Denník N

Spíme v jednej posteli, ale každý po svojom. Ako sa líši ženský a mužský spánok

(Ne)kvalita spánku a jeho režim vážne zasahujú do partnerských vzťahov. Nezladené biorytmy narúšajú chod domácnosti, organizáciu voľnočasových aktivít, intímnu komunikáciu dvojice vrátane sexuálneho života.

Ani sa nestačí prikryť a už chrápe; keď plače dieťa, spí tvrdo ako poleno a ráno ani netuší, že sa zobudilo trikrát; keď sa prevaľuje v posteli, je to ako zemetrasenie; a potom ten zvuk, keď zdvihne dosku na toalete alebo púšťa vodu v kúpeľni – to by zobudilo aj mŕtveho. To sú zvyčajné ženské sťažnosti na nočný režim ich partnerov.

Muži sa zas ponosujú na to, že niekedy, keď sa v noci zobudia, sedí ich partnerka opretá o čelo postele, oči vytreštené do tmy a niečo rieši, ženy tiež v noci vzdychajú, chcú, aby im muži zohrievali studené nohy, drgajú ich, aby nechrápali, a nadránom, keď sa najlepšie spí, vyskočia z postele, zapnú umývačku, varia si kávu, hrmocú s riadmi, klopkajú papučkami.

To sú skôr anekdotické obrazy z partnerského života a ďalší zo známych príkladov toho, ako sa muži a ženy odlišujú a zvyknú sa preto naťahovať. Vyplývajú z pozorovaní, ale čiastočne aj z predsudkov a zo zdedených vzorcov správania a očakávaní.

Faktom potvrdeným mnohými štúdiami a prieskumami však je, že ženský a mužský spánok sa naozaj dosť odlišujú a iné sú aj problémy, ktoré majú so spánkom ženy a muži.

„Ženy, hlavne po štyridsiatke, trápi najviac nespavosť, mužov zase spánkové apnoe (porucha dýchania počas spánku, najčastejšie sa prejavuje chrápaním), čo sú vážne problémy, hlavne ak sa dlhodobo ignorujú,“ hovorí popredný izraelský odborník na poruchy spánku, profesor Arie Oksenberg.

Hormóny a matky

Oksenberg hovorí, že väčšina štúdií sa zhoduje na niekoľkých základných vlastnostiach mužského a ženského spánku. „Trvám na tom, že obe pohlavia by v dospelosti mali spať sedem až osem hodín, ale každé má svoj modus. Ženy sú ‚zrelé‘ do postele skôr ako muži, ale zase sú ranostajky. Ženy sa vedia viac skonsolidovať, ak v noci málo spali, ale príliš krátky alebo nekvalitný spánok má na ne vážnejší vplyv ako na mužov, hlavne ak ide o dlhodobú záležitosť. Preto napríklad máme viac pracovných úrazov v nočných zmenách medzi ženami ako mužmi,“ vysvetľuje. Upozorňuje, že sú, samozrejme, výnimky – sami zo života napríklad poznáme páry, kde ona ponocuje a dlhšie spí, kým on je ranné vtáča.

Až do puberty nie sú, pokiaľ ide o spánok, medzi dievčatami a chlapcami veľké rozdiely. Potom však začínajú kvalitu aj dĺžku ženského spánku ovplyvňovať hormonálne výkyvy počas menštruácie, tehotenstva, dojčenia a menopauzy. Kritickým obdobím pre ženy sú prvé mesiace po narodení dieťaťa, keď sa matky sťažujú na bezsenné moci a ospalosť počas dňa.

„Aj preto, že mnohé ženy si dlho pamätajú, ako museli niekoľkokrát za noc vstávať k dieťaťu, a keďže noví rodičia, hlavne mamy, sa v niektorých kultúrach spájajú s kruhmi pod očami od nevyspania, vzniká dojem, že ženy spávajú menej ako muži. Nie je to celkom pravda – ženy s výnimkou času, keď majú veľmi malé deti, zvyknú v priemere spávať viac ako muži. Faktom však je, že ich spánok nie je veľmi hlboký, lebo sú viac v strehu, a v strednom veku majú o 50 percent vyššie riziko, že budú trpieť nespavosťou, ako muži,“ hovorí Oksenberg.

Ako sa zladiť

(Ne)kvalita spánku a jeho režim vážne zasahujú do partnerských vzťahov. „Ideálny“ stav, keď obaja partneri zaľahnú a vstanú v približne rovnakú hodinu, nie je až taký obvyklý. Nezladené biorytmy tak potom narúšajú chod domácnosti, organizáciu voľnočasových aktivít a intímnu komunikáciu dvojice vrátane sexuálneho života.

Výskum, ktorý pre odborný časopis amerických rodinných a manželských terapeutov urobili odborníci z viacerých univerzít, napríklad ukázal, že páry, kde je jeden ranostaj a druhý nočný vták, majú viac partnerských sporov, menej času na seba aj na spoločné aktivity.

„Môj partner v dni, keď má voľno, nikdy nevstal skôr ako o jedenástej. Naše deti (5 a 6 rokov) sú však už o siedmej pripravené vyraziť na výlet. Dva-tri razy idete s nimi sama, ale potom si poviete, že rodina by mala byť aspoň cez víkend spolu. Predostriete to partnerovi, ktorý však argumentuje tým, že on celé noci pracuje a keď má voľno, chce sa konečne vyspať. Pri zlej konštelácii sa z toho môže vyvinúť celkom pekná hádka,“ opisuje život s architektom, zvyknutým pracovať hlavne v noci, manažérka Zuzana. „Niekedy na konci týždňa zistím, že sme sa spolu dva-tri dni nerozprávali.“ Ona ide do postele hneď, ako zaspia deti. Vstáva totiž o pol šiestej, do práce musí odšoférovať 80 kilometrov.

Cez deň spolu, v noci rozvedení

Ešte horšia situácia je, keď jeden z partnerov počas spánku vyrušuje druhého natoľko, že ten druhý sa ráno pravidelne budí unavený. „Nejde len o chrápanie, ktoré asi každému príde automaticky na myseľ – je tu aj syndróm nepokojných nôh, u starších mužov častejšia potreba ísť na toaletu, prevracanie sa na posteli pre nespavosť, ale napríklad aj neochota partnera zhasnúť lampu na nočnom stolíku, televízor alebo laptop, či to, že si uprostred noci esemeskuje s kamarátom alebo kolegom. Ak to trvá dlho, tak to vedie k tomu, že jeden z partnerov je permanentne unavený, podráždený, má pocit, že ten druhý mu to robí naschvál. Kvalita partnerského života tým trpí a spolu s ňou aj zdravie. Ľudia ako keby prestali chápať, načo je posteľ. A tá je na spanie a sex a nie na elektronické hračky,“ vysveľuje Oksenberg, ktorý svojim klientom, ak to inak nejde, odporúča aj oddelené spálne.

Hovorí sa tomu aj spánkový rozvod a uchyľuje sa k nemu čoraz viac párov. Hoci prínos v podobe dvoch dobre vyspatých a oddýchnutých jedincov je nesporný, a pre ženy ešte výraznejší ako pre mužov, psychológovia sa celkom nezhodujú, či je to najlepšia cesta. Oddelené spálne totiž signalizujú, že pár sa nevie dohodnúť, že ani jeden nechce ustúpiť, vyhľadať lekársku či inú pomoc, že nechce pracovať na tom, aby neboli hádky. Ak sa napríklad pozrieme na to, ako sa vo filmoch zobrazuje partnerská kríza, základným obrazom je to, že jeden sa odsťahuje zo spoločného lôžka. Presne to nám o svojich partneroch hovoria aj ľudia, čo sa trápia vo vzťahoch: presťahoval sa, presťahovala sa zo spálne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie