Denník N

Černoch v reklame je opäť problém. Po českom Lidli to zistila aj slovenská značka fitness oblečenia

Značka Nebbia Žilina zverejnila na svojej facebookovej stránke reklamu s úspešným športovcom – černochom. Diskusiu zaplavili rasistické komentáre.

Slovenská značka fitness oblečenia zverejnila na Facebooku príspevok, na ktorom bola odfotená modelka s černošským modelom. Pod fotografiou vznikla diskusia s množstvom rasistických komentárov.

„Za starých dobrých čias by bol na predaj on“, „kto je zvedavý na čiernu opicu v buzerantskom tričku“, „Sorosovci predávajú“, píšu ľudia. „Čo majú Slováci spoločné s černochmi? To ste tam mali dať aspoň nejakého cigáňa.“

Príspevok firmy Nebbia na Facebooku, pod ktorým sa strhla rasistická diskusia.
Príspevok firmy Nebbia na Facebooku, pod ktorým sa strhla rasistická diskusia.

Fotografiu zverejnili na Facebooku v piatok, v nedeľu sa pod ňou začali objavovať rasistické príspevky. V pondelok doobeda administrátori zverejnili vysvetlenie: „Spoločnosť Nebbia je medzinárodnou spoločnosťou. Naše modely distribuujeme do viac ako 30 krajín sveta. Dennis Johansen je úspešný športovec v kategórii men’s physique. Už pomerne dlhé obdobie je členom nášho tímu.“

Firma odmietla, že by si černocha do reklamy vybrali v reakcii na diskusiu, ktorá v januári vznikla v Česku v súvislosti s letákom reťazca Lidl, na ktorom bol tiež odfotografovaný model tmavej farby pleti. Nebbia s modelom Dennisom Johansenom spolupracuje dlhšie. Na webe majú jeho fotky už viac ako rok, je na viacerých produktových fotografiách. Niektoré z nich boli zverejnené aj minulý rok na Facebooku, napríklad tutu.

„Vybrali sme si ho pre jeho športové výsledky a formu, nie pre jeho farbu pleti. V neposlednom rade je tiež naším priateľom. Preto ak niekto hľadá spojitosť s marketingom istého potravinoveho reťazca a nami, je to scestné,“ vysvetlila spoločnosť na Facebooku. Pod staršími fotkami rasistická diskusia nevznikla.

„Všetky tie rasistické komentáre nás veľmi sklamali. Jeden nás však potešil. Našiel sa jeden rasista, ktorý už nebude nosiť naše oblečenie. Tak to sme radi, aspoň sa nemusíme za neho hanbiť,“ napísal Martin Pecko, šéf firmy, na blogu.

Spoločnosť Nebbia vznikla v roku 1997 na Slovensku a zameriava sa na výrobu oblečenia pre fitness a kulturistiku. Patrí medzi najpopulárnejšie vo (východnej) Európe a je oficiálnym dodávateľom oblečenia pre medzinárodnú kulturistickú súťaž Mr. Olympia.

Niektoré rasistické príspevky z diskusie na FB Nebbie 

a b c d e f g

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie