Denník N

Mám pre vás zlú správu: Neustúpime

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Zástup vašich fanúšikov sa zväčšuje, čo vám dodáva pocit, že máte pravdu. Lenže priazeň más nehrá v hodnotení dejín rolu.

Dalo sa čakať, že vyleziete z nôr. Mali sme predpokladať, že ľuďom sa ideály zunujú, ak dlho nepocítia ich pozitívny vplyv. Mohli sme predvídať, že budú vzrušene načúvať vašim kázňam, v ktorých nie je ani slovo o zodpovednosti za druhých. No nečakali, nepredpokladali, nepredvídali sme. Spyšneli sme alebo sme sa unavili, lebo demokracia je práca navyše. Lenže mám pre vás zlú správu: neustúpime.

Hlásate návrat k národu. Lenže národná identita nie je jediná, kde človek môže nájsť pocit spolupatričnosti so širším spoločenstvom. Neustúpime a budeme trvať na tom, aby sa mohla rozvíjať každá kultúra, ktorá rešpektuje iné kultúry a komunity. Aj krajina, v ktorej vedľa seba žijú bieli, čierni, ružoví, ateisti, vyznávači Krista aj nasledovníci Mohameda, punkáči aj folkáči, sprejeri aj čipkárky, kaviarenskí povaľači či milovníci hôr, môže byť jednoliata – v tom, že všetci ctia pár základných pravidiel. Nie v rovnakej farbe pleti, jazyku a vierovyznaní, pretože rôzni ľudia sa odpradávna presúvajú a jednoducho rovnakú farbu pleti, jazyk a vierovyznanie nemajú. A je hlúpe im v tom brániť, pretože pohyb (myšlienok, tradície, umu) niekoľkých vie priniesť osoh mnohým.

Svet je čoraz komplikovanejší. No vy presviedčate ľudí, že každý zložitejší problém našej mnohovrstevnej súčasnosti má jednoduché riešenie, ktoré sa dá vtesnať do facebookového statusu. Robíte to z vypočítavosti, lenivosti, niektorí z presvedčenia. No u nás narazíte. Neustúpime od požiadavky zmeniť naše školy tak, aby ich absolventi boli kriticky mysliaci tvorcovia lepšieho sveta, nie len jeho pasívni frustrovaní nájomcovia, ktorí hľadajú zaručené pravdy na YouTube, dajú sa kúpiť vlakmi zadarmo a ilúziou stopercentnej bezpečnosti.

Nekomentujete agresiu a lži Kremľa či hrubosť a netoleranciu, ktoré sa nasťahovali do Bieleho domu. V horšom prípade im verejne fandíte. My však neustúpime a každý prehrešok voči ľudským právam a demokratickému zriadeniu pomenujeme pravým menom. Malé krajiny ako naša nieže môžu, ale priam musia na nich trvať v časoch, keď lídri veľmocí po týchto princípoch začnú šliapať.

Zástup vašich fanúšikov sa zväčšuje, čo vám dodáva pocit, že máte pravdu. Lenže priazeň más nehrá v hodnotení dejín rolu. Podstatné je, koľkým ľuďom zabezpečíte rovnú príležitosť dopracovať sa vlastnými silami k dôstojnému životu a či ho zabezpečíte aj všetkým tým, ktorých osud o túto príležitosť navždy obral. Vy ju chcete len pre vyvolených, my pre všetkých. V tom je medzi nami rozdiel. Vy ste minulosť, my sme budúcnosť a budúcnosť minulosti neustupuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie