Denník N

Nesrovnal seká, šéf vodárov skončí, lebo ho neposlúchol

Primátor Bratislavy chce odvolať riaditeľa vodární preto, že pred nástupom nového vedenia plánoval nové investície a urobil súťaž na ochranku, o ktorej informoval Denník N. Šéfovia mestských podnikov mali iba svietiť a kúriť.

Čoskoro by aj tak skončil. Generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Stanislav Beňo však zrejme odíde skôr ako iní šéfovia bratislavských mestských podnikov dosadení ešte za Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru).

Nový primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) zvoláva mimoriadne mestské zastupiteľstvo, aby ho odvolalo. Dôvodom je to, že porušil pokyn primátora nerobiť na záver zásadné kroky. Primátorovi prekáža, že naplánoval investície a aj to, že urobil súťaž na novú SBS, o ktorej informoval Denník N. Potvrdila to hovorkyňa primátora Ivana Skokanová.

„Bratislava je v katastrofálnej finančnej situácii. Mestské podniky sú súčasťou mesta, nie autonómnymi jednotkami. Táto situácia sa týka aj ich. Pri nakladaní s financiami vyžadujem zodpovedný a profesionálny manažérsky prístup, o ktorom ma súčasné vedenie BVS nepresvedčilo, preto som dal návrh na odvolanie predsedu predstavenstva,“ povedal podľa hovorkyne Nesrovnal po stretnutí s Beňom.

Politickí nominanti

Šéfov mestských podnikov chcú vymeniť za odborníkov, v predchádzajúcom volebnom období to boli politickí nominanti. Primátor týmto riaditeľom po nástupe do funkcie vydal pokyn iba kúriť a svietiť.

Bratislavská vodárenská však po komunálnych voľbách vymenila SBS. Firme, ktorej zmluva vypršala ešte vlani v máji, najskôr predlžovali zmluvu dodatkami. Teraz ju vymenili. Nie však v súťaži, kde by sa mohol zúčastniť každý, ale tak, že na dočasné stráženie oslovili iba tri firmy a z tých potom vybrali víťaza v elektronickej aukcii.

„Tento prípad skutočne nevyzerá ako naplnenie listu, ktorý pán primátor podnikom poslal,“ povedala Skokanová Denníku N minulý týždeň.

Desaťtisíce mesačne

Vodárov tak od začiatku marca stráži firma BMN Security. Jej niekdajšia konateľka je dnes konateľkou esbéesky Bonul, ktorá je úspešná za oboch vlád Roberta Fica. Neskôr vodári sľubovali urobiť veľkú súťaž na novú SBS, v ktorej by sa už mohol zúčastniť každý.

BVS Denníku N presne nepovedala, koľko BMN Security za stráženie zarobí. Podľa prepočtov Denníka N to môže byť okolo 80-tisíc eur mesačne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie