Denník N

Prečo uznávaný fyzik podpísal vyhlásenie o migrantoch. Určite ich niekto riadi, hovorí

Jozef Masarik sa venuje nukleárnej astrofyzike. Vytvoril doteraz najúplnejší model interakcií kozmického žiarenia s látkou, za ktorý v roku 2010 dostal ocenenie Vedec roka. Foto – SZU
Jozef Masarik sa venuje nukleárnej astrofyzike. Vytvoril doteraz najúplnejší model interakcií kozmického žiarenia s látkou, za ktorý v roku 2010 dostal ocenenie Vedec roka. Foto – SZU

Zatiaľ čo policajný prezident pred otázkami uteká, profesor a odborník na kozmický výskum Jozef Masarik bol ochotný vysvetliť, prečo podpísal vyhlásenie, ktoré šíri podobné posolstvá ako konšpiračné weby.

Profesor Jozef Masarik je jedným z najrešpektovanejších slovenských vedcov. Je dekanom Fakulty fyziky, matematiky a informatiky na Univerzite Komenského. Venuje sa kozmickému výskumu, prednáša na zahraničných univerzitách, pravidelne vystupuje v médiách. V polovici januára pripojil spolu so sedemnástimi ďalšími ľuďmi svoj podpis pod vyhlásenie Neformálneho ekonomického fóra, ktoré reaguje na migračnú vlnu.

Podpísaní v ňom varujú, že vinou „slniečkarov“ a „korporátnych médií“ sa ľudia boja prejavovať názory; že súčasná migrácia je „politicky a mediálne organizovaný stret“ s európskou civilizáciou; alebo že Európania sa stávajú nevoľníkmi pod tlakom „ľudskoprávneho imperializmu“. Ide o podobný jazyk, aký používajú konšpiračné weby či populistickí politici, ktorých hlavnou témou je posilňovanie predsudkov.

Vyhlásenie sa stalo známe hlavne tým, že ho podpísal aj najvyšší muž polície Tibor Gašpar. Vysvetlenie od Gašpara žiadali prezident Andrej Kiska či ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Zatiaľ čo Gašpar o svojom podpise hovorí len v náznakoch, profesor Masarik poskytol Denníku N rozhovor, v ktorom svoje postoje vysvetľuje.

Podieľali ste sa aj na príprave vyhlásenia, alebo ste podpísali až finálnu verziu?

Na texte som sa nepodieľal, ale mohol som sa. Prečítal som si finálnu verziu a súhlasil som s ňou. Ten podpis je čisto mojím osobným postojom, nemá nič spoločné s mojou vedeckou prácou ani s pôsobením na fakulte.

Čo vás k vyjadreniu takéhoto postoja viedlo?

Migráciu do Európy vidím ako problém, ktorý Európska únia nezvláda. Aj teraz na poslednom samite na Malte bolo povedané, že migráciu je potrebné zastaviť. To sú veci, o ktorých je aj naše vyhlásenie. Pokiaľ nás teda považujete za konšpirátorov, tak potom je konšpirátorom celá Európska únia a jej predstavitelia.

Za konšpirácie považujeme viaceré konkrétne formulácie. Napríklad píšete, že „súčasná migrácia je precízne politicky a mediálne organizovaný stret s našou európskou civilizáciou“. To súhlasí?

Politicky je to organizované určite a niektoré médiá tomu pomáhajú. Keby som si to nemyslel, tak by som sa pod to nepodpísal. Len ťažko sa dá vysvetliť, prečo celá migrácia smeruje do Európy a nie do niektorých krajín Blízkeho východu, ktoré sa tvária, že sú bohaté a stabilné. Nemyslím, že by to bola náhoda.

Kto organizuje tú migráciu? Akí politici?

Organizuje to niekto, kto má záujem o to, aby migranti prišli do Európy a aby sa spomalil vývoj Európy smerom ku kompaktnému a silnému hráčovi na medzinárodnej scéne, a má záujem o to, aby sa posilnili extrémisticke a nacionalistické hnutia urýchľujúce dezintegráciu Európy. Zrejme preto nezostávajú v bohatých krajinách, ako je Saudská Arábia alebo Spojené arabské emiráty, ktoré sú im mentálne, kultúrne a nábožensky bližšie.

