Denník N

Obväz v spreji dobre prilieha k tkanivu a krvácanie zastaví aj bez tlaku

Foto - Flickr/Rachel Knickmeyer
Foto – Flickr/Rachel Knickmeyer

Chemici pripravili materiál, ktorý sa premení na stabilný hydrogél a zastaví krvácanie aj na problematických miestach. V prípade potreby sa dá bez problémov rozpustiť aj bez narušenia tkaniva.

Hemoragický šok je reakcia tela, ktorá nastáva po strate veľkého množstva krvi.

Ak je rana príliš hlboká alebo ak sa počas úrazu či nehody poškodila cievna tepna, môže strata krvi prebiehať veľmi rýchlo. Hemoragický šok predstavuje jednu z hlavných príčin úmrtí spojených s úrazmi, ktorým sa dá predísť.

Štandardne sa postupuje tak, že sa rany obviažu obväzom, čo však môže byť problém, najmä ak sa rana nachádza na problematických miestach ako krk, slabiny či brucho.

Navyše použité obväzy sa na ranu prilepia, preto ich v nemocnici – pred prípadnou operáciou alebo výmenou obväzov –, musia vystrihnúť. To spôsobí opätovné otvorenie rany s možnosťou kontaminácie, ale aj ďalšie narušenie tkaniva.

Americkým chemikom sa pravdepodobne podarilo pripraviť šikovné a účinné riešenie: obväz v spreji. Ide vlastne o hydrogél založený na polyméroch, ktorý sa nastrieka na ranu a v prípade potreby (pred operáciou) sa dá jednoducho rozpustiť. Jeho prípravu a vlastnosti opísali v časopise Materials Horizons.

Rozvetvený polymér

Hydrogél je vytvorený reakciou rozvetvených jednotiek a spájacej molekuly. V prípade potreby je ho jednoduché rozpustiž. Foto - Grinstaff et al, rsc.org
Hydrogél je vytvorený reakciou rozvetvených jednotiek a spájacej molekuly. V prípade potreby sa dá jednoducho rozpustiť. Foto – Grinstaff a jeho tím (2017)/rsc.org

Materiál je zložený zo vzájomne krížovo prepojených molekúl, ktoré sú navyše rozvetvené.

Po nastriekaní na ranu sa zložky spoja dohromady a vytvoria stabilný hydrogél, ktorý dobre priľne k tkanivu a zastaví krvácanie aj bez potreby vyvíjania tlaku na ranu. Významne sa tým zníži množstvo stratenej krvi.

Ako sa vyjadril vedúci výskumu Mark Grinstaff pre Chemistry World, „gél stuhne v priebehu jednej sekundy a vytvorí mäkký, priesvitný obväz, ktorý sa pevne prilepí k tkanivu“.

Obväz v spreji chemici testovali aj na živých potkanoch. V prípade poškodenia pečene znížil hydrogél stratu krvi o 33 percent, v prípade poškodenia aorty o 22 percent.

Toto významné zníženie straty krvi môže v prípade núdze predstavovať rozdiel medzi životom a smrťou, najmä ak sa úraz alebo nehoda udeje v ťažko dostupnom teréne alebo ak prevoz pacienta trvá pridlho.

Jednoduché odstránenie

Dôležitými vlastnosťami hydrogélu v spreji sú stabilita aj počas niekoľkých dní a fakt, že ho nie je možné rozpustiť ani rozriediť žiadnymi telesnými tekutinami. Navyše po nastriekaní ostáva stabilne na jednom mieste.

Ak by sa hydrogél použil pri ošetrení človeka, ktorého rany potrebujú operatívny zákrok, nebude to predstavovať žiaden problém. Bežný obväz sa z rany musí vystrihnúť (väčšinou sa o takéto rany nezvratne prilepí), no hydrogél je možné jednoducho a bezpečne rozpustiť.

Opäť tu pomáha chémia. Počas vzniku hydrogélu sa tvoria medzi jednotlivými molekulami takzvané tioesterové väzby. Ak sa na hydrogél naleje roztok obsahujúci tiolové väzby (SH- väzby), dôjde k ich výmene a k rozpadu siete molekúl, teda k rozpusteniu hydrogélového obväzu.

Využitie tejto technológie je jednoznačné: zdravotníkom pomôže stabilizovať ťažké prípady počas prevozu do nemocnice. Pomôcť však môže aj v armáde či pri ošetrení rán v nedostupných terénoch. Na jeho dostupnosť si však musíme ešte počkať, zatiaľ boli uverejnené iba prvotné výsledky, chýbajú aj testy na ľuďoch.

Dostupné z doi: 10.1039/C6MH00378H.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie