Denník N

Väčšina Američanov nepozná žijúceho vedca: na sociálnej sieti sa spojili, aby predstavili svoju prácu

Foto - Twitter/@aaberhe
Foto – Twitter/@aaberhe

Ktokoľvek si vyhľadá #ActualLivingScientist na Twitteri, predstaví sa mu pestrá škála vedcov zo všetkých kútov sveta a z najrôznejších vedeckých odvetví.

Slovom roka 2016 sa podľa Oxford Dictionaries stal výraz „post-truth“, prídavné meno označujúce situáciu, keď objektívne fakty ovplyvňujú verejnú mienku menej ako emócie.

V takejto dobe si vedci začínajú čoraz viac uvedomovať, že ich povinnosťou nie je len produkovať výsledky do vedeckých časopisov, ale ich aj sprostredkovať verejnosti.

Prieskum medzi dospelými Američanmi opakovane ukázal, že záujem verejnosti o vedu je zúfalo nízky, keď dve tretiny opýtaných nedokázali vymenovať jediného žijúceho vedca. Ľudia si najčastejšie spomenuli na Stephena Hawkinga, Neila Degrasse Tysona, Billa Nyea, Jane Goodallovú, Jamesa Watsona či Richarda Dawkinsa.

Vedci, ktorí sú koniec koncov platení z peňazí daňových poplatníkov, hľadajú rôzne cesty, ako verejnosti sprostredkovať informácie o svojej práci. S originálnym nápadom prišiel ekológ David Steen, o ktorom magazín Slate napísal článok s titulkom „Najlepší biológ na Twitteri“.

Spôsobom sebe vlastným, čiže cez Twitter, oslovil svojich kolegov: „Väčšina Američanov nedokáže vymenovať žijúceho vedca (je to pravda, overte si to!); nie je sa čo čudovať, že nedokážu úplne oceniť to, čo robíme. Takže… Ahoj, ja som Dave.“

Ohlas zo strany vedcov sa dostavil krátko nato. Pár hodín od Davidovho tweetu dosahoval hešteg #ActualLivingScientist, čiže „skutočný žijúci vedec“, okolo 3-tisíc príspevkov za hodinu.

Ktokoľvek si vyhľadá #ActualLivingScientist na Twitteri, predstaví sa mu pestrá škála vedcov zo všetkých kútov sveta a z najrôznejších vedeckých odvetví. Vedci milujú, keď môžu rozprávať o svojej práci, a limit 140 znakov je zárukou, že pri nazretí do ich sveta sa nezačnete nudiť.

Prekvapivo, medzi najpopulárnejšie príspevky patrí osoba, ktorú ľudia ani nepoznajú ako vedkyňu, ale ako kancelárku Nemecka, Angelu Merkelovú. Ľudia asi nevedia, že má doktorát z kvantovej chémie.

Mnohé vedkyne spojili propagovanie svojej práce aj s ďalším heštegom, ktorý momentálne rezonuje na Twitteri, a to #DressLikeAWoman. Fotografie žien v pracovnom odeve sú reakciou na údajné požiadavky Donalda Trumpa, ktorý chce, aby sa „obliekali ako ženy“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Prírodné vedy

Veda

Teraz najčítanejšie