Takže to organizujú bohaté arabské štáty?

Organizujú to politici, ktorí v tom vidia spôsob, ako niečo zarobiť, ako niečo destabilizovať a vytĺcť z toho politický kapitál, pričom národnosť v tom nehrá úlohu.

Bohaté arabské krajiny k sebe migrantov nepúšťajú dlhodobo – púšťajú len starostlivo vybranú pracovnú silu. Aj preto idú do Európy, ktorá mala hranice pootvorené. 

To je práve výsledkom toho, že tieto bohaté krajiny si dokážu svoje hranice zabezpečiť, aby nešli k nim, ale aby išli do krajín, ktoré sa o svoje hranice nestarajú, teda k nám do Európy.

Video: Skúmame, z čoho je zložený vesmír alebo prečo hviezdy svietia (Jozef Masarik hovorí o svojej práci)
Autor: Noc výskumníkov 

Väčšina migrantov pochádza z krajín ako Sýria, Irak či Afganistan. V nich dlhé roky prebieha vojna. Prečo si myslíte, že týchto ľudí musí niekto organizovať, aby išli do Európy, kde je mier a relatívna prosperita?

Túto otázku kladiete zavádzajúco. Vymenovali ste krajiny, kde je vojna; v ich susedstve je však mnoho iných, kde vojna nie je. Bolo by prirodzenejšie, keby zostali v nich a po vyriešení problémov sa vrátili domov. Môžu zostať napríklad v Turecku, čo je normálna krajina, členský štát NATO. Prečo sa neskúšajú integrovať tam?

V Turecku predsa mnoho z nich zostalo. Podľa odhadov žije v Turecku 2,7 milióna utečencov, rovnako aj v Jordánsku. To je viac, než koľko prišlo do ktorejkoľvek európskej krajiny. 

Podľa informácií, ktoré sú bežne dostupné aj v serióznych médiách, je zrejmé, že ten pohyb je organizovaný. V tomto duchu hovoria aj európski politici vrátane slovenského premiéra, ktorí majú informácie zo spravodajských služieb. Takže ja neviem, prečo sa zrazu tvárime, že týmto informáciám neveríme.

Vlani sme napríklad mali rozhovor s druhým najvyšším človekom NATO, českým generálom Petrom Pavlom, ktorý tvrdí, že sú to nepodložené špekulácie. Doslova povedal: „Tvrdenie, že utečenecká kríza je niekým jednotne koordinovaná, nemá veľmi oporu v spravodajských analýzach, ktoré sú dostupné všetkým členským štátom NATO.“

Spravodajským informáciám buď veríme, alebo nie. Ak sú z rôznych služieb rozdielne, tak s nimi treba urobiť poriadok. Generál by nemal byť jediným, kto má správne informácie. No faktom je, že sem mnoho migrantov prišlo. Tým treba dať nejakú perspektívu, a na to vyzývame vo vyhlásení. Migrácia nemôže trvať donekonečna. Je potrebné vytvoriť podmienky v krajinách, odkiaľ pochádzajú, aby sa tam mohli vrátiť.

Jozef Masarik s prezidentom Andrejom Kiskom počas slávnostného otvorenia urýchľovačového laboratória Centra nukleárnych a urýchľovačových technológií na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Foto - TASR
Jozef Masarik s prezidentom Andrejom Kiskom počas slávnostného otvorenia urýchľovačového laboratória Centra nukleárnych a urýchľovačových technológií na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Foto – TASR

Potom je tu ďalšia veta, ktorej nerozumieme: „Dnes sme svedkami, ako sa Európania stávajú nevoľníkmi vo vlastnej krajine aj vďaka ‚ľudskoprávnemu imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr.“ Môžete ju vysvetliť?

Nedávno som napríklad zachytil slová rakúskeho ministra vnútra, ktorý hovoril, že chce registrovať ľudí, ktorí prichádzajú zo Slovenska vlakom alebo autobusom. Takže na jednej strane prišli do Európy státisíce ľudí, ktorí nemajú ani pas, a na druhej strane mňa, ktorý by šiel do Viedne prednášať na univerzitu, by registrovali. Už nespomínam utečenecké kvóty – rozdeľovať migrantov ako nejaký tovar. Toto je podľa vás v poriadku?

Netvrdíme, že je to v poriadku. Iba nerozumiem, čo máte na mysli pod tým „ľudskoprávnym imperializmom“.

Hovorím o tomto nevoľníctve. O tom, že budeme evidovaní, že budeme odovzdávať osobné údaje, že každý problém využijeme na to, aby niekto mal o nás stále viac informácií.

Keď cestujeme napríklad do USA, musíme bežne dávať aj odtlačky prstov a nikto sa nad tým nepozastavuje.

Ja hovorím o obyčajnej ceste autobusom. Podľa mňa to v poriadku nie je. Ja sa pozastavujem aj nad tými odtlačkami. V 90. rokoch som tri roky robil v losalamoských laboratóriách a nikto odo mňa odtlačky nechcel ani v laboratóriách, ani na letiskách.

Iba či správne rozumiem: kontrola ľudí na hraniciach je „ľudskoprávny imperializmus“?

A čo iné? Ale nielen to. Je to dôsledok aj nevydarených imperiálnych snáh svetových mocností – Ruska, západných aj východných. Do Európskej únie sme vstupovali s tým, že v nej bude voľný pohyb osôb, a teraz sa musíme obmedzovať. Sú to kroky zamerané proti nám a zdôvodňujú sa aj migráciou.

Veď nám nikto nebráni cestovať – len sa hovorí maximálne o tom, že by nás mohli viac kontrolovať.

A kde máte istotu, že to nebude pokračovať ďalej? Ja to už teraz vnímam ako obmedzenie, ktoré mi je nepríjemné a s ktorým nesúhlasím. Napríklad teraz sa snažím priviesť na Slovensko dvoch až troch študentov z Iránu. Už tri mesiace vybavujem, aby dostali víza, a nie je to možné. Sú to ľudia, o ktorých všetko vieme, ktorí majú pasy, a jednoducho ma štve, že to nemôžem vybaviť. A potom sú tu státisíce ľudí, ktorí sem prídu bez pasu, a pri nich nie je najmenší problém. Ako občan sa na to nedokážem pozerať a hovoriť si, že je to v poriadku.

Nejde skôr o neschopnosť na strane slovenských úradov, že sa nedarí vybaviť povolenie pre vašich študentov? S tým nemusia mať migranti nič spoločné.

Doplácam v tomto prípade na to, že sa zvyšujú bezpečnostné opatrenia. Ten dôvod je zrejmý. Skoro všetky teroristické útoky v poslednom čase boli spojené s ľuďmi, ktorí prišli v tejto migračnej vlne alebo v niektorej z minulých migračných vĺn.

Okrem podpisu pod vyhlásenie o migrantoch sa verejne angažujete aj pri nejakých iných témach? Alebo bola migrácia jediná vec, pri ktorej ste zaujali takýto postoj?

Keď bol napríklad štrajk učiteľov, tak som mu u nás fakulte vytvoril optimálne podmienky. V rámci štrajku som mal aj prednášku o stave školstva a diskusie so zamestnancami a študentmi na našej fakulte, ako aj na Univerzite Komenského. Nedávno som podpísal aj výzvu na zrušenie Mečiarových amnestií. Týmto vyhlásením, o ktorom sa rozprávame, som len vyjadril svoj občiansky postoj.

Na Slovensku máme vládu, ktorá k migrantom pristupuje dlhodobo odmietavo. Máte pocit, že je to málo, keď je potrebné pridať ešte takéto vyhlásenie?

Naše vyhlásenie nie je určené len pre Slovensko, ale zaoberá sa aj problémami EÚ, ktorej sme súčasťou.

Mali ste naň nejaké ohlasy? Napríklad od kolegov z akademickej sféry?

U kolegov som mal skôr pozitívne ohlasy. Ja som jednoducho vyjadril svoj postoj a, chvalabohu, v tejto republike je to možné. Sám názor nikomu, ani keď je opačný ako môj, nebránim vysloviť. Aj na fakulte sa správam tak, aby tiež mohol každý vyjadriť svoj názor, pokiaľ nikoho neuráža ani neporušuje zákony. Myslím si, že je v poriadku, keď ľudia s rôznymi názormi spolu diskutujú. Nesúhlasím a nebudem súhlasiť s tými, ktorí sa tvária, že si sprivatizovali pravdu a iní ju nemajú právo používať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie