Denník N

Ligre sa môžu narodiť len v zajatí, samce sú sterilné. Ruská zoo sa teší z mláďaťa

Ligrík Cár. Foto - afp
Ligrík Cár. Foto – afp

Kríženec leva a tigrice bude väčší než jeho rodičia, v troch mesiacoch však nie je väčší než mačka.

Zoologická záhrada v ruskom Rostove na Done má vzácnu atrakciu – ligra. Jeho otcom je lev a matkou tigrica a volá sa Cár.

Malé zvieratko má béžovú srsť pokrytú tigrími pruhmi. Povaľuje sa na pohovke v maringotke riaditeľa zoo a netrpezlivo čaká na svoju fľašu s mliekom.

„Nenechávame ho v klietke, vonku je príliš chladno. Je tu s nami, spí dokonca v našej posteli,“ hovorí riaditeľ zoo Erik Arapeťjan.

Cár, ktorý sa narodil 11. novembra pri turné, dostáva kozie mlieko a denne ho vypije asi jeden liter.

Jeho matka Princezná, jediná tigrica v zoo, pôrod zle znášala a nemôže ho kŕmiť. Narodili sa jej celkovo tri ligre, ale len Cár prežil.

„Kríženci ako tento sú mimoriadne vzácni a zväčša sú slabšie než levíčatá alebo tigrie mláďatá. Samci sú sterilní,“ vysvetľuje Dmitrij Miloserdov z Darwinovho múzea v Moskve. „Keď majú vzornú starostlivosť, môžu vyrásť a žiť dlho.“

Ligre sú vzácne

Vedenie zoo si je toho vedomé. Cár dostane mlieko vždy, keď je hladný, spí 16 hodín denne a hrá sa toľko, koľko chce.

„Všetci sa oňho staráme, sme veľmi pyšní na náš malý poklad. Naše levíča s pruhmi je jedinečne,“ hovorí nadšene Arapeťjan.

Tigrica sa zatiaľ k svojmu potomkovi nesmie priblížiť, rovnako ako jeho otec, lev César. Ligrík váži v necelých troch mesiacoch váži asi päť kilogramov a podľa riaditeľa zoo je ešte príliš malý a krehký na to, aby sa zoznamoval so svojimi rodičmi.

Princezná a César žili roky v susedných klietkach a boli na seba zvyknutí. Keď mala tigrica obdobie párenia, vedenie zoo stálo pred dilemou: ponúknuť jej Césara, keďže nemali tigra, alebo znášať jej obávané zúrenie.

„Odvážili sme sa teda pootvoriť mrežu medzi obidvoma klietkami. Keď sme videli, že všetko prebieha dobre, riskli sme to a nechali sme ich spolu,“ hovorí Arapeťjan.

Potom sa ukázalo, že tigrica je kotná. „Boli sme šťastní, liger je taký vzácny!“ hovorí riaditeľ. „Dnes ich je vo svete len asi dvadsať.“

V júni 2013 opäť v Rusku vrhla samica ligera Zita mláďa liligera (kríženec samca leva a samice ligera). Samce ligera sú streilné. Foto - ap
V júni 2013 opäť v Rusku vrhla samica ligera Zita mláďa liligera (kríženec samca leva a samice ligera). Samce ligera sú streilné. Foto – ap

Narodiť sa môžu len v zajatí

Ligre rovnako ako tigoni, ktorí pochádzajú z tigra a levice, sa môžu narodiť len v zajatí, pripomína Miloserdov. „Tieto krížence nenájdete vo voľnej prírode, predovšetkým preto, že levy žijú v Afrike a tigre v ázijských džungliach,“ upresňuje. „Krížia sa len v Indii, ale aj tam sa ich obdobie párenia veľmi líši,“ dodáva.

Cár zatiaľ nie je väčší než poriadna mačka. „Často mi spí v náručí. Ale keď náš malý kráľ vyrastie, bude ťažší než jeho rodičia,“ hovorí Arapeťjan.

Ligre totiž môžu vážiť viac než 400 kilogramov, zatiaľ čo maximálna váha tigra je okolo 300  a leva 250 kilogramov.

Liger Hercules v USA váži 418 kilogramov a meria na dĺžku 3,33 metra. Figuruje v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšia šelma na svete.

V roku 2012 sa narodila samočka Eva v zoo v ruskom Novosibirsku. Foto - ap
V roku 2012 sa narodila samočka Eva v zoo v ruskom Novosibirsku. Foto – ap

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie