Denník N

Kaliňák: S Babišom som o súdnom spore s ÚPN nikdy nehovoril

Andrej Babiš v roku 2014 na súde s ÚPN. Foto – TASR
Andrej Babiš v roku 2014 na súde s ÚPN. Foto – TASR

Andrej Babiš sa stretáva s politikmi Smeru. Roberta Kaliňáka zapojil Najvyšší súd do prípadu spolupráce s ŠtB a jeho rozhodnutie pomohlo Babišovi pri výhre. V minulosti sa o spor zaujímal Robert Fico.

Andrej Babiš a Robert Kaliňák za jedným rokovacím stolom s ďalšími ministrami slovenskej a českej vlády. Obaja politici sa stretli v čase, keď sa už český minister financií súdil s Ústavom pamäti národa (ÚPN), že je neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB.

Kaliňák teraz pomohol Babišovi spor vyhrať na Najvyššom súde. Keď mu senát Najvyššieho súdu poslal list, aby dodatočne zbavil mlčanlivosti troch bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí predtým vypovedali v prospech Babiša, minister vnútra Kaliňák vyhovel.

O pár dní na to – 31. januára Najvyšší súd zamietol mimoriadne dovolanie, ktorým sa ÚPN snažil zvrátiť prehru s Babišom. Šéf ÚPN Ondrej Krajňák hovorí o nezákonnom postupe Najvyššieho súdu, ktorý podľa neho spravil nadprácu.

„Urobil nadprácu tým, že sám, z vlastnej iniciatívy opravoval pochybenia súdov nižších inštancií, čo nie je prípustné,“ hovorí Krajňák. Jedným z dôvodov dovolania bolo práve to, že traja bývalí eštebáci, vďaka ktorých výpovediam Babiš uspel na nižších súdoch, neboli zbavení mlčanlivosti. A teda ich svedectvá nemali brať do úvahy.

Minister vnútra odmieta, že by si uňho Babiš niečo vybavoval. „Nikdy sa nerozprávali o súdnom spore pána Babiša s ÚPN,“ napísal Kaliňákov tlačový odbor.

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák hovorí, že v tomto prípade konal neštandardne Najvyšší súd. Na úlohu Kaliňáka sa pýtal a vraj neporušil zákon.

Prípady neporovnávajte

Z Najvyššieho súdu ministerstvo vnútra vraj dostalo žiadosť o zbavenie mlčanlivosti vlani 15. novembra, Kaliňák jej vyhovel 17. januára tohto roka. Dovolanie ÚPN potom zamietol senát Najvyššieho súdu, v ktorom sedia bývalá ministerka spravodlivosti za HZDS v prvej Ficovej vláde Viera Petríková, Jozef Kolcun a Mária Trubanová.

Ministerstvo vnútra nezverejnilo, či už Kaliňák v minulosti urobil takýto krok – že by dodatočne zbavil mlčanlivosti bývalých eštebákov, ktorí už predtým vypovedali na súde. A ak áno, v akých prípadoch to bolo.

„Nie je možné prípady porovnávať, pretože každý sa posudzuje individuálne. Ministerstvo vždy zohľadňuje zdôvodnenie zbavenia mlčanlivosti. Ministerstvu neprináleží spochybňovať dôvody súdu,“ píše v stanovisku Kaliňákov tlačový odbor.

Babiš s Kaliňákom nechýbajú na spoločnej fotografii českej a slovenskej vlády v máji 2015. Spoločné rokovanie vlád bolo aj v septembri 2016. FOTO TASR - Martin Baumann
Babiš s Kaliňákom nechýbajú na spoločnej fotografii českej a slovenskej vlády v máji 2015. Spoločné rokovanie vlád naposledy bolo v septembri 2016. Foto – tasr

Najvyšší súd reagoval, že z kapacitných dôvodov nemôžu uviesť, či už niekedy adresovali ministrovi vnútra žiadosť o zbavenie mlčanlivosti potom, ako eštebáci svedčili. „Každý rok máme v priemere do 20-tisíc vecí,“ podotkol hovorca súdu Boris Urbančík, prečo sa to nedá ľahko zistiť.

Tvrdí, že senát, ktorý zamietol dovolanie, v písomnom rozhodnutí uvedie „všetky dôvody svojho postupu“.

Andrej Babiš neodpovedal, ako berie rozhodnutie Najvyššieho súdu a či niekedy o svojom spore s ÚPN hovoril s Kaliňákom alebo premiérom Robertom Ficom.

Cítil politické tlaky

Krajňák naznačoval, že prípad je aj politicky citlivý. Keď Babiš pred rokmi zažaloval ÚPN, zavolal si ho premiér Robert Fico. Chcel sa vraj ubezpečiť, že zo sporu neurobia politiku. Vlani Krajňák už hovoril, že v súvislosti s prípadom Babiša pociťuje politické tlaky.

Babiš sa nestretáva s politikmi Smeru iba na oficiálnych podujatiach. Je kamarátom blízkeho človeka Fica – bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, z ktorého premiér vlani spravil šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. V 90. rokoch minulého storočia bol Pavlis s Babišom vo firme Port Service. Český bulvárny denník Blesk v októbri 2014 nafotil Pavlisa na oslave Babišovej šesťdesiatky.

Za vlády Smeru Babišovo Duslo Šaľa získalo štedrú podporu, štát mu potichu schválil daňové prázdniny 60 miliónov eur.

Babiš: Výmysly skorumpovaných médií

Rodák zo Slovenska Babiš patrí medzi najvplyvnejších českých politikov. ÚPN zažaloval začiatkom roka 2012, keď ako úspešný podnikateľ vstupoval do politiky.

Podľa archívu ÚPN spolupracoval s komunistickou tajnou políciou v 80. rokoch minulého storočia ako agent pod krycím menom Bureš. Vtedy pracoval v podniku zahraničného obchodu Petrimex. Z dokumentov vyplýva, že ho k tajnej spolupráci získali kvôli ochrane československého zahraničného obchodu. V roku 1985 s ním však ŠtB prerušila spoluprácu, pretože išiel na dlhodobý služobný pobyt do Maroka.

Babiš tvrdí, že s ŠtB nikdy nespolupracoval a záznamy sú vyfabulované. Kauzu označil za „výmysly skorumpovaných médií“. ÚPN zvažuje, či spor s ním dá na Ústavný súd.

Babišovo hnutie ANO má v Česku stále vysokú podporu, Babiš má dokonca premiérske ambície. Minulý týždeň sa pochytil s terajším českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorý na sociálnej sieti napísal, že Babiš „dôkladne oj…l český štát“. Kúpil od daní oslobodené dlhopisy Agrofertu za takmer 1,5 miliardy českých korún.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie