Denník N

Dubovcovú chváli kandidátka koalície aj opozície

Kandidáti na ombudsmana Janka Šipošová, Mária Patakyová a Anton Čulen. Foto - TASR
Kandidáti na ombudsmana Janka Šipošová, Mária Patakyová a Anton Čulen. Foto – TASR

Koaličná kandidátka na ombudsmanku pred poslancami hovorila, že už na strednej škole o nej hovorili ako o „advokátke chudobných“, spomenúť musela aj svoje členstvo v komunistickej strane. Traja záujemcovia o post ombudsmana svoje vízie predstavili v Národnej rade.

Nová ombudsmanka sa chce viac zamerať na práva ľudí obmedzených na osobnej slobode, seniorov a sústavne sa mieni venovať prieťahom v súdnom konaní. Svoju víziu predstavila prorektorka Univerzity Komenského Mária Patakyová, ktorú do funkcie navrhuje Most – Híd a má podporu Smeru aj SNS, takže ju parlament s najväčšou pravdepodobnosťou zvolí.

Schôdza Národnej rady sa začína v utorok, kandidáti na tento post sa predstavili pred poslancami Národnej rady, ktorí sú členmi výboru pre ľudské práva.

Uznanie Dubovcovej

Patakyová pred poslancami chválila súčasnú ombudsmanku Janu Dubovcovú (bývalú sudkyňu a krátko aj poslankyňu za SDKÚ), uznanie za jej prácu vyslovila verejnej ochrankyni práv aj kandidátka Obyčajných ľudí – ich bývalá poslankyňa OĽaNO Janka Šipošová.

„Pani Dubovcová vdýchla tomuto postu život, činnosť kancelárie je na vysokej úrovni,“ hovorila Patakyová. Pri svojom predstavovaní si pomohla aj spomienkou na to, ako ju dejepisárka na strednej škole označovala za „advokáta chudobných“, alebo tým, že odkedy je učiteľkou na Univerzite Komenského, snažila sa, aby bolo študentom v maximálnej možnej miere poskytnuté právo na vzdelanie.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Jana Dubovcová si rozumejú. foto - TASR
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Jana Dubovcová. foto – TASR

Nejasne odpovedala na otázku, či by ako ombusdmanka išla na Dúhový pride (v roku 2014 to Dubovcová spravila) a priznala, že bola pred revolúciou radovou členkou komunistickej strany. Povedala, že ľudskými právami sa zaoberá celý svoj profesný život, najprv ako advokátka, neskôr ako vysokoškolský pedagóg.

Patakyová bola prodekankou na Právnickej fakulte UK aj v čase, keď neskoršia Biela vrana Zuzana Melicherčíková upozornila na možnú korupciu pri prijímacích skúškach. Šikanovali ju za to, až zo školy odišla. Poslancom dlhoročná zamestnankyňa Právnickej fakulty tvrdila, že o prípade nevedela a s Melicherčíkovou neprichádzala do kontaktu.

Na ombudsmanku kandiduje aj bývalá poslankyňa OĽaNO Janka Šipošová. V prípade zvolenia by sa venovala ochrane najbezbrannejších ľudských bytostí, kritizovala veľký formalizmus pri ochrane ľudských práv na Slovensku a chcela by byť akčná ako Dubovcová.

Kandidát Kotlebovcov: nie som fašista

Tretím záujemcom je neúspešný kandidát kotlebovcov v posledných voľbách Anton Čulen, ktorému zakázala katolícka cirkev vykonávať profesiu učiteľa pre jeho rasistické a islamofóbne výroky. Na výbore sa bránil pred označením fašista. „Ja som fašizmus nikdy nepodporoval. Doma sme mali tisíce zajacov, sliepky, nezabil som ani jedného. Ja neviem teda, v čom by som bol fašista.“

Od Tisa ani Slovenského štátu sa nedištancoval. „Ja patrím k bielej rase, ja svoju rasu milujem, nechcel by som byť čierny, ani kakaový,“ odpovedal na otázku poslancov výboru o rasizme jeho strany.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie