Denník N

SMK pred Slovákmi zatajuje svojich radikálov

Orbán a Putin. Foto – TASR/AP
Orbán a Putin. Foto – TASR/AP

SMK by sa nemala na Slovensku stať vládnou stranou, kým sa nevyrovná s vlastnými extrémistami a s Orbánom.

NATO na Slovensku usporiada demonštráciu sily, znie titulok, pod ktorým komentoval nedávne cvičenie amerických vojakov na východe Slovenska server felvidek.ma. Spolupracovník redakcie Dániel Szűcs píše o 610 amerických „žoldnieroch“ (myslel tým príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek – pozn. redaktora) na cvičení, o ďalších „lokajoch“ USA, ako je aj Slovensko, a obáva sa, ako to všetko budú vnímať na druhej strane „novobudovanej železnej opony“.

Články v extrémistickom a protizápadnom duchu sú na spravodajskom webe veľmi blízkom SMK časté. Rovnaký autor pri Putinovej návšteve v Pešti tiež píše o lokajoch USA, o americkom zbrojnom priemysle podporujúcom vraždenie na Ukrajine a že nesmieme dovoliť, aby nás táto „podlá, všetkého schopná pekelná vraždiaca mašinéria zatiahla do konfliktu, do ktorého nás nič“.

Pochybná cena pre mladé talenty

Vydavateľom felvidek.ma je Združenie za spoločné ciele. SMK je jedným z jeho piatich spoluzakladateľov (k ďalším patrí Csemadok a Zväz maďarských pedagógov na Slovensku). Predsedom združenia je bývalý podpredseda SMK Miklós Duray, podpredsedom súčasný člen predsedníctva SMK Lajos Ladányi. Redaktorom felvidek.ma je Ákos Csonka, dlhodobý funkcionár mládežníckej organizácie SMK Via Nova, dnes tiež predseda miestnej organizácie SMK v Želiezovciach.

Via Nova v decembri 2013 ocenila Szűcsa za jeho publicistiku zvláštnou Cenou Csabu Kantára pre mladé talenty. Cenu mu odovzdával vtedajší podpredseda Via Nova, dnes člen predsedníctva SMK István Samu.

Csaba Kantár (zomrel v roku 2003) bol mladý maďarský básnik zo Slovenska, ktorý sa netajil antisemitskými názormi a obdivom k niekdajšiemu lídrovi maďarskej krajnej pravice Istvánovi Csurkovi. „Pre nás je Csaba Kantár možným príkladom pre mladých na Hornej zemi a dúfame, že ním bude aj v širšom kruhu,“ rečnil pri odovzdávaní ocenenia Samu.

Berényi a Orbán

Tvrdenie predsedu Józsefa Berényiho, že strana na obsah felvidek.ma nemá žiadny vplyv, je asi rovnako dôveryhodné, ako keď o vzťahu k režimu Viktora Orbána povedal: „Veľmi sa nemiešame do vnútromaďarských politických záležitostí.” Ak už nič iné, SMK podporuje dvojaké občianstvo vrátane volebného práva v Maďarsku pre Maďarov spoza hraníc. A kým to vyzeralo na zrušenie Ficovho zákona o občianstve, Orbánovo občianstvo propagovala a zháňala Fideszu nových voličov. Fidesz tiež aktívne podporuje vo vnútropolitickom boji u susedov.

Felvidék.ma sú skrátka stranícke noviny SMK rovnako ako je Via Nova mládežnícka organizácia strany. Sú organizačne i personálne úzko prepojené. Noviny fungujú ako hlásna trúba SMK a tá za ne nesie plnú zodpovednosť. Extrémistické názory, ktoré sa často opakujú na stránkach felvidek.ma, odzrkadľujú názory veľkej časti strany. Rovnako ako články oslavujúce „úspechy“ Orbánovho režimu a označujúce jeho kritikov za zahraničných nepriateľov Maďarov či nenávistné domáce „nemaďarské“ živly.

Napokon i Berényiho tvrdenie, že Orbánovi ide pri utužovaní vzťahov s Ruskom najmä o „energetickú sebestačnosť Maďarska“ a len sa mu to ťažko vysvetľuje, je ako vystrihnuté z toho, čím svet balamutí orbánovská propaganda. Pochádza asi z rovnakého školenia či príručky partajných agitátorov, akú dostávajú maďarskí diplomati a pracovníci vládnych médií.

Krajne pravicový prúd zosilnel

Napriek tomu stále platí, že SMK ako celok nie je krajne pravicová strana. Na slovenskej strane tento dojem vyvoláva i to, že za nedemokratické a extrémistické sú považované aj požiadavky ako napríklad autonómia, ktoré však v princípe nedemokratické nie sú.
SMK je etnickou stranou, rovnako ako SNS, s ktorou ju často porovnávajú. Združuje však rôzne politické prúdy. Krajne pravicový v nej bol silný aj v čase vedenia Bélu Bugára a tomu tiež začal prekážať, až keď si ho všimli slovenské médiá.

Po odchode Bugárovcov však význam nacionálneho a extrémistického krídla ešte viac vzrástol a vďaka podpore a legitimizácii z Budapešti dnes vystupuje odvážnejšie a otvorenejšie. Čoraz viac to vyzerá, ako keby hovoril za celú stranu. Aspoň dovnútra menšiny.

SMK si stále dáva pozor, aby tieto názory smerom k slovenskej verejnosti zostali skryté. Vie, že ak by sa o nich viac vedelo, mohlo by jej to zabrániť v účasti na koaličnej vláde. Návrat do parlamentu a účasť vo vláde ľubovoľného zloženia je pritom hlavným cieľom strany a tiež tým, čo od nej očakáva a prečo ju dotuje Orbán.

Dôvody spolupracovať so Smerom

Berényiho odmietanie koalície s Robertom Ficom netreba brať vážne. Mohla by SMK odmietnuť spoluprácu s Orbánovým v súčasnosti najbližším slovenským spojencom, ak by mal Smer záujem?

Na spoluprácu so Smerom existuje aj ďalší dôvod. SMK by nemala byť v žiadnej pravicovej koalícii, kým si nevyjasní vzťah s vlastnými extrémistami a s Orbánom. Inak budú jej koaliční partneri neustále konfrontovaní s otázkou, či im neprekáža spolupráca so stranou hlásajúcou protizápadné názory a obdivujúcou autoritárske režimy (zďaleka nie len ten Orbánov). A Smer by bol koaličným partnerom, ktorému by podobné otázky najmenej prekážali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie