Denník N

Na scéne je nová pesničkárka, o ktorej ešte bude počuť

Foto N - autor
Foto N – autor

Lucii Briestenskej s debutovým albumom Slnko hrej! výrazne pomohol gitarista Peter Luha.

Iba pár dní je na trhu album Slnko, hrej! mladej pesničkárky Lucie Briestenskej (1992). Svoj premiérový projekt predstavila naživo v Považskej Bystrici a už sa chystajú ďalšie koncerty.

Napriek tomu, že ide o profilový hudobný aj textársky autorský album Lucie Briestenskej, na definitívnej podobe nahrávky má veľký podiel uznávaný gitarista a multiinštrumentalista Peter Luha. Lucia Briestenská ho zaujala svojimi piesňami a prejavom.

„Pred časom som dostal nahrávku asi s dvadsiatimi skladbami. Zapáčili sa mi. Stretol som sa s Luciou, vybrali sme spolu niekoľko skladieb. Dohodli sme sa na základnej predstave, ako by celý album mal vyznieť. Pri nahrávaní sme k albumu pristupovali ako partneri. Lucia mi dala dostatočne veľký priestor aj na vlastnú reali­záciu, takže niektoré skladby sme posunuli do polôh, ako som ich cítil ja.“

Peter Luha popri aranžmánoch skladieb na album nahral gitary, flauty, mandolínu, bicie, časť husľového partu, perkusie aj dychové nástroje.

Štýlová všestrannosť

Slnko, hrej! je album, ktorý sa nedá zaradiť do nejakej hudobnej kategórie. Lucia Briestenská predstavuje na ňom svoj autorský aj spevácky talent v rôznych štýloch. Nájdeme tu piesne so soulovým či šansónovým nádychom, duet s Luciinou priateľkou Simou Martausovou, skvelý čardáš spolu s Berkym Mrenicom, gypsy music, modernú country aj chytľavý, tak trochu „nedvědovský“ valčíček so všetkými negatívami aj pozitívami.

Ako bonus ponúka na záver milú funky skladbu Sunday, ktorá po vypočutí celého albumu pôsobí ako z iného sveta. Tým však len podčiarkuje autorkinu všestrannosť a Luhov vplyv na ňu.

Ako si užiť tie lúče

Briestenskej texty na albume sú výpoveďou mladej dievčiny, objavujúcej a uvedomujúcej si krásu života, lásky, viery či priateľstva. Vo svojich piesňach, napriek témam, sa jej podarilo vyhnúť tým najotrepanejším frázam. Teda aspoň väčšinou. V niektorých veršoch je predsa len cítiť závan pátosu. Ospravedlňuje ho však Luciina mladosť. Proste dala do textov seba v okamihu vzniku piesne. Akoby poslucháčovi hovorila: Toto som ja, takto to cítim.

Vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch má na to nárok. Ešte chvíľu má čas na nepríjemnosti, ktoré sú rovnakou súčasťou života, ako šťastie či láska. Azda aj preto je album nazvaný podľa piesne Slnko, hrej! Je to ako odkaz Užívajme si lúče šťastia čo najdlhšie.

Texty Lucie sú pozitívne, úprimné, ale dávajú aj jednoznačnú odpoveď na javy ako sebectvo alebo pretvárka (Ďakujem, neprosím si, Zastavme sa).

Rozbehnuté to má skvelo. Teraz je čas popracovať na sprievodnej skupine. Ak má živý koncert znieť ako na albume, potrebuje sa obklopiť aj ďalšími kvalitnými muzikantmi okrem Petra Luhu. Neskôr príde čas, aby začala svoj talent rozvíjať, a po pár mesiacoch môže premýšľať, ako ho zveľadiť, akým smerom pokračovať. Slnko, hrej! dokazuje, že si má z čoho vyberať. Jej hudobný obzor je široký. Briestenskej výrazný a zaujímavý hlas na albume pri pozornom počúvaní naznačuje cestu, ktorá jej najlepšie sedí. Lucia to istotne cíti tiež. Ne­existuje autor a interpret, ktorý dokonale zvládne všetko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Kultúra

Teraz najčítanejšie