Denník N

Putin hovoril v ruskej televízii, ako plánovali anexiu Krymu

Vladimir Putin. Foto - AP
Vladimir Putin. Foto – AP

Ruský prezident prezradil, že si priebeh anexie Krymu overil tajným prieskumom.

Ruský prezident Vladimir Putin po prvý raz priznal, že plán na anexiu ukrajinského Krymu nariadil ešte pred marcovým referendom na polostrove. Rusko oficiálne zabralo Krym 18. marca po tom, čo ho vo februári obsadili neoznačení ozbrojenci.

Rusko podľa Putina vlani pred referendom na Kryme vykonalo tajný prieskum, ktorý potvrdil túžbu 75 percent obyvateľov polostrova pripojiť sa k Ruskej federácii.

Ruský prezident to vyhlásil v ďalšej ukážke z filmu o minuloročných udalostiach na Kryme, ktorú v pondelok večer vysielala ruská televízia Rossija 1.

Prvý výňatok z filmu televízia vysielala v nedeľu večer.

Urobili si tajný prieskum

„Situácia na Ukrajine sa vyvinula tak, že sme museli začať pracovať na návrate Krymu do Ruska, pretože nemôžeme toto územie a týchto ľudí ponechať ich osudu a vydať ich napospas nacionalistom,“ citovala prezidenta agentúra TASS.

Putin vraj v tej dobe rozdelil úlohy a vydal inštrukcie, ako postupovať.

„Hneď som však zdôraznil, že konať budeme až v prípade, že si budeme absolútne istí, že ľudia žijúci na Kryme chcú to isté,“ vyhlásil Putin.

Prezident sa v tej súvislosti podľa agentúry TASS zmienil o vykonaní „tajného prieskumu“ na Kryme, ktorý vraj Moskva usporiadala ešte pred marcovým referendom. Prieskum údajne ukázal, že myšlienku spojenia s Ruskom podporuje 75 percent obyvateľov polostrova.

V tom okamihu bolo podľa Putina jasné, že ak sa Rusko k akcii odhodlá, bude množstvo tých, kto si túto „historickú udalosť“ želajú, ešte oveľa vyššia.

„Konečným cieľom nebolo podrobenie si Krymu ani žiadna anexia,“ upozornil v televízii prezident. „Konečný cieľ spočíval v tom, aby sme dali ľuďom možnosť prejaviť svoj názor na to, ako chcú ďalej žiť.“

Ešte vtedy vraj Putin počítal s tým, že ak budú obyvatelia Krymu chcieť zostať súčasťou Ukrajiny, nech sa tak stane. Ak ale budú chcieť ísť do Ruska, „nemôžeme ich nechať tak,“ povedal šéf Kremľa.

Čo sa stalo na Kryme

Referendum o pripojení Krymu k Ruskej federácii sa uskutočnilo 16. marca a 96,8 percenta hlasujúcich sa v ňom vyslovilo pre spojenie s Ruskom.

Ešte vo februári obsadili parlament na Kryme a budovu miestnej vlády neoznačení vojaci.

Ruský parlament schválil 1. marca 2014 zámer prezidenta Putina nasadiť na Kryme vojakov kvôli údajne potrebe chrániť životy Rusov na Kryme.

Televízia Rossija 1 pripravila dokument o Kryme k prvému výročiu jeho anexie, ktorú podporuje veľká väčšina Rusov. Kedy film, nazvaný „Krym. Cesta do vlasti,“ televízni diváci uvidia celý, televízia neoznámila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie