Denník N

Gašpar o konšpiračnom vyhlásení: Podpis je môj, pozrite sa do Viedne

Robert Kaliňák a Tibor Gašpar. Foto - TASR
Robert Kaliňák a Tibor Gašpar. Foto – TASR

Policajný prezident hovorí, že nikto mu nemôže zabrániť vyjadrovať svoj názor. Kaliňák sa ho zastal.

Policajný prezident Tibor Gašpar po dvoch týždňoch potvrdil, že podpis pod vyhlásením NEF Hospodárskeho klubu o migrácii je jeho. Gašpar sa obhajuje tým, že nikdy nebol členom politickej strany ani hnutia.

„Je to podpis, ktorým som urobil svoj osobný postoj k istej téme v súlade s mojimi ľudskými a občianskymi právami. Zákon obsahuje aj antidiskriminačnú doložku, podľa ktorej by som nemal byť za svoje politické zmýšľanie nijakým spôsobom napádaný,“ tvrdí Gašpar.

Vo vyhlásení sa píše, že „Európania sa stávajú nevoľníkmi vo vlastnej krajine aj vďaka uplatňovaniu ľudskoprávneho imperializmu zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“.

„Zdržanlivosť je namieste. Ak niekto také niečo podpíše, mal by byť pripravený to buď obhájiť, alebo povedať, že to podcenil, neviem. Ani môjmu uchu slovník tej vety neznie dobre. Je dosť čudesný,“ povedal o tejto vete minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič.

Gašpara za to kritizovali aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Béla Bugar z Mosta-Híd. Gašpara si pre podporu tejto iniciatívy pozval 23. janurára do paláca aj prezident Andrej Kiska. „Dôveru v prácu polície ovplyvňuje aj to, ako vystupujú a akými názormi sa prezentujú jej najvyšší funkcionári. Očakávam, že pán Gašpar verejnosti vysvetlí, prečo podpísal toto vyhlásenie,“ povedal Kiska s tým, že vyhlásenie obsahuje „pochybné tvrdenia a dezinformácie“.

Hospodársky klub píše, že sa zaoberá aj politikou. Jazyk, ktorý vo vyhlásení použili, nájdete na konšpirátorských stránkach alebo u extrémistov – píše sa v ňom napríklad o parazitoch. „Nálepkovať občianske združenie ako konšpiračné je neprimerané. V rámci tohto združenia od roku 1993 vystupovali na rôznych prednáškach významné osobnosti,“ tvrdí Gašpar. Názorovú pluralitu označil za jeden z pilierov demokratickej spoločnosti.

„Chceli sme upozorniť na tému, ktorá je nanajvýš aktuálna, a v rámci témy vyvolať spoločenskú diskusiu, pretože keď sa pozrieme 70 kilometrov od Bratislavy do Viedne, tak sa konštatovalo, že migranti majú na svedomí vyše 22-tisíc trestných činov a že je tam veľmi zlá bezpečnostná situácia,“ vysvetľoval policajný prezident. Údaj o 22-tisíc trestných činoch je za celé Rakúsko.

„Ak rakúska polícia začne vykonávať efektívne opatrenia, bude vytláčať páchateľov do najbližšieho okolia, a to môže byť Brno, Bratislava alebo Budapešť. Denne sa zaoberáme tým, aké opatrenia prijať, aby sa nezhoršila situácia na území v Bratislave,“ tvrdí Gašpar a odmieta, že išlo o konšpirácie.

V Rakúsku tiež vláda podľa Gašpara prijala program, v ktorom sú také opatrenia, aké Hospodársky klub opísal vo svojom vyhlásení.

Gašpara sa zastáva aj Kaliňák. „Ak upierate ľuďom základné ľudské právo vyjadrovať sa, sami ste totalitní, čo ste dokázali viackrát,“ vyhlásil minister.

Vo vyhlásení sa napríklad píše, že „náš klub nevytvára nejaké sprisahania, ako sme svedkami u mnohých zahraničím platených mimovládnych organizácií“. Minister vnútra dnes upozornil aj na to, že aj v stanovisku agentúry Frontex sa píše o tom, že mimovládky pomáhajú migrantom dostať sa do Európy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie