Denník N

Sobotka je proti Babišovi v nevýhode

Český premiér sa pustil do svojho vicepremiéra. Dôležitejšie však bude, či vydrží bojovať.

Najnovšie udalosti okolo českého vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša majú svoju bulvárnu rovinu, nad ktorou sa môžeme pousmiať, no skrýva sa za ňou aj niekoľko tém, ktoré ani zďaleka žartovné nie sú.

Babiš vstupoval do českej politiky ako človek, ktorý paušálne odsudzoval ponovembrových politikov, ktorí vraj nič nerobili a kradli. To bolo dosť odvážne tvrdenie, zvlášť, keď už vtedy nevedel uspokojivo vysvetliť pôvod svojho vlastného majetku. Vo vláde sa z neho stal bojovník proti daňovým únikom, no momentálne má na krku problém, že využil dieru v zákone a z dlhopisov za jeden a pol miliardy korún neplatí nič. Hoci mu to zákon umožňoval, práve v čase zavádzania elektronickej evidencie tržieb to môže byť veľmi citlivá vec.

Otázka je, ako na to zareagujú voliči. ANO dlhodobo vedie prieskumy verejnej mienky a to aj napriek ideovej prázdnote svojho hnutia; napriek tomu, že jeho politici sa mnohokrát ukázali ako nekompetentní; i napriek tomu, že v nebabišovských médiách sa upozorňuje na nebezpečné prepojenie Babišovej politickej, ekonomickej a mediálnej moci.

Zatiaľ sa však zdá, akoby českí voliči, ktorí dávnejšie vytrestali ODS a TOP 09 a nízkymi preferenciami trestajú aj ČSSD, Babiša ešte stále považovali za toho trochu nešikovného, ale inak milého nepolitika z roku 2013, ktorý tvrdil, že on na rozdiel od ostatných nekradne, ale maká.

Problém je však aj v jeho oponentoch. Pravica sa z minulých výpraskov stále nepozviechala a sociálnodemokratický premiér Bohuslav Sobotka na svojho koaličného partnera viac ako tri roky reagoval o dosť miernejšie ako Babiš naňho. Keď dnes hovorí, že jeho vicepremiér s dlhopismi oj..al štát, vyzerá to ako začiatok veľkej bitky. Sobotka minimálne pri vyrovnávaní sa s „pučistami“ z vlastnej strany síce ukázal, že vie byť ako-tak rázny, no tento boj nedotiahol úplne do konca.

A ako ukazuje prípad juhočeského hajtmana, aj dnes sa zdá, že má v strane ľudí, ktorí hrajú za niekoho úplne iného než za neho či stranu. To by bolo v Babišovej politickej firme nemysliteľné. Aj preto je Sobotka v nevýhode.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie