Denník N

Rusko je Kafka na steroidoch, rozpráva bývalý najväčší investor v Rusku. Smrť svojho právnika pomstil sankciami

Bill Browder po smrti svojho právnika a ruského whistleblowera radikálne zmenil svoj život. Foto – TASR/AP
Bill Browder po smrti svojho právnika a ruského whistleblowera radikálne zmenil svoj život. Foto – TASR/AP

Príbeh Billa Browdera znie ako politický triler. Z kedysi najväčšieho investora v Rusku sa stal Putinov nepriateľ, ktorý v americkom kongrese presadil nepríjemné sankcie. Nesú meno jeho zavraždeného právnika Sergeja Magnitského.

Americko-britský podnikateľ Bill Browder býval najväčším investorom v Rusku. Jeho hedžový fond Hermitage Capital prudko rástol. Idylka však netrvala dlho. Keď ho vyhostili z krajiny, vyrabovali jeho moskovskú kanceláriu a v roku 2009 vo väzení zabili jeho daňového právnika Sergeja Magnitského, ktorý vyšetroval krádež 230 miliónov dolárov, čo zaplatil na daniach, zmenil sa. Biznis vymenil za ľudské práva, napísal knihu o korupčnom sprisahaní štátnych úradníkov a presvedčil amerických kongresmanov, aby prijali Magnitského zákon. Dostal tam ľudí, ktorí boli zodpovední za smrť mladého whistleblowera.

Presvedčili ste amerických kongresmanov, aby prijali Magnitského zákon, na ktorom sú ľudia zodpovední za smrť Sergeja Magnitského. Teraz však majú Spojené štáty nového prezidenta, ktorý sa pozerá na Putinov režim zhovievavo – čo si o ňom myslíte?

To, ako priateľsky sa o ňom vyjadruje, je znepokojivé. Je to úplne v protiklade s postojom viacerých skupín v americkom kongrese, ako aj viacerých členov vlády Donalda Trumpa, vrátane ministra obrany či šéfa CIA. Nedáva mi to zmysel, ak by však prešli jeho predstavy, pre svet by nastala veľmi nebezpečná situácia.

Vo svojej vláde má aj veľmi nezvyčajného šéfa diplomacie, Rexa Tillersona z Exxonu, obaja ste z veľkého biznisu – môže byť dobrým ministrom zahraničia?

V Trumpovej ére je rola šéfa diplomacie extrémne obmedzená. Stačí, keď sa pozriete na jeho prvé dva týždne v Bielom dome. Je veliteľom všetkých, určuje americkú politiku. Takže, úprimne, nezáleží na tom, kto je ministrom zahraničia, ale kto je Donald Trump. Zatiaľ robí všetko po svojom.

Boli ste na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, kde vystúpil čínsky prezident vôbec prvý raz – neprenechá mu Trump so svojím izolacionalizmom ešte väčší priestor?

Rola, akú budú hrať Spojené štáty za Trumpa, v Davose desila takmer každého. Spojené štáty zvykli byť promotérom globalizácie, voľného obchodu, ochrany ľudských práv. Nový populistický prístup a vyhrážanie sa obchodnými vojnami komplikujú rokovanie so Spojenými štátmi aj ich tradičným spojencom, nielen ich rivalom. Každý nervózne čaká, s čím ďalším príde.

Nedávno ste opísali Putina ako Pabla Escobara s nukleárnym arzenálom – prečo práve kolumbijský narkobarón?

V zásade vnímam Putina ako finančného kriminálnika. Inými slovami, jeho hlavnou úlohou v prvej dekáde bolo ukradnúť čo najviac peňazí. Jeho metódou bolo vyvlastňovanie vydieraním veľkému biznisu. Ak si veľký biznisman, musíš sa podeliť o svoje bohatstvo, bolo pravidlo. Organizoval krádeže štátnych peňazí cez konštrukčné projekty, ako napríklad výstavbu olympiády v Soči. Jeho metódy sa mi zdajú extrémne kriminálne, preto to prirovnanie k Escobarovi, hoci používal iné metódy ako drogový biznis. Ak niekto zo zahraničia začne o tom hovoriť nahlas, môže proti nemu použiť svoje zbrane, je extrémne nebezpečný.

Vás vyhostili z Ruska, obsadili vašu firmu Hermitage Capital. Na začiatku ste pritom Putina nekritizovali – kde sa stala chyba?

Neviem, či som urobil inú chybu, než tú, že som išiel podnikať do Ruska. Na začiatku som len kupoval akcie v spoločnostiach, ktoré som chcel spojazdniť, aby začali rásť. Neskôr som však natrafil na obrovskú korupciu v spoločnostiach, do ktorých som investoval. Ako zodpovedný manažér som sa snažil bojovať s korupciou, a na začiatku bol Putin na mojej strane. Nie preto, že by nemal rád korupciu, ale preto, že bojoval s oligarchami, ktorí v Rusku zaviedli korupciu. Vojnu s nimi vyhral, keď toho najbohatšieho, Michaila Chodorkovského, zavrel do väzenia. Keď ho ako majiteľa Jukosu zatkli, ostatní si povedali, že nechcú skončiť ako on. Putin sa stal spoločníkom s oligarchami a vypýtal si svoj podiel z ich peňazí a budúceho zisku. Vtedy som sa dostal už nielen do konfliktu s nimi, ale už aj s ruským prezidentom. Preto ma vyhostili, obsadili moju firmu a zobrali si zo štátnej kasy 230 miliónov dolárov, ktoré sme zaplatili na daniach. Preto potom zatkli, mučili a zabili môjho právnika Sergeja Magnitského.

Čo bolo ich motívom, videli v Hermitage Capital zdroj lacných peňazí?

Mali dva motívy, jedným bolo ukradnúť moje peniaze, druhým bolo vziať si späť dane, ktoré som im zaplatil. Zlyhali v tom prvom, pretože som si ich stihol zobrať so sebou, kým mi zobrali moje spoločnosti. V tom druhom uspeli, ukradli však svoje vlastné peniaze zo štátnej kasy.

To masívne korupčné sprisahanie odhalil váš právnik Magnitskij. Odhodlal sa na veľmi odvážnu vec, rozbehol vlastné vyšetrovanie a stal sa whistleblowerom. Ako sa naňho pamätáte?

Ako na najkompetentnejšieho a čestného človeka, akého som kedy stretol. Keď som ho poprosil, aby to vyšetroval, investoval do toho celý svoj intelekt aj odhodlanie. Odhalil ten strašný zločin, čo bol spáchaný proti jeho krajine. To ho len poháňalo, až na to doplatil životom.

Niet pochýb, že ho vo väzení mučili?

O tom nie sú žiadne pochybnosti, je k tomu absolútne jasná a presvedčivá dokumentácia, ktorú zozbierali mnohé nezávislé orgány vrátane Európskej únie, Spojených štátov, OSN. Dokonca aj vtedajší prezident Dmitrij Medvedev či štátny ombudsman hovorili o jeho prípade.

Podarilo sa vám dosiahnuť, že USA dali ľudí zodpovedných za jeho smrť na sankčný zoznam a zákon pomenovali po ňom. V Rusku však boli odmenení – neprehrali ste nakoniec svoj boj?

Magnitského prípad ukazuje, kto je naozaj Vladimir Putin, a jeho pravý charakter. Predstavte si, máte mladého odvážneho muža, ktorý je zároveň ruským patriotom. Odhalí masívny finančný zločin proti svojej krajine. A namiesto toho, aby odsúdili tých zločincov, potrestali ho, zatkli a umučili. Jeho smrť bola osobne Putinova záležitosť, a tí, čo ju spáchali, dostali ocenenie.   

Prečo im nestačilo, že ho zavreli do väzenia, boli tie nedôstojné podmienky vo väzení nutné?

Sergeja mučili, aby od neho získali priznanie, že to on ukradol 230 miliónov dolárov, chceli to naňho hodiť. Snažili sa ho zatlačiť do kúta. Väčšina ľudí by to vzdala, oni však neverili, že tento mierny daňový právnik bude taký odhodlaný na svoju vec.

Pomsta sa však neskončila ani jeho smrťou, stal sa prvým, koho súdili aj po smrti. To je úplne ako z Kafku, nie?

V histórii Ruska nikdy nesúdili mŕtveho muža, kým to neurobili po zabití Sergeja Magnitského. To hovorí za všetko o dnešnom Rusku, je to Kafka na steroidoch.

Ako vidíte svoj život dnes – ste viac biznisman, alebo človek, ktorý sa rozhodol bojovať za spravodlivosť pre Magnitského?

Po jeho vražde som sa vzdal podnikania a stal som sa ľudskoprávnym aktivistom na plný úväzok. Mojím cieľom je prijať podobné Magnitského zákony v čo najviac krajinách, aby sa stali globálnym štandardom potrestania tých, čo porušujú základné ľudské práva v Rusku. Dúfam, že smrť Magnitského neskončí len tak bez trestu, a že ostatní si dvakrát rozmyslia, že urobia niečo podobné.

Bill Browder (52)

Do roku 2005 bol najväčším zahraničným investorom v Rusku so spoločnosťou Hermitage Capital.

Z krajiny ho vyhostili, obsadili jeho firmu a, ako neskôr zistil jeho právnik Sergej Magnitskij, zo štátnej kasy ukradli 230 miliónov dolárov, ktoré jeho spoločnosť zaplatila na daniach.

Namiesto potrestania vinníkov sa však dostal do väzenia whistleblower Magnitskij, ktorý korupčné sprisahanie odhalil. V roku 2009 zomrel vo väzení po neľudskom zaobchádzaní vo veku 37 rokov.

Americký kongres schválil sankcie, ktoré nesú jeho meno. Sú na ňom desiatky ľudí, ktorí za jeho smrť nesú zodpovednosť či inak porušujú ľudské práva.

V ktorých krajinách ste boli úspešný?

Druhá krajina, v ktorej som bol po Spojených štátoch úspešný, bolo Estónsko. Estónsky parlament a prezident podpísali estónsky Magnitského zákon v decembri minulého roka. Pracuje sa na návrhoch v Kanade, vo Veľkej Británii, celkovo pre Európsku úniu. Som veľmi optimistický, že tento rok sa niečo podarí.

V čase, keď robíme rozhovor, zavítal Putin do Budapešti. Tamojší líder, podobne ako slovenský premiér alebo český prezident, volá po zrušení sankcií proti Rusku. Prečo sú stredoeurópski lídri tak proti sankciám?

Neviem, čo sa odohráva v ich hlavách. Je veľmi iracionálne, že práve Slovák či Maďar, ktorí zažili sovietsku okupáciu, tak podporujú Putina. Musíte kompletne zatvoriť svoje oči a uši, a zabudnúť na históriu, aby ste to všetko prehliadali. Rusko nie je priateľom Slovenska a jeho občanov, radšej by vás videlo ako svoje vazalské štáty.

Zasiahli sankcie Putina tvrdo?

Sú veľmi efektívne. Putina zastavili na Ukrajine, už ďalej nešiel, zdržal sa ďalšej agresie. Putin by sa teraz z tej situácie veľmi rád vyhrabal a dúfa, že s Trumpovou pomocou sa mu to podarí. Lenže má to háčik – ak by zrušil sankcie, kongres zavedie nové.

Pre Trumpa je to slepá ulička – potrebuje vyriešiť najskôr vojnu na Ukrajine, nie?

Bude potrebovať nejaké riešenie, obávam sa, že príde s nejakou fejkovou dohodou s Putinom.

Prečo sa bojí kritizovať Putina? 

Nedáva mi to zmysel, nikdy sme v Spojených štátoch niečo také nevideli. Je to pre Trumpa zrejme niečo veľmi osobné a nikto nevie, čo je za tým.

Vaša kniha o tom, ako ste sa stali Putinovým nepriateľom číslo jeden, je strhujúco napísaná. Písali ste ju sám?

Mal som veľmi dobrých ľudí, ktorí mi pomáhali, ale písal a prepisoval som ju sám. Chcel som, aby to nebola nudná zahraničnopolitická kniha, ale aby ju mohol čítať každý stranu po strane. Pre mňa to bola najťažšia vec.

Na vašej webovej stránke máte ruskú verziu knihy zadarmo – sťahujú si ju ľudia?

Veľa ľudí, v Rusku je kniha zakázaná, žiadny vydavateľ by sa do toho nepustil. Intelektuáli, liberáli a Putinovi kritici ju čítajú.

Dočkáte sa niekedy potrestania tých, čo figurovali v prípade Magnitskij?

Potrestaní sú už teraz tým, že sú na sankciách. Ich majetok v zahraničných aktívach je zablokovaný podobne ako teroristom z al-Káidy či kolumbijským drogovým kartelom. A nikto na svete sa ich nedotkne, to vám garantujem, ani na Slovensku. Nikto nechce byť v konflikte s americkými sankciami. Niežeby som s tým bol spokojný, ale aj to je fajn.

Americký Magnitského zákon pritom stále rastie, nedávno tam pridali ľudí, ktorých Briti podozrievajú z otrávenia Alexandra Litvinenka v Londýne rádioaktívnym polóniom.

Najzaujímavejšie na tom je, že tam dali aj šéfa Vyšetrovacieho výboru (ruská obdoba americkej FBI) Alexandra Bastrykina, to je sila. 

Dráždi Magnitského zákon Putina?

Viac než čokoľvek iné, zoberte si, že preň zakázali adopciu ruských sirôt Američanom, neskôr požadoval zrušenie Magnitského zákona ako jednu z podmienok pre dohodu o zásobách plutónia. Je jasné, že ho znervózňuje.

Zákon má veľký dosah – bolo ťažké presvedčiť amerických kongresmanov, aby ho prijali?

Nič nie je ťažšie, ako presadiť zákon cez kongres (smiech). Vaše šance sú vždy malé. Lenže príbeh, ktorý sa stal Magnitskému, hovoril za seba veľmi jasne. Nikomu nie je sympatické, keď niekoho nespravodlivo týrajú a zabijú ho. Najťažšie bolo, že Obama sa v tom čase snažil byť milý na Putina, volal po ruskom resete. To bol najväčší problém. Rozhodujúci moment bol, keď som bol za dvomi senátormi, Johnom McCainom z Arizony a Benjaminom Cardinom z Marylandu. Vyrozprával som im príbeh Sergeja Magnitského a opýtal som sa ich, či by vedeli dať na zoznam ľudí, ktorí ho zabili. A presadili ten zákon a začali im volať ľudia, ktorí požadovali potrestanie pre ďalších ľudí, čo sa mali podieľať na podobných zločinoch. Zistili, že je toho oveľa viac ako len o Magnitskom. Prešlo to v senáte pomerom 92 k 2 a v Snemovni reprezentantov pomerom 365 k 34. 

Obama sa snažil o „perezagruzku“ s Ruskom, teraz to chce Trump. Má šancu?

Začal to už George Bush, každý, kto sa stal prezidentom USA, si myslel, že to dokáže, a Putin sa len smial z ich naivity.

Ako je to s vaším plánom urobiť hollywoodský film o Magnitskom?

Je to v procese písania scenára, dúfam, že zoženieme aj dobrých hercov. Je to náročné, ako presadiť zákon vo Washingtone (smiech).

Ste v knihe opísaný ako Putinov nepriateľ číslo jeden, veľa jeho kritikov bolo zabitých – ovplyvnilo to vašu bezpečnosť?

Jednoznačne sa cítim ohrozený, títo ľudia majú veľký dosah a vedia robiť veľmi zlé veci.

Veľa sa hovorí o hybridných taktikách Kremľa – mali by sme byť znepokojení?

Jednoznačne, Putin nepotrebuje len ťažkú vojenskú techniku, funguje asymetricky. Som presvedčený, že sa mu podarilo infiltrovať rôzne politické strany, médiá, počítače. Využíva všetky prostriedky, aby si vybudoval čo najväčší vplyv. Mali by sme prísť na to, ako to zastaviť. Putin chce zničiť EÚ aj NATO, nemá rád veľké organizácie, má rád jednotlivé krajiny, medzi ktorými si môže vyberať, ktoré ohrozí. 

Ako to zastaviť?

Napríklad že voľby by neprebiehali na počítačoch, ale hlasy by sa mali rátať manuálne, tak ako to nedávno rozhodli v Holandsku. Tiež si myslím, že médiá, ktoré úmyselne šíria falošné správy, by mali byť rovnako trestané pokutami ako podnikatelia, ktorí hovoria klamstvá. Ak vyrábate krém, ktorý o sebe tvrdí, že lieči rakovinu, ale nedokáže to, páchate zločin. Ak ste politik a hovoríte, že 50-tisíc migrantov na hraniciach vraždí ľudí, a nedeje sa to, to by malo byť tiež postihované.

Lenže v Spojených štátoch vidíme, že človek, ktorého spájajú s rasizmom, Steve Bannon, má obrovský vplyv na amerického prezidenta…

Amerika má veľmi dobrý imunitný systém bŕzd a protiváh. Má svoj kongres, súdnictvo. Nikto síce nie je pripravený na tento nový typ situácie, ale verím, že imunitný systém začne fungovať. Americké inštitúcie sú silnejšie ako jeden jednotlivec.   

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie