Denník N

Agent Wałęsa Poliakov neprekvapil, ako informátor bol úplne nanič, hovorí historik

Informácia, že Lech Wałęsa bol v 70. rokoch agentom ŠtB, Poliakov neprekvapila. Foto – TASR/AP
Informácia, že Lech Wałęsa bol v 70. rokoch agentom ŠtB, Poliakov neprekvapila. Foto – TASR/AP

Jarosław Kaczyński chce bývalého vodcu Solidarity zničiť už od roku 1992.

Lech Wałęsa bol skutočne v 70. rokoch spolupracovníkom Služby bezpečnosti (poľské ŠtB), jeho podpisy sú autentické, oznámil pred pár dňami poľský Inštitút národnej pamäti. Slovenských čitateľov môže táto informácia šokovať – veď ide o legendu Solidarity, ktorá prispela k pádu komunizmu v celom východnom bloku.

Poliaci však takí prekvapení nie sú. Téma možnej spolupráce Wałęsu so Službou bezpečnosti rezonuje v Poľsku už od roku 1992 a od tých čias delí národ.

Na úlohe Lecha Wałęsu v dejinách to veľa nemení: ide o epizódu spolupráce zo 70. rokov, potom však budúci líder Solidarity spoluprácu prerušil a tvrdo oponoval komunistickému systému.

Mladý robotník

Epizóda spolupráce Wałęsu s tajnou službou sa týka začiatku 70. rokov. Wałęsa bol vtedy mladým robotníkom gdanskej lodenice a v Poľsku ešte nikto nesníval o tom, že o desať rokov neskôr môže vzniknúť Solidarita – obrovské 10-miliónové opozičné hnutie, jedinečné svojho druhu v celom komunistickom bloku.

Podpis agenta Boleka je podľa grafológa pravý. Foto - tasr/ap
Podpis agenta Boleka je podľa grafológa pravý. Foto – TASR/AP

Bol to špecifický čas, aj vzhľadom na medzinárodnú situáciu. Iba dva roky predtým sa v Československu udiala Pražská jar a v Poľsku bolo populárne heslo Celé Poľsko čaká na svojho Dubčeka. Demokratické zmeny v Československu však boli potlačené, k invázii boli prinútení aj poľskí vojaci.

Aj v Poľsku sa však v marci 1968 uskutočnila malá revolúcia v podobe študentských protestov. Demonštrácie boli potlačené, hoci marec 1968 bol generačnou skúsenosťou množstva na tento moment mladých ľudí, ktorí sa potom angažovali v opozičných hnutiach.

O dva roky sa odohrali udalosti, ktoré sú v Poľsku známe pod názvom December 1970 (Grudzień 70) – robotnícke protesty v Gdansku, Gdyni, Štetíne a Elblągu, ktoré sa skončili krvavým masakrom. Práve vtedy prvýkrát svoju aktivitu ako robotnícky líder preukázal mladý Wałęsa.

Masaker na baltskom pobreží rezonuje dodnes. Túto atmosféru dobre opisuje videoklip Kazika Staszewského – Janek Wisniewski padol

Práve v takejto atmosfére sa stala vec, ktorú dnes opisuje Inštitút národnej pamäti. Mladý Wałęsa bol vtedy spontánnym vodcom robotníckeho štrajku, ale ešte bez politických ambícií a skúsenosti.

„Niečo som vtedy podpísal, aby ma prepustili, ale nemalo to žiadny význam,“ hovoril potom Wałęsa. Jeho žena Danuta bola vtedy tehotná a potrebovala muža doma.

Rozdiel v interpretácii

Táto skutočnosť bola známa už dávno, rozdiel bol iba v jej interpretácii. Wałęsa tvrdil, že okrem podpísania bezvýznamného papiera ho nič viac s ŠtB nespájalo – jeho oponenti hovoria opak. Táto vec sa na dlhé roky stala osou nezhody medzi hlavnými politickými hráčmi v Poľsku.

Podľa informácií Inštitútu národnej pamäti bol Wałęsa tajným spolupracovníkom Služby bezpečnosti s krycím menom Bolek v rokoch 1970 až 1976. V týchto rokoch vraj písal správy na kolegov a bral za to peniaze.

 Na archívnej snímke z 16. júna 1983 bývalý líder hnutia Solidarita po odchode z lodenice v Gdaňsku. Foto - tasr/ap
Na archívnej snímke zo 16. júna 1983 bývalý líder hnutia Solidarita po odchode z lodenice v Gdansku. Foto – TASR/AP

Aj vo filme Andrzeja Wajdu Wałęsa. Človek z nádeje, ktorý bol inak priaznivý k Wałęsovi, sa vraví o tom, že Lech priniesol domov peniaze neznámeho pôvodu. Keď sa ho na to pýtala jeho žena Danuta, odpoveď znela vždy podobne: vraj sa mu podarilo vyhrať väčšiu sumu v štátnej lotérii.

Samotný Lech Wałęsa svoju spoluprácu popiera. Navyše v minulých rokoch tvrdo útočil na všetkých, ktorí na to poukazovali, vrátane legendárnych disidentov Solidarity – Andrzeja Gwiazdu a Annu Walentynowiczovú.

Úplne nanič

Viacero Poliakov tento postoj kritizuje. Politici a komentátori liberálneho a ľavicového naladenia tvrdia, že ani potvrdenie pravosti Wałęsových podpisov nič nemení na hodnotení jeho osoby.

„V motivácii Lecha Wałęsu vidieť, že nechce, aby sa otvoril masaker Decembra 1970. Dôležité je, že túto spoluprácu prerušil, a ŠtB sa s tým zmierila, lebo mali pocit, že Wałęsa ako informátor je úplne nanič,“ povedal pre Gazetu Wyborczu historik Jan Skórzyński.

Takmer všetci sa zhodujú v tom, že v roku 1980, keď bol Wałęsa vodcom štrajku v gdanskej lodenici, už žiadnym spôsobom s ŠtB spojený nebol – práve naopak. Takisto v ďalších rokoch, keď ho zatkli v Arłamowe, a neskôr, keď úspešne vyrokoval s Jaruzelským a Kiszczakom prechod k demokracii.

Úplne iný pohľad majú však ľudia okolo najmocnejšieho muža v krajine a predsedu vládnej strany Právo a spravodlivosť Jarosława Kaczyńského a ministra obrany Antoniho Macierewicza.

Kaczyński bol na začiatku 90. rokov jedným z najbližších spolupracovníkov vtedajšieho prezidenta Wałęsu, potom sa však s ním pohádal a približne od roku 1992 sa ho snaží zničiť.

Dôležitým momentom bol 4. jún 1992, keď Kaczyńského spolupracovník Antoni Macierewicz chcel prezentovať svoj zoznam tajných agentov, na ktorom boli mená viacerých disidentov vrátane Wałęsu.

Nechcel zverejniť

Prezident Wałęsa nechcel zoznam zverejniť a lustráciu zablokoval – spolu s postkomunistickou ľavicou Aleksandra Kwaśniewského a stredoliberálnymi stranami, ktoré sa zrodili z umierneného krídla dávnej protikomunistickej opozície.

Následkom bol pád vlády Jana Olszewského, ktorá sa sústreďovala na lustrácie a bola blízka bratom Kaczyńským. O rok neskôr k vláde prišli postkomunisti a v roku 1995 sa prezidentom stal Aleksander Kwaśniewski.

Pre Právo a spravodlivosť je Lech Wałęsa úhlavným nepriateľom – Kaczyński a Macierewicz ho nenazvú inak ako agent Bolek. Liberálna opozícia v tom vidí snahu o prepisovanie histórie.

Lech Walesa je pre Kaczyńského nepriateľ číslo jeden. Foto - tasr/ap FILE - In this file photo taken in Gdansk, Poland, April 6, 2016, Poland's former president and legendary Solidarity freedom movement founder Lech Walesa acts with expression as he repeats his denials to allegations that he collaborated with the communist regime and talks about the "crisis of democracy" during an interview with The Associated Press at his new office at the European Solidarity Center in Gdansk. (AP Photo/Czarek Sokolowski, file)
Lech Wałęsa je pre Kaczyńského nepriateľ číslo jeden. Foto – TASR/AP

Politici Občianskej platformy poukazujú na to, že kým Lech Kaczyński skutočne aktívne pôsobil v Solidarite, o jeho bratovi Jarosławovi sa to povedať nedá. Koluje o tom aj vtip. Prečo Jarosław Kaczyński získal nedávno ocenenie „človek slobody“? Kým iní boli v roku 1981 zatknutí za svoju protikomunistickú aktivitu, Jarosław bol na slobode.

Čo vie o Kaczyńskom

Na druhej strane aj ľudia blízki Wałęsovi ho vyzývajú, aby sa konečne priznal k spolupráci s ŠtB, ospravedlnil sa, a tak konečne uzavrel túto tému. Podľa dosť populárneho názoru bola samotná spolupráca Wałęsu so Službou bezpečnosti krátka a bezvýznamná, ale strach pred tým, aby sa to neprevalilo, prinútil Wałęsu k mnohým pochybným rozhodnutiam. Okrem iných – odpor proti lustrácii a spojenie s postkomunistickými politikmi.

Pre väčšinu Poliakov Wałęsa naďalej zostáva hrdinom, s ktorým sa však spájajú aj mnohé sporné kroky najmä z čias, keď bol prezidentom (1990 – 95). Hlavná otázka však znie, aké papiere na Jarosława Kaczyńského má Antoni Macierewicz.

Je to jediná osoba, pred ktorou má Kaczyński rešpekt a ktorá občas dáva pocit, že oficiálneho lídra PiS riadi zo zadného kresla. Keď sa to raz dozvieme, bude to veľmi zaujímavé a môže to zatriasť politickou scénou nielen v samotnom Poľsku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie