Denník N

Česko ako 51. štát USA, Holanďania postavili oceán proti Mexičanom. EÚ spojili vtipné videá pre Trumpa

Foto – AP
Foto – AP

Európske krajiny si robia zo seba aj z Trumpa vtipy na YouTube. Svoje video už má aj Slovensko.

Prvé satirické video, ktoré si uťahuje z Trumpovej samoľúbosti a údajnej neznalosti európskeho kontinentu, nakrútili v Holandsku. Autorom bol populárny moderátor Arjen Lubach, ktorý sa vo svojej talkshow „Zondag met Lubach“ (Nedeľa s Lubachom) rozhodol americkému prezidentovi predstaviť svoju krajinu s humorom nastaveným ako na mieru novému americkému prezidentovi.

Komentár k videu nahovoril americký Žid Greg Shapiro, ktorý žije už vyše dvadsať rokov v Amsterdame.

„Nečakal som, že sa moje video môže stať virálnym. Ale ani som nečakal, že sa Trump môže stať prezidentom,“ povedal 48-ročný imitátor, ktorý si spolu s Pepom Rosenfeldom uťahoval z Trumpa počas celej prezidentskej kampane.

Holandské video: The Netherlands want to be second

Holandsko: Oceán proti Mexičanom

„Postavili sme stenu, aby nás ochránila pred vodou z Mexika. Medzi nás a Mexiko sme postavili celý oceán. Nikto nestavia lepšie oceány ako my. Je taký veľký, že ho vidno až z Mesiaca. A nechali sme Mexičanov, aby zaň zaplatili,“ odznie v narážke na snahy Trumpa postaviť múr na americko-mexickej hranici a nechať zaň zaplatiť Mexiko.

Riedko zaplnené námestie počas Trumpovej inaugurácie bolo častým terčom vtipov. Holanďania našli pre amerického prezidenta možné riešenie a predstavili mu najvyhľadávanejšiu miestnu atrakciu – mestečko miniatúr Madurodam, ktoré má okrem malých budov aj malé námestia, na ktorých zaplnenie „stačí menej ľudí“.

Novozvolený prezident by si nemal nechať ujsť ani tradičnú mikulášsku ceremóniu. „V decembri mávame škandalóznu tradíciu Čierneho Petra. Je to to najurážlivejšie a najrasistickejšie, čo ste kedy videli. Bude sa vám to páčiť. Je to skvelé,“ povedali Holanďania o ľudovej zábave, pri ktorej si ľudia farbia tvár načierno ako Mikulášov pomocník.

„Tiež máme zdravotne postihnutú poslankyňu, z ktorej by ste si mohli robiť žarty. Pracuje na ministerstve švihnutej chôdze. Určite by ste ju skvele stvárnili,“ odznelo na adresu štátnej tajomníčky Jetty Klijnsmaovej, ktorá podľa denníka New York Times označila skeč za „najlepšie video vôbec“.

„Úplne chápeme, že Amerika má byť na prvom mieste, no čo keby sme povedali, že Holandsko bude druhé? Bolo by to v poriadku?“ pýtajú sa slušne na záver Holanďania.

Nemecko: Zaslúžime si tretiu šancu

Ako krajinu, ktorá vie výborne stavať múry a v minulosti mala skvelého vodcu, predstavuje Nemecko americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi video satirika Jana Böhmermanna. Ten sa vlani pre svoj britký humor dostal do sporu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Aj keď pre Trumpa budú Spojené štáty vždy na prvom mieste, komik verí, že Nemecko bude hneď na tom druhom.

„Vážený pán prezident, toto je video, ktoré predstavuje Nemecko, najlepšiu krajinu v Európe, lepšiu než Holandsko,“ konštatuje sprievodca v úvode. Trumpovi potom Nemecko ukazuje ako krajinu s „najlepšou kultúrou na svete“ a krajinu Oktoberfestu, teda „najlepšieho pivného festivalu, aký kedy Boh stvoril“.

Nemecké video: Germany wants to be second

„Nemecko má skvelé dejiny, najlepšie na svete,“ vysvetľuje video ďalej. Pri zmienke o skvelých vodcoch, ich účesoch a oblekoch ukazuje nahrávka zábery nacistického vodcu Adolfa Hitlera. „Médiá ho milovali, písali o ňom len pekné veci,“ podotýka tiež sprievodca v zjavnej narážke na to, ako ťažko mediálnu kritiku znáša Trump. „Vrátil Nemecku jeho veľkosť,“ neodpustí si poznámku k volebnému sloganu amerického prezidenta.

„Nemecko za posledných sto rokov hostilo dve svetové vojny, boli to najlepšie svetové vojny na svete,“ pokračuje satirik, podľa ktorého Nemecko obe vojny vyhralo. A ak niekto tvrdí niečo iné, tak ide o falošné správy (fake news). „Sme silní, sme veľkí a kto, ak nie my, si zaslúži tretiu šancu?“ pýtajú sa Nemci.

Nesiahať na Merkelovú

Nahrávka sa však nevenuje len nemeckej minulosti, predstavuje aj terajšiu kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá je „najlepšou ženou v Nemecku“. „Je skvelá, má najlepší úsmev, pozrite sa na ten úsmev,“ vyzýva divákov pri záberoch na zamračenú šéfku nemeckej vlády.

Zároveň však Trumpa varuje, aby sa Merkelovej nepokúšal siahnuť medzi nohy.

Na záver video americkému prezidentovi ukazuje na mape Taliansko pre prípad, že by sa jadrovými zbraňami rozhodol spolkovú republiku zničiť. „Takto vyzerá Nemecko na mape,“ uzatvára satirik.

Maroko: Uznali sme USA ako prví

Po Holandsku a Nemecku sa k módnej vlne postupne pridávali aj ďalšie štáty – Švajčiarsko, Dánsko, Portugalsko a Litva. Neskôr ich počet narastal, až napokon začali pribúdať videá aj z mimoeurópskych krajín ako Kazachstan či Maroko.

Maročania tvrdia, že druhou krajinou za USA nemôže byť žiaden európsky štát, pretože tie nápor migrantov nezvládajú, zatiaľ čo Maroko dokázalo podobne ako Spojené štáty najviac vyťažiť z obchodu s otrokmi v 17. storočí. „Mali sme milión európskych otrokov. Prepáč, Európa.“

Moslimská krajina, ktorá je veľká aj vďaka tomu, že úspešne anektovala Západnú Saharu, mala byť údajne prvou, ktorá v roku 1777 uznala nezávislosť USA.

Podľa autorov satirického videa je marocká televízia najlepšia na svete. Verejnoprávny kanál dokonca vysiela programy, v ktorých učí ženy, ako mejkapom prekryť modriny po domácom násilí: „Melanii by sa to páčilo.“

Donald Trump podľa všetkého Maroku stále neodpustil štedrý príspevok, ktorým tamojšia vláda podporila jeho protikandidátku: „Počas kampane ste nám nič nedali, pretože naša vláda ponúkla Hillary Clintonovej čiastku 12 miliónov dolárov. Nebola to naša chyba, verte mi. Chceli sme ich poslať Hillary Duffovej, ale dvestokilový hacker ich presmeroval na účet falošnej Hillary.“

Mars: Najlepšia planéta slnečnej sústavy

Svoje video má dokonca aj Mars, údajne najlepšia planéta slnečnej sústavy. Podľa tvorcov je celkom v poriadku aj Zem, najmä preto, že tam žije Trump, no oproti Marsu má nevýhodu v tom, že je tam priveľa Mexičanov.

Ďalšie z planét obstáli v porovnaní horšie. Mínusom Neptúna je to, že je príliš ďaleko a nedá sa odtiaľ tweetovať, Jupiter je zase celý tvorený plynom, a preto by sa na ňom nedali stavať múry. Existenciu Venuše autori popierajú, pretože podľa legendy sa zrodila z vĺn a na Venuši pritom nikto žiadnu vodu nenašiel.

„Máme najlepší rok, lepší ako vy na Zemi. Je oveľa dlhší. Vaše volebné obdobie by bolo raz také dlhé. Úžasné!“ znie jedno z lákadiel Marsu, ktorý by rád prijal Ameriku, ak by náhodou tá súčasná na Zemi vyletela do vzduchu.

Marťanské video: America first, Mars second

Rakúsko: Nevedia sa ani lyžovať

Ďalšou z európskych krajín, ktorá by chcela byť svetovou dvojkou, je Rakúsko. Vo svojom videu Trumpovi pripomína svoje skúsenosti s bojom proti Turkom: „V roku 1529 sme sa zbavili moslimov. V roku 1683 sme ich z našej krajiny vykopli opäť. Úplní lúzri, nevedia sa ani lyžovať.“

Rakúšania sú vraj známi svojou láskavosťou a otvorenou náručou k tým, ktorí to najviac potrebujú: „Vravíme migrantom: Vitajte… v Nemecku. Nič s nimi nerobíme, len ich posúvame ďalej. Fungovalo to v roku 1989 s východnými Nemcami a funguje to aj so Sýrčanmi v roku 2015. Dobrá práca.“

„Začali sme I. svetovú vojnu. Začali sme aj II. svetovú vojnu. Ak by ste potrebovali poradiť v tejto oblasti, prečo sa neučiť od tých najlepších?“ odznelo v satirickej nahrávke, ktorú na obrazovky priniesla štátna televízia ORF.

Rakúske video: America first, Austria second

Česko: 51. hviezdička na vlajke

Kým väčšina videí sa držala rovnakej šablóny ako holandský originál, českí tvorcovia sa rozhodli, že nechcú byť druhí za Amerikou, ale radi by sa stali novým členským štátom USA. Pri tejto príležitosti verejnosti ukázali inovovanú vlajku s 51 hviezdami.

Česká republika sa vo videu predstavuje ako „Západné Rusko“ a dodáva, že má iba desať miliónov obyvateľov, teda približne rovnako ako „prišlo do Washingtonu na Trumpovu inauguráciu“. So slovami, že prvá láska nezomiera, autori pripomínajú prezidentovi jeho „najobľúbenejšiu exmanželku“ Ivanku Trumpovú označenú štítkom „Made in Czechoslovakia“.

 

České video: America first, Czech republic fifty first

Na pretras prišli aj českí prezidenti. Václav Havel bol vraj preceňovaný, pretože sa priatelil s Obamom, a aj tak napokon zomrel. Miloš Zeman zase pije, fajčí, nadáva, má rád Putina, Putin má rád jeho, ale Trumpa má napokon ešte radšej.

Veľkým plusom má byť fakt, že Česi sú odborníci na hranice: „Keď hovoríme o histórii, vieme toho veľa o hraniciach. Nikto nerobí hranice lepšie ako my. Naše hranice boli také dobré, že nikto nedokázal prekĺznuť dnu, ani von. Múry sme síce nemali, ale určite by ste si obľúbili našu železnú oponu.“

Svoj pokus už predstavili aj Slováci. Jedno video urobil Jan Gordulič, ďalšie Fun rádio.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie