Denník N

Kaliňákov sľub už neplatí: policajti budú ďalej tajiť, prečo zamietli kauzu kompa

Robert Kaliňák pred mikrofónmi sľuboval, ako odhalí vyšetrovanie škandálu s kompou. Nič z toho nesplnil. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Kaliňák pred mikrofónmi sľuboval, ako odhalí vyšetrovanie škandálu s kompou. Nič z toho nesplnil. Foto N – Vladimír Šimíček

Ako vyšetrovatelia dospeli k záveru, že miliónový škandál s kompou bol v poriadku, neprezradia ani po sľube ministra vnútra. Terajší minister dopravy Árpád Érsek v minulosti hovoril o „dobrom kšefte“, ktorý súkromník získal pomocou zmanipulovaného tendra.

Pred televíznymi kamerami rozpráva, ako „neznáša články“ o kauzách, ktoré polícia zamietla pod koberec. Minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru vzápätí sľubuje, že nič nechcú tajiť a zverejnia, prečo polícia odmietla prípad kompy po Dunaji, ktorý za jednofarebnej vlády Smeru rozkýval stoličkou vtedajšieho ministra životného prostredia Petra Žigu.

Sľub dal Kaliňák v polovici januára, keď Denník N napísal, že jeho ministerstvo odmietlo po infožiadosti odkryť, prečo vyšetrovatelia hodili kauzu kompy do koša. Tvrdil, že pripravia podklady tak, aby „mohli podobne ako v prípade Gorily hovoriť o tejto veci čo najotvorenejšie, aby sme presne vedeli, čo polícia vo veci urobila, čo skúmala a čo prečo potvrdila, odmietla, zastavila alebo koho obvinila“.

Sľubom ministra sa nebudú zaoberať, je politik

Nič z toho však Kaliňák nesplní. Aj na opakovanú infožiadosť odpovedali, že nič neukážu. „Výrok tohto rozhodnutia je absolútne zákonný a odôvodnený,“ uvádza sa v liste z 25. januára, ktorý prišiel priamo z kancelárie ministra vnútra; podpísal ho Kaliňákov šéf tlačového odboru Ivan Netík.

V časti, prečo aj napriek Kaliňákovmu sľubu nesprístupnia rozhodnutie vyšetrovateľa o odmietnutí prípadu, Netík používa zložité a nejasné formulácie, z ktorých vyplýva, že musia dodržiavať ústavu a zákony. Pri posudzovaní infožiadosti sa vraj „sľubom verejného funkcionára, akcentujúc jeho politický status“ nezaoberali.

Kaliňák pritom aj v nedeľu v debate v RTVS hovoril, že bojujú proti korupcii. Reagoval tak na výčitku opozície, že práve ututlané kauzy a korupcia posilňujú extrémistov.

Video: Takto Kaliňák sľuboval ukázať, prečo polícia nevyšetrila kauzu kompa
Autor: Martina Koník

Milióny eur a špičky Smeru

Škandál s kompou sa dotýkal aj vysokopostavených ľudí v Smere – dnes už podpredsedu parlamentu Martina Glváča a dnešného ministra hospodárstva Petra Žigu.

Kaliňákovo ministerstvo už na prvú infožiadosť odpísalo, že podľa infozákona nemusia rozhodnutie o odmietnutí trestného oznámenia poskytnúť. Odvolalo sa pritom aj na to, že musí ochraňovať práva tých, ktorých sa kauza dotýka, keďže sa nič trestné nezaznamenalo.

Právnik Peter Wilfling, spolupracujúci s organizáciou Via Iuris, ešte v januári povedal, že zákon z nepochopiteľných dôvodov umožňuje takéto rozhodnutie polície utajovať. „Je to diera v zákone, ktorá umožňuje tajiť aj rozhodnutia v dôležitých korupčných kauzách, pretože mnohé kauzy polícia zamieta hneď na začiatku,“ povedal Wilfling.

Národná kriminálna agentúra v prípade kompy preverovala podozrenia z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. V decembri rozhodla, že sa nič trestné nestalo. Ako k tomu dospela, by sa dalo zistiť práve z utajovaného rozhodnutia vyšetrovateľa.

Érsek vidí kšeft

V čase vypuknutia škandálu bol jedným z hlavných kritikov kompy terajší minister Árpád Érsek, ktorý trvá na tom, že firma Ponton City mala vopred isté, že vyhrá, lebo drahú loď si dala vyrobiť už krátko pred súťažou. Zákazku za 25 miliónov eur podľa neho ani nemala dostať – z tendra ju mali za nesplnenie podmienok vylúčiť. V minulosti hovoril Érsek o „dobrom kšefte“ pre súkromníka. „Je to dvakrát predražené.“

Spoločnosť Ponton City aj štátni vodohospodári v minulosti tvrdili, že súťaž bola transparentná a všetko bolo v súlade so zákonom. Aj Martin Glváč zo Smeru popieral, že má s kompou niečo spoločné.

Nová kompa. Foto - vvb.sk
Nová kompa. Foto – vvb.sk

Tajnosti u Kaliňáka narazili na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú z Mosta-Híd. Keď ministerstvo vnútra prvýkrát zamietlo infožiadosť, hovorila, že polícia by nemala mať problém „náležite odôvodniť“ svoje rozhodnutie – iba to môže posilniť jej dôveryhodnosť.

Či bude od Kaliňáka požadovať zverejnenie dokumentu, teraz priamo nepovedala. V stanovisku spomína možnosť nových pravidiel. „Môžeme sa zaoberať novelou právnej úpravy: ako nastaviť, aby bol väčší tlak na políciu, aby sa za určitých okolností musela postaviť pred verejnosť a odôvodniť svoje rozhodnutia.“ Za riešenie však nepovažuje, aby sa plošne zverejňovali takéto rozhodnutia.

Ponton City môže o zákazku prísť. Vodohospodárska výstavba pripravuje nový tender na prevádzkovateľa kompy. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) nedávno vyhlásil, že Ponton City súhlasila so zánikom zmluvy, ak zo súťaže vzíde nový víťaz.

Kaliňák kľučkuje pri Gorile: Nečítal som, neodpoviem, nepamätám si
autorka: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie