Denník N

V newyorskom metre ľudia gumujú hákové kríže, antisemitizmus v USA narastá

Foto - Facebook Gregory Locke
Foto – Facebook Gregory Locke

Spojené štáty zaznamenali nárast antisemitských útokov, mať rasistické výroky je dnes prijateľnejšie ako v minulosti. Obyvatelia New Yorku však s extrémistami nesúhlasia.

Keď si newyorský právnik Gregory Locke v piatok cestou v metre všimol, že na každom okne a na každom reklamnom pútači  je „načmáraný“ hákový kríž alebo nápis „Židia patria do pece“ či výroky urážajúce moslimov, nemal z toho dobrý pocit.

Takých cestujúcich bolo v metre viac. Jeden z nich vytiahol vreckovky, dezinfekčný prostriedok na ruky a za pár minút všetko vyčistili. Locke o svojom zážitku napísal na Facebook. Do sobotného popoludnia jeho status podľa Reuters zdieľalo 354-tisíc ľudí.

Na sociálnych sieťach sa tento príbeh prezentoval ako dôkaz, že kozmopolitný New York neznesie rasovú nenávisť, ale faktom je, že antisemitských útokov v USA pribúda.

Minulý týždeň niekto rozbil sklo na synagóge v Chicagu a nalepil na ňu nálepku s hákovými krížmi, štrnásť židovských centier v desiatich štátoch dostalo na začiatku mesiaca bombové vyhrážky. To sa len zopakovala situácia zo začiatku a z polovice januára.

Supremacisti útočia

Americká liga proti hanobeniu (ADL) vo svojej výročnej správe napísala, že len počas volebnej kampane sa objavilo 2,6 milióna nenávistných tweetov na adresu Židov. ADL je znepokojená, lebo v USA bola v posledných rokoch miera antisemitských útokov výrazne nižšia ako v Európe. Útoky nesmerujú len na inštitúcie či židovské cintoríny, ale aj na menoru (židovský svietnik) tak, že ho „prerobili“ na hákový kríž.

Nenávistné slovné útoky voči Židom, označovanie ľudí židovského pôvodu na sociálnych sieťach symbolom či fotomontáže, kde sú novinári, o ktorých je známe, že sú Židia, ukazovaní medzi hromadou mŕtvych tiel ľudí umučených v koncentračných táboroch, boli vo volebnom roku spájané hlavne so sympatizantmi Donalda Trumpa.

„Tí, čo šírili takýto obsah, sami seba označili za podporovateľov Donalda Trumpa, konzervatívcov, zástancov alt-right (tzv. alternatívnej pravice, ku ktorej má blízko Trumpov hlavný poradca Steve Bannon) a ďalších extrémistických skupín, niektorí z nich sú supremacisti.

Slová, ktorými sa charakterizovalo 1600 takýchto ľudí, boli Trump, nacionalista, konzervatívny, biely,“ píše sa v správe ADL.

Nárast antisemitských prejavov je len „prirodzeným“ dôsledkom toho, ako zhrubla verejná debata v Spojených štátoch amerických. Je stále prijateľnejšie mať rasistické reči, šíriť nenávisť. a to všetko s vysvetlením, že politická korektnosť je už prekonaná.

Trumpa už počas kampane kritizovali za to, že sa nevedel jasne dištancovať od svojich rasistických podporovateľov, ktorí otvorene znevažovali Židov. Prezident sa bránil tým, že k Židom má blízko, jeho dcéra konvertovala na judaizmus.

Holokaust bez Židov

Židovské organizácie v USA veľmi prekvapilo prezidentovo stanovisko k Medzinárodnému dňu spomienok na holokaust, v ktorom nespomenul Židov.

Popredná historička a odborníčka na popieranie holokaustu Deborah Lipstadtová v časopise Atlantic napísala, že môže ísť o prejav popierania holokaustu.

Argumentuje tým, že vyhlásenie Bieleho domu bolo pokusom „dejudaizovať“ holokaust. Hoci nespochybňuje, že holokaust zasiahol aj iné skupiny obyvateľstva a trpeli počas neho aj Rómovia či homosexuáli, jedinou systematicky vyvražďovanou skupinou boli Židia. To, že Trump ich nespomenul a nevystríhal pred antisemitizmom, mohla byť chyba, ale aj úmysel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie