Denník N

Prezident pozval 10 náhodne vybraných žien: Ženy to majú ťažšie ako muži

Foto – Kancelária prezidenta SR
Foto – Kancelária prezidenta SR

Na stretnutí v Prezidentskom paláci sa zúčastnili zdravotná sestra, vodička autobusu či matka mnohopočetnej rodiny.

Naša spoločnosť je povinná vytvárať našim ženám podmienky na to, aby mohli napĺňať svoje povinnosti, sny i ambície v ktorejkoľvek z rolí, ktoré zastávajú. Prezident Andrej Kiska to uviedol po pondelkovom stretnutí s desiatkou žien, ktoré zastupovali rôzne profesijné skupiny, komunity, generácie i regióny Slovenska.

Zástupkyne Sloveniek pozval prezident na slávnostný obed pri príležitosti nedeľňajšieho Medzinárodného sviatku žien.

Medzi desiatimi ženami, ktoré mu robili spoločnosť, bola napríklad zdravotná sestra, vodička autobusu, matka mnohopočetnej rodiny, zástupkyňa seniorov, študentka medicíny aj „zahraničná Slovenka“.

Ako Kiska zdôraznil pred novinármi, dobre si uvedomuje, že to ženy majú v živote ťažšie. „Musia napĺňať viacero dôležitých a nenahraditeľných rolí – sú matky, často aj živiteľky rodín, a majú tiež ambície uspieť v práci,“ pripomenul. „Spoločnosť by ich mala podporovať na každej z týchto ciest, v každej zo spomínaných oblastí,“ dodal prezident.

Hovorili aj o školstve

Účastníčky stretnutia ocenili prezidentovo pozvanie i jeho prístup, ktorý prejavil.
„Pán prezident sa na nás obracal so záujmom pochopiť ženy, ich pohľad a vnímanie spoločnosti,“ uviedla Bratislavčanka Soňa Oravcová.

Vyzdvihla aj to, že sa na stretnutí hovorilo o zmene potrebnej v postoji spoločnosti k dôležitosti učiteľov, školstva i k hodnote vzdelania.

Michalovčanka Michaela Bodnárová, študentka medicíny, hodnotila stretnutie ako veľký zážitok. „Pán prezident vníma neľahkú úlohu žien, váži si ich a podporuje,“ sumarizovala dojmy zo stretnutia i názorov Andreja Kisku na ženy najmladšia účastníčka.

Foto - Kancelária Prezidenta SR
Foto – Kancelária prezidenta SR

Vystúpiť z tieňa mužov

Prezidentovu bezprostrednosť a záujem ocenila aj ľudskoprávna aktivistka Ingrid Kosová zo Zvolena. Diskutovala s ním aj o rómskej problematike, téme násilia páchaného na ženách i o rastúcom napätí a extrémizme v spoločnosti. Práve v tejto oblasti považuje úlohu prezidenta za kľúčovú.

„Preto som aj na otázku pána prezidenta, aké kroky by som podnikala na jeho mieste, odpovedala práve tak, že by som sa zamerala na zmiernenie napätia v spolužití občianskych komunít na Slovensku a na výzvy k tolerancii a rešpektu,“ uviedla Kosová.

Rehoľná sestra Hermana zasa poprosila Andreja Kisku o väčšiu spoluprácu s rehoľnými rádmi.

„Rehoľníci často pracujú s marginalizovanými skupinami obyvateľov, ich poznatky v tejto oblasti sú preto veľmi cenné,“ uviedla rehoľná sestra, ktorú teší to, že slovenské ženy v súčasnosti vedia formulovať a vyjadriť svoj názor. „Aj na stretnutí bolo cítiť, že už to nie sú iba utiahnuté ženy v tieni mužov,“ povedala Hermana.

Prečítajte si tiež

Zoznam hostí:
1. Iveta Michalová, zdravotná sestra, Spišská Nová Ves
2. Katarína Magyarová, vodička autobusu, Bratislava
3. sestra Hermana, rehoľná sestra, Bratislava
4. Viera Krištofíková, matka mnohopočetnej rodiny, Dunajská Lužná
5. RNDr. Jana Kontúrová, riaditeľka základnej školy, Bošany
6. Soňa Oravcová, aktívna občianka doma i v zahraničí, Bratislava
7. Ingrid Kosová, aktivistka v oblasti ľudských práv, Sielnice
8. Žofia Molčánová, aktívna dôchodkyňa, Bardejov
9. Michaela Bodnárová, študentka medicíny, Michalovce
10. Illah Maria van Oijen, „zahraničná Slovenka“ – umelkyňa, Bratislava

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie