Denník N

Budú to moje najťažšie voľby, hovorí Merkelová po raketovom nástupe socialistu Schulza

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej súper Martin Schulz ešte v čase, keď viedol Európsky parlament. Foto – TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej súper Martin Schulz ešte v čase, keď viedol Európsky parlament. Foto – TASR/AP

Je unavená kancelárka, alebo Nemecko unavené z Merkelovej? pýtajú sa nemecké médiá.

Len 14 dní v pozícii kandidáta SPD na kancelára stačilo bývalému predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi na to, aby jeho strane v prvom prieskume po takmer siedmich rokoch vyšlo, že je najsilnejšou v Nemecku.

„Je to fenomenálne,“ povedal pre Financial Times Hermann Binkert z agentúry INSA, ktorá prieskum v pondelok zverejnila.

V jej predchádzajúcom meraní získala SPD 21 percent hlasov, teraz by mala o desať viac. Doteraz neohrození Merkelovej kresťanskí demokrati z CDU-CSU by získali 30 percent. Rozdiel medzi SPD a CDU-CSU je zo štatistického hľadiska minimálny až zanedbateľný, z psychologického však ide o významné povzbudenie socialistov aj o varovný prst pre konzervatívcov.

Ostatné agentúry zatiaľ víťazstvo socialistov nepredpovedajú, ale uznávajú, že Schulz popularitu SPD určite zvýšil.

Merkelová, ktorá v kampani čakala predovšetkým útoky od krajnej pravice za svoju imigrantskú politiku, uznala, že nadchádzajúce voľby budú najťažšie v jej kariére, a to čiastočne aj kvôli medzinárodnej situácii. U kresťanských demokratov nastala menšia panika, jej doterajší kritik zo sesterskej CSU Horst Seehofer zrazu zmiernil tón a vyslovil jej plnú podporu.

Unavení z „okukanej“ tváre“

Schulz, ktorého mnohí Nemci poznajú predovšetkým ako politika z Bruselu, vniesol do kampane čerstvý vietor a to z viacerých dôvodov. Hoci je členom SPD, a tá je s Merkelovou vo veľkej koalícii, a teda má zodpovednosť za vládnu politiku posledných rokov, nevnímajú ho voliči ako súčasť elity, ktorý je pri moci už príliš dlho. Má za sebou zaujímavý osobný príbeh (nedokončená škola, nádejná kariéra futbalistu, alkoholizmus).

Je charizmatickejší a má ostrejší jazyk ako Merkelová, a zrejme je aj prijateľnejší pre robotníkov a časť strednej triedy.

„Merkelová začína byť unavená,“ myslí si hlavný ekonóm ING – Diba Bank Carsten Brzeski. To je podľa neho hlavný dôvod, prečo tak významne narástol energicky pôsobiaci Schulz.

Bulvárny denník Bild to v titulku pomenoval priamejšie: „Je Nemecko unavené z Angely Merkelovej?“ Merkelová je pri moci od roku 2005, a napriek tomu, že v Nemecku udržiavala nevídanú stabilitu, je zrejmé, že mnohým voličom sa môže zdať, že je čas nahradiť ju niekým menej „zabetónovaným“ v nemeckej politike.

Schulz pritom nepredstavuje zásadný odklon od toho, čo prezentuje kancelárka. Obaja sú proeurópski politici, upozorňujú na nebezpečie extrémizmu, v otázke migrantov Schulz vystupoval ešte otvorenejšie ako kancelárka. Obaja, aj keď každý svojím spôsobom, celkom jasne identifikujú, aký problém predstavuje Putin v Kremli a Trump v Bielom dome a ich sympatizanti v Európe.

Je zrejmé, že Schulz viac akcentuje sociálne témy, chce viac hovoriť za pracujúcich, stavať na väčšej solidarite, ktorej podľa neho nie sú politické elity schopné. „Volebné slogany SPD nám nedávajú žiadne odpovede. Ktorá strana nechce sociálnu stabilitu pre seniorov, férové mzdy alebo dostupné bývanie? Ktorý politik nesľubuje zmeny zákonov v prospech robotnícke triedy?“ napísal konzervatívny denník Frankurter Allgemeine Zaitung.

Do volieb je ďaleko

Hviezdny nástup Schulza, ale ešte nemusí znamenať, že Merkelová je odpísaná, ako v médiách tvrdia niektorí členovia SPD. Do volieb stále zostáva sedem mesiacov a kancelárka je známa tým, že sa nevzdáva, nie je zbrklá a ustála veľké domáce aj medzinárodné krízy.

„Všetci kandidáti SPD na kancelára mali vynikajúci štart, takže ani toto nie je nič nezvyčajné,“ upokojoval v televízii ZDF situáciu profesor politických vied z Duisburg-Essen univerzity Karl-Rudolf Korte.

Voľby sú v septembri, predvolebná kampaň bude vďaka dvom silným kandidátom zaujímavá. Nemci sa budú rozhodovať medzi unavenou, ale stále silnou a vo svete liberálnej demokracie uznávanou líderkou, a mužom, o ktorom veľa nevedia, ale páči sa im jeho štýl a príde im ako prijateľná, neextrémistická alternatíva.

Výrazný ľavicový kandidát s talentom osloviť nespokojné masy by navyše mohol oslabiť populistické antisystémové strany sprava aj zľava. Mnohí Nemci nespokojní so svojou životnou úrovňou, stavom svojho účtu aj s tým, že svet je iný ako pred rokmi, sa teraz utiekajú k stranám, ktoré z ich situácie vinia prisťahovalcov, zahraničných robotníkov alebo kapitalizmus.

Schulz má výhodu, že roky nebol v Nemecku a nefiguroval v žiadnej z Merkelových koaličných strán. Bude preto uveriteľnejší. Je outsider, ale stále zo štandardného prostredia. Mohol by Merkelovú popchnúť k ešte väčším výkonom, ako podávala doteraz, čo by v jej sympatizantoch mohlo vyvolať pocit, že sa oplatí dať jej ešte jednu šancu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie