Denník N

Sobotka si obliekol boxerské rukavice a Babiša obvinil, že oje*** český štát

Český premiér Bohuslav Sobotka. Foto – TASR/AP
Český premiér Bohuslav Sobotka. Foto – TASR/AP

Tím expertov má českému premiérovi pomôcť, aby sa presadil na sociálnych sieťach a dokázal dotiahnuť dlhodobý náskok politika-miliardára. Jeho jednoduchým slovníkom.

Má imidž slušniaka. Tak trochu nudného, ktorý sa nenechá vytočiť napriek všetkým podrazom, ktoré sa mu stali. Od roku 2013, keď „utrpel“ víťazstvo v parlamentných voľbách, ich pritom nebolo málo. 

Posledné dni na jeho Facebooku však ukázali českého premiéra Bohuslava Sobotku v novom svetle ako drsného politika, ktorý neváha rozprávať ako Donald Trump. Keď treba.

Ak však niekoho doma a vo svete považujú za českého Trumpa, tak skôr vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša. A práve tu sa skrýva dôvod, prečo sa Sobotka, milovník histórie 15. až 17. storočia, začal vymedzovať voči nemu jeho „babišovským slovníkom“.

Babiš oje*** štát

„Povedané jednoduchým trumpovským jazykom: Korunové dlhopisy boli cesta, ktorú využil miliardár A. Babiš na to, aby dôkladne ojebal český štát. Hovorí, že to bolo chvíľu legálne. Ja hovorím, že je to veľké pokrytectvo, keď inkasuje peniaze z Agrofertu, bez toho, aby ich zdanil, a súčasne sa tvári, ako bojuje s daňovými únikmi. To je šaškáreň!“ napísal Sobotka začiatkom februára na svojom Facebooku o koaličnom partnerovi, ktorý je v súčasnosti najpopulárnejším politikom v Česku a považovaný za favorita parlamentných volieb, ktoré čakajú našich západných susedov na jeseň.

bohuslav-sobotka-casova-os

Vo svojom statuse sa odrazil od zistení českého týždenníka Echo24, podľa ktorého Babiš nevie dôveryhodne vysvetliť, odkiaľ mal dosť legálnych príjmov na to, aby si zabezpečil od daní oslobodené dlhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy českých korún.

Ako zistilo Echo24, podľa daňových priznaní mu v tom čase chýbalo 142 miliónov českých korún na kúpu dlhopisov. „Tie sú dnes jeho hlavným zdrojom príjmov. Ročne z nich inkasuje 90 miliónov korún až do roku 2022 a nezaplatí do štátnej pokladnice ani korunu na daniach,“ napísal server Echo24 o Babišovom využití medzery v zákone, ktorého sa chytil Sobotka. 

Reportéri ČT nie sú pakáž

Nový slovník českého premiéra toľkých prekvapil, že sám Sobotka ešte svojich stúpencov ubezpečoval, že jeho účet nikto nenapadol a tie slová naozaj patria jemu. V minulosti sa mu už stalo, že mu napadli Twitter, či zverejnili jeho emailovú súkromnú komunikáciu, čo vyvolalo obavy o vydierateľnosť českého premiéra. 

„Hm, tak to je asi ten nový štýl komunikácie pána premiéra. Ja som ho takto nikdy rozprávať nepočul, a ani mi to k nemu nesedí,“ reagoval Babiš.

Otázka je, či expresívnejší slovník Sobotkovi, ktorý má imidž slušného premiéra, môže naozaj pomôcť a nebude znieť kŕčovito.

Neskôr už napríklad svojich stúpencov na Facebooku ubezpečil: „nebojte sa, nebudem teraz stále hovoriť a nadávať ako Babiš. Lenže náš politik-miliardár na nič a nikoho ohľady neberie. (…) Za demokraciu sa nedá bojovať v papučiach. To by sme s populistami prehrali. Takže si občas nasadím boxerské rukavice“, napísal už slušniak Sobotka o svojej novej verbálnej komunikácii.

Nebolo to prvý raz, čo si „obliekol boxerské rukavice“. Voči Babišovi sa ohradil, aj keď druhý najbohatší Čech narodený v Bratislave zaútočil na nepríjemné reportáže v Českej televízii. Reportérov ČT označil ako „skorumpovanú pakáž“.

Podľa Sobotku ich osočil preto, že nepracujú v médiách, čo patria do Agrofertu, a dovolili si klásť mu aj nepríjemné otázky.

„Taký verbálny útok je jednoznačne neprijateľný a minister financií by sa mal namiesto podávaní sťažností Rade ČT týmto ľuďom ospravedlniť. (…) Pri všetkých výhradách, ktoré mám ku kvalite práce niektorých českých novinárov, je dobré, že sa nájdu novinári, ktorí sa pri výkone svojej profesie neboja ani politicky vplyvného miliardára, i keď ich tento miliardár takýmto neuveriteľným a odpudivým spôsobom verejne uráža.“  

Prechod do útoku

Doteraz sme boli zvyknutí na Sobotku skôr v defenzíve. Či už to bolo hneď po voľbách, keď český prezident Miloš Zeman tajne intrigoval s členmi ČSSD v snahe zabrániť, aby sa stal premiérom Českej republiky. Alebo keď sa mu rasistický portál White Media nabúral do jeho emailov, či Babiš oblepil pred krajskými senátnymi voľbami krajinu plagátmi, že zneužíva políciu na stranícke účely.

Akokoľvek ostrá môže byť výmena názorov medzi Sobotkom a Babišom, ktorého nedávno Politico označilo za českého Trumpa a jednu z 50 osobností, ktoré zatrasú Európou, pád koaličnej vlády však podľa českých médií nehrozí. Voľby sú už o deväť mesiacov, tak by to nedávalo veľký zmysel.

Sobotka tvrdí, že by nešiel do vlády, kde by bol premiérom Babiš, naopak, možno by mu ponúkol kreslo ministra financií. Otázka je, či však na to bude mať mandát. Prieskumy verejnej mienky potvrdzujú Babišovu pozíciu najvplyvnejšieho človeka v krajine, hoci nezastáva post premiéra. Stačí mu jeho portfólio a médiá, pre ktoré sa nedávno prijal zákon Lex Babiš. Aj ten však môže obísť.

Nová Sobotkova taktika, ukázať razantnejšiu tvár, prichádza pred blížiacim sa zjazdom ČSSD, kde nemá vyzývateľa.

To, že nezíska masívnu podporu, mu už s klasickou dávkou sarkazmu predpovedá niekdajší premiér a líder sociálnych demokratov, dnes prezident s výrazne vulgárnym a proruským slovníkom Miloš Zemam. Keď môže, vždy rád znepríjemní Sobotkovi život. Keď sa ho raz spýtali, ako sa zbaviť Sobotku, odpovedal nie veľmi vydareným bonmotom o demokratickej ceste – voľbami a nedemokratickou cestou, „ktorá sa volá kalašnikov“.

Podľa Sobotku tým Zeman vtedy úplne zbytočne a hlúpo vydesil jeho rodinu, deti a priateľov. Za nevkusný žart to označil aj minister vnútra za ČSSD Milan Chovanec.

Teraz Zeman argumentuje, že Sobotku nepodporí tak veľa straníkov, pretože voľba v ČSSD bude tajná. Napäté vzťahy medzi nimi siahajú už od roku 2003, keď časť ČSSD nepodporila Zemana vo voľbe prezidenta v parlamente. Očakáva sa, že Zeman 9. marca oznámi, či ide aj druhý raz kandidovať za prezidenta, o dva dni sa začne stranícky zjazd ČSSD.

Noví poradcovia

V Zemanovi má Sobotka aj ideologického súpera, ktorý sa zviditelňuje najmä ako populista strašiaci utečeneckými vlnami a podliezavou politikou voči Moskve. Sobotka by napriek tomu rád zostal autentickým sociálnym demokratom. Ako priznal sám v rozhovore pre Respekt, je to preňho zložitá situácia.

Zeman síce vystupuje ako hardcore populista, ale volila ho za prezidenta aj časť voličov ČSSD, ktorí mu radi načúvajú. V situácii, keď sa Západom valí vlna radikálneho populizmu, to Sobotkovi na sile nepridáva. 

„Pokiaľ máme mať šancu vyhrať voľby, tak do nich musí ísť sociálna demokracia jednotná,“ hovorí Sobotka, ktorého nepodporujú straníci na juhu Čiech.

S novou komunikáciou na sociálnych sieťach neprišiel sám. Má na to celý tím poradcov, kde majú byť aj cudzinci. Ako napísali české Hospodářské noviny, skupinu expertov vedie nový volebný manažér strany Jan Birke, ktorý je tiež poslancom a starostom Náchodu. Hovorí, že receptom na porazenie Babiša je jemu podobný jednoduchý slovník a nebáť sa chodiť medzi ľudí. Chcú tiež pridať videá s premiérom.

„Na Facebooku aj Twitteri dlhodobo s Babišom prehráva: má oveľa menej fanúšikov a jeho príspevky majú slabý vplyv,“ píšu české noviny.

Na Facebooku mal v pondelok na obed 12 821 fanúšikov, Andrej Babiš 90 659. Na Twitteri sleduje Sobotku 24,8 tisíca twitterovských účtov, Andreja Babiša až 287 tisíc.

ČSSD prehráva s ANO aj v prieskumoch o stálych takmer desať percent. Sebavedomejšie vymedzenie sa proti Babišovi by to mohlo zmeniť.

„Sobotka získal dve výnimočné karty, ktoré by mohol proti šéfovi ANO použiť, a prípadne ho začať vytlačovať z vlády,“ napísal server Ihned.cz. Jednou z nich je práve spomínaná dlhopisová aféra a tou druhou výsledky poslaneckej komisie, ktoré potvrdili, že sociálna demokracia nezneužila policajnú reorganizáciu vo svoj prospech.

„V piatok sa premiér Bohuslav Sobotka stal mužom, konečne totiž opustil opatrný tanec medzi vajcami a pustil sa do Andreja Babiša,“ napísali Lidovky, ktoré patria do impéria českého vicepremiéra.

Sobotka otvorene hovorí, že nechce „ísť cestou Viktora Orbána, teda návratom nacionalizmu uprostred Európskej únie“. Jeho slovník je spomedzi premiérov V4 rozhodne tým najkultivovanejším. Za jeho vlády vznikla na českom ministerstve jednotka proti dezinformačnej vojne, jeho polícia zatkla ruského hackera podozrivého z terorizmu.

Pozične je však najslabší a hrozí mu, že v parlamentných voľbách ho predbehne ANO.

ČSSD je podľa Sobotku proeurópskou stranou, postavenou na kombinácii realizmu a otvorenosti, teda na „snahe neskĺznuť k nacionalizmu“. Či sa popri Babišovi a Zemanovi podarí toto zameranie zachovať aj s pomocou netradičného slovníka, ukážu jesenné voľby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie