Denník N

Ukrajinská odpoveď na video: Som ruský okupant a prinášam nenávisť

Reprofoto

Ukrajinci odpovedajú ruskému okupantovi videom: „Stále som sa nenaučil, ako postaviť cesty, ako vyrobiť spotrebiče. Jediná vec, ktorú viem vytvoriť, je bolesť a nenávisť.“

Propagandistické video Som ruský okupant je síce hitom ruského internetu, pobúrilo však mnohých, ktorí si pamätajú ruskú alebo sovietsku okupáciu svojej krajiny.

Najviac sa to zrejme dotklo Ukrajincov, ktorí si pripravili odpoveď. Video vyrobil Vasyl Samochvalov, spoluvlastník firmy PlusOne DA.

„Cieľom bolo za pár hodín vyprodukovať video, ktoré zosmiešňuje drahý ruský propagandistický videokliip,“ povedal Samochvalov pre Euromaidan Press.

„Za desať minút som narýchlo vytvoril video na motívy toho pôvodného.“

Úspechy aj zúfalstvo

Video spomína nielen okupácie Fínska, Afganistanu, Maďarska či Československa. Pripomína aj kšeftovanie s Hitlerom a delenie si Poľska.

„Bol som to ja, kto v krvi utopil Budapešť v roku 1956, Prahu r. 1968, Tbilisi r. 1989 a Vilnius r. 1991.“

Zakaždým pripomenie, čo sa stalo po odchode ruského okupanta z krajiny, kam vtrhol na tankoch. Nielen úspechy ako v prípade Fínska, ale aj zúfalstvo, ktoré zanechal v Afganistane alebo na Sachaline.

„Bol som to ja, kto okupoval Fínsko. Povedali mi ‚Odíď z Fínska!‘ a dnes Fíni vyrábajú telefóny, oblečenie a potraviny. Bol som to ja, kto obsadil ostrovy Sachalin a Kurily, a do dneška tam ľudia prežívajú len vďaka rybárčeniu a sebestačnému hospodáreniu, kým susedné Japonsko žije technológiami budúcnosti.“

Gulagy a hladomory

Video však hovorí aj o likvidácii vlastných obyvateľov v rámci ZSSR.

„Bol som to ja, kto zorganizoval hladomor na Ukrajine. Keď milióny ľudí zomreli od hladu a núteného hladovania.

Bol som to ja, kto vybudoval gulagy, tábory na nútenú prácu, a prenasledoval disidentov.“

Na záver sám ruský okupant hodnotí svoje pôsobenie.

„Stále som sa nenaučil, ako postaviť cesty, ako vyrobiť domáce spotrebiče, normálne oblečenie. Jediná vec, ktorú viem vytvoriť, je bolesť a nenávisť. A dnes prichádzam k vám… Pretože som ruský okupant.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie