Denník N

Kaliňákovci sa chvália 2 miliónmi elektronických občianskych, v skutočnosti ich je sotva štvrtina

Denisa Saková a Robert Kaliňák. Foto – TASR
Denisa Saková a Robert Kaliňák. Foto – TASR

Štátu sa len pomaly darí presviedčať ľudí, najmä zástupcov firiem, aby si vybavili elektronický občiansky.

Ministerstvo vnútra avizuje, že elektronický občiansky preukaz majú už dva milióny občanov. Považuje to za takú dôležitú vec, že za držiteľom dvojmiliónteho preukazu šla osobne štátna tajomníčka ministerstva Denisa Saková do Galanty na oddelenie dokladov. Sakovú nedávno Fico predstavil ako novú mladú tvár Smeru.

Problém je v tom, že len štvrtina ľudí (490-tisíc) má občiansky preukaz aj aktivovaný. To znamená, že má k nemu aj bezpečnostný osobný kód. Bez tohto kódu nie je preukaz v skutočnosti elektronický a nedá sa použiť na elektronické služby štátu. Pod tými sa v súčasnosti myslí prístup do elektronickej schránky na slovensko.sk.

Elektronické schránky zatiaľ nie sú povinné pre nikoho, aj keď už dávno mali byť pre štatutárov firiem. No táto povinnosť sa presunula na júl tohto roku.

No veľký počet štatutárov stále elektronický občiansky nemá. „Aktualizácia údajov k včerajšiemu dňu ukázala, že občianske preukazy s čipom a aktivovaným bezpečnostným osobným kódom má len 47,5 percenta štatutárov (96 930 osôb),“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo vnútra vydáva síce elektronické občianske od decembra 2013, ale že o tom veľa ľudí nemusí vedieť alebo to nepovažujú za dôležité, mu došlo vlani zhruba v októbri. Až odvtedy zástupcov firiem aktívnejšie vyzýva, aby si elektronický občiansky vybavili.

Vtedy už začalo byť aj ministerstvu jasné, že veľa zástupcov firiem si nestihne načas vybaviť elektronický občiansky a v januári sa do svojej e-schránky nedostanú. Preto sa povinné e-schránky presunuli z januára na júl. Ministerstvo teraz pravidelne apeluje na štatutárov, aby vybavenie elektronického preukazu neodkladali. „Pokiaľ štatutári nezačnú brať výzvy ministerstva vnútra vážne, nemôžeme zaručiť, že žiadosť každého štatutára zaregistrujeme v primeranej lehote čakania na oddelení dokladov,“ uviedlo ministerstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie