Denník N

Skóre po víkende: americké súdy – Trump 2:0

Iránsky bioinžinier Nima Enayati ukazuje letenku, ktorá mu dovoľuje letieť do USA, po tom, čo sudca zastavil Trumpov zákaz. Foto – TASR/AP
Iránsky bioinžinier Nima Enayati ukazuje letenku, ktorá mu dovoľuje letieť do USA, po tom, čo sudca zastavil Trumpov zákaz. Foto – TASR/AP

Zákaz vstupu do USA pre ľudí zo siedmich moslimských krajín momentálne neplatí. Prezident Trump zaútočil na sudcu, ktorý zastavil jeho nariadenie.

Zatiaľ čo si americký prezident Donald Trump po dvoch týždňoch v úrade odskočil oddýchnuť na Floridu, americké súdy mu dali dve rany. A ukázali tým, že nový prezident nebude meniť Ameriku podľa svojho gusta tak ľahko, ako by si možno prial.

V piatok federálny sudca James Robart vyhovel sťažnosti štátov Washington a Minnesota a pozastavil Trumpovo vládne nariadenie, ktoré zakazuje vstup ľudí zo siedmich moslimských krajín do USA. Znamená to, že momentálne s vízami smú prísť do krajiny podobne ako predtým. Takisto neplatí 120-dňové moratórium na prijímanie utečencov do krajiny.

Ľudia z Iraku, Iránu, Jemenu, Somálska, Sudánu, Líbye a Sýrie sa snažili okamžite využiť „otvorenie“ hraníc. Je totiž možné, že zákaz sa znova obnoví.

Trumpovo ministerstvo spravodlivosti sa okamžite odvolalo. Rozhodnutie sudcu nazvalo „poškodením verejnosti“ a „spochybnením prezidentovho úsudku v otázke národnej bezpečnosti“.

Na odvolacom súde ministerstvo požiadalo, aby súd verdikt predbežne pozastavil, a teda obnovil zákaz. Odvolací súd v San Franciscu však v nedeľu nadránom rozhodol, že nariadenie platí, čo bola druhá rana pre amerického prezidenta.

Sudcu navrhol Bush

James Robart, ktorého na sudcu federálneho súdu v roku 2004 navrhol republikánsky prezident George Bush mladší a ktorého jednohlasne schválil senát, argumentoval týmže tvrdenie vlády, že zákaz ochráni Ameriku pred osobami z týchto štátov, nemá podporu.

Okrem toho povedal, že zákaz spôsobil obyvateľom dotknutých štátov „okamžité a nezvratné škody na vzdelaní, zamestnaní, podnikaní, rodinných vzťahoch a slobode cestovania“.

Odvolací súd požiadal, aby obe strany dodali argumenty do pondelka. Podľa časopisu Economist môže hrať proti Trumpovi fakt, že tento federálny súd patrí medzi najliberálnejšie v krajine, hoci dodáva, že záleží na tom, ktorí traja zo 44 sudcov budú celú vec posudzovať. Očakáva sa, že bez ohľadu na odvolací verdikt skončí prípad na najvyššom súde.

Takzvaný sudca

Podľa kritikov stojí za pozornosť aj to, ako Donald Trump reagoval na postup sudcu Robarta. „Rozhodnutie takzvaného sudcu, ktorý našej krajine v podstate odoberá vynucovanie práva, je smiešne a bude zvrátené!“ napísal na Twitteri prezident.

„Kam speje naša krajina, keď sudca môže zastaviť zákaz cestovania vydaný ministerstvom vnútornej bezpečnosti a ktokoľvek, dokonca aj so zlými úmyslami, smie prísť do USA?” pýtal sa v ďalšom tweete.

V Spojených štátoch veľmi dbajú na rozdelenie moci medzi prezidentom (vládou), kongresom a súdmi. Nie je bežné, aby prezident útočil na sudcu a nazval ho „takzvaným“. Obama v roku 2015 síce kritizoval rozhodnutie súdu, no nespochybňoval jeho autoritu.

Komentátor Dean Obeidallah to pre CNN nazval tweetom, ktorý spôsobil doteraz zrejme „najväčšie zimomriavky“. „Aspoň ľuďom, ktorí sa nedomnievajú, že by sa Spojené štáty mali stať Trumpovou diktatúrou.“

„Prečítajte si takzvanú ústavu,“ odpovedal prezidentovi na Twitteri demokratický kongresman Adam Schiff. Trump už na sudcov útočil aj ako prezidentský kandidát. Sudcu z Indiany, ktorý predsedal žalobe proti Trumpovej univerzite, nazval pre jeho mexické korene zaujatým.

To, že jedna z hlavných vecí, ktoré Trump doteraz presadil, (zatiaľ) neprešla cez federálny súd, naznačuje, ako neodborne a narýchlo sa celé nariadenie pripravilo. Hlavnými autormi boli údajne Trumpov hlavný poradca Steve Bannon a jeho autor prejavov Steven Miller. K nariadeniu sa nevyjadrili dôležité ministerstvá, ako to býva zvykom.

„Chápem, že sa nariadením snažili riešiť vážnu obavu, ktorú majú,“ povedal pre CNN David Gergen, bývalý poradca štyroch prezidentov. Trump tvrdí, že 90-dňový zákaz zabráni vstupu nebezpečných ľudí, potenciálnych teroristov do Spojených štátov.

„Spôsobom, akým to napísali, to vzali na seba. Nemali však pri tom právnikov, potrebujú si to preveriť, aby to prešlo ústavnou kontrolou,“ dodal Gergen.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie