Denník N

Najprv fraška, potom tragédia

Nová päťročná podmienka pre Alexeja Navaľného ukazuje, že kremeľská hra na mačku a myš pokračuje.

V prípade procesu s Alexejom Navaľným sa opakuje história. No v rozpore so známym bonmotom to najprv bola skôr fraška, kým dnes to má bližšie k tragédii.

V júli 2013 dostal Navaľnyj päť rokov za údajnú spreneveru v prípade predaja dreva zo štátneho závodu KirovLes. Len niekoľko hodín po vynesení rozsudku, po niekoľkotisícovej demonštrácii v Moskve a ešte predtým, než sa jeho advokáti odvolali, aktivistu na základe žiadosti prokurátora oslobodili a o niekoľko mesiacov mu súd zmenil trest na podmienečný. Preto sa dá len ťažko ubrániť dojmu, že šlo o politicky motivovaný proces. Možno zo strachu z ďalších protestov, možno v súvislosti s blížiacou sa olympiádou.

Medzi týmito dvomi rozsudkami Navaľnyj mohol kandidovať za starostu Moskvy (skončil síce druhý, ale so slušným výsledkom), no hneď po olympiáde v marci 2014 ho opäť zatkli a koncom roka dostal triapolročnú podmienku za ďalšiu údajnú spreneveru. Navyľnyj porušoval podmienky domáceho väzenia, ďalej viedol svoju protikorupčnú nadáciu a vyjadroval sa k ruskej politike, občas ho zatkli, kládli mu prekážky v jeho aktivitách, no v porovnaní s inými opozičnými politikmi a aktivistami sa zatiaľ môže pohybovať a vyjadrovať pomerne slobodne.

Nová päťročná podmienka ukazuje, že táto drsná hra na mačku a myš, keď myš tuší, čo sa jej môže stať, ale mačka si dáva načas, pokračuje. Za rozsudkom možno vidieť Putinov strach z protikandidáta v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, ktoré sú predsa len dôležitejšie ako voľby moskovského starostu, hoci prieskumy dlhodobo ukazujú dvojtretinovú podporu pre terajšieho ruského prezidenta.

Rozsudok, ktorý sa veľmi podobá na ten z roku 2013, však môže byť aj odkazom všetkým tým, ktorí by chceli zopakovať demonštrácie z rokov 2011 – 2013. Na žiadnu z výrazných postáv udalostí, ktoré Medvedevovu/Putinovu vládu vystrašili viac než čokoľvek iné, sa nezabudlo. Borisa Nemcova zastrelili v blízkosti Kremľa, Garri Kasparov nakