Denník N

Slovensko mohla vo svete za milióny propagovať miniagentúra z Košíc, Érsek radšej ruší tender

Na Expe v Miláne Slovensko ukazovalo modernú aj tradičnú tvár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Na Expe v Miláne Slovensko ukazovalo modernú aj tradičnú tvár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podmienky v narýchlo zorganizovanom tendri na stánky našej krajiny na svetových veľtrhoch nahrávali známej Agentúre Evka. Súťaž končí fiaskom a so štátom bude vďaka starej zmluve ďalej robiť táto agentúra.

Od začiatku bolo jasné, že pôjde o problémovú súťaž. Najprv minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v utorok 22. novembra ohlásil, že Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ktorá k nám láka zahraničných turistov, do konca roka skončí ako samostatná organizácia a začlení sa priamo pod jeho rezort. To sa aj naozaj stalo.

Napriek tomu v SACR už o tri dni vypísali veľký tender za predpokladaných 2 750 000 eur bez DPH, v ktorom mali nájsť firmu, čo pripraví slovenské expozície na veľtrhoch v zahraničí na ďalšie dva roky. Firmy mali ponuky poslať do 29. decembra minulého roka, teda ešte do zániku agentúry ako samostatnej organizácie.

Navyše, podmienky, ako má približne vyzerať expozícia krajiny na výstavách, boli totožné so špecifikáciou už existujúcej zmluvy s firmou, ktorá výstavy robila dovtedy. Išlo o známu Agentúru Evka, ktorá figurovala aj v kauze drahých kultúrnych podujatí k slovenskému predsedníctvu na ministerstve zahraničných vecí. Denník N o súťaži písal už vlani.

Súťaž končí fiaskom

Ministerstvo dopravy dnes tender ruší, aj keď ešte v novembri jeho nastavenie obhajovalo.  „Očakávame, že rovnako ako v minulosti aj teraz prejavia záujem viaceré spoločnosti nielen zo Slovenska a súťaž bude maximálne otvorená pre všetkých a nikoho nezvýhodňuje,“ napísala vtedy hovorkyňa Karolína Ducká.

Omyl – o súťaž záujem medzi výstavníckymi firmami nebol. Prihlásila sa len jedna neznáma agentúra z Košíc. Spoločnosť L R Media mala v rokoch 2014 a 2015 obrat do 50-tisíc eur, na Facebooku, kde má 70 fanúšikov, posledný rok komunikovala najmä prípravu koncertu kapely Megadeth v Prešove – ktorý nakoniec zrušili – a na webe sa v záložke s referenciami chváli najmä návrhmi log a webových stránok.

L R Media s výstavníctvom veľa skúseností nemá, k verejným peniazom sa však už dostala. Organizovala napríklad seminár pre pedagogických pracovníkov z Košického samosprávneho kraja. Ponuka agentúry bola v tendri vyhodnotená ako úspešná, i keď nároky SACR boli veľké. Len pre predstavu – víťaz mal mať za sebou minimálne 20 veľtržných expozícií na medzinárodných veľtrhoch za aspoň 800-tisíc eur.

Ako je možné, že sitom prísnych podmienok prešla agentúra, ktorej celkový obrat za celú jej existenciu bol osemkrát nižší? SACR do podmienok napísala, že víťaznej firme môže so splnením kritérií pomôcť iný partner, ktorý bude pri veľtrhoch asistovať. Takého partnera si našla aj L R Media. Zaujímavé je, že jeho meno tají, no vylučuje, že by išlo o Agentúru Evka.

Názov partnerskej firmy zatiaľ nezverejňuje ani ministerstvo. „Aj keď je zverejnené oznámenie o zrušení vo vestníku, proti tomuto kroku sa môžu účastníci verejného obstarávania stále odvolať, a preto ešte proces nie je ukončený. Po jeho skončení zverejníme všetky relevantné dokumenty na internete,“ sľubuje Érsekova hovorkyňa Ducká.

Ak bude treba, pomôže Evka

Róbert Lukáč, konateľ L R Media, si nemyslí, že je čudné, ak sa malá agentúra s obratom do 50-tisíc zúčastní niekoľkomiliónového tendra. „Je to na internete voľne prístupné, ja to sledujem, táto vec ma zaujala, lebo sa týka cestovného ruchu. Tak sme išli do toho. Agentúra, ktorá má takýto obrat, nemá právo sa prihlásiť do takéhoto tendra?“

Lukáč priznáva, že bez silnej firmy v pozadí by podmienky súťaže nemohli splniť. „Do takýchto zákaziek sa ide v partnerstve. V reklamnej brandži sa pohybujem veľa rokov, tak som oslovil partnerov s tým, že poďme takéto niečo skúsiť a ja to prikryjem. Ale pre mňa nemá zmysel diskutovať na túto tému, lebo tender sa zrušil. Tobôž s novinárom, ktorý to môže pustiť do novín.“

Napriek zrušenému tendru sa má Slovensko v najbližších týždňoch prezentovať na ďalších výstavách vo svete. Napríklad v Prahe, Dánsku, či v nemeckom Berlíne. Ministerstvo vraví, že bude výstavy, ktoré je schopné zastrešiť vo vlastnej réžii, organizovať samo. Príkladom má byť práve Praha.

Sídlo agentúry Evka. foto N - Tomáš Benedikovič
Sídlo Agentúry Evka. foto N – Tomáš Benedikovič

„V prípade, že pôjde o technicky náročný proces, ktorý si vyžaduje spoluprácu s externou agentúrou, využije rezort dopravy platnú rámcovú zmluvu s existujúcim partnerom, kde má ešte k dispozícii peniaze, ktoré sme ušetrili v predchádzajúcom období,“ dodáva Ducká.

Znamená to, že po neúspešnom tendri bude pre štát ešte načas stále pracovať Agentúra Evka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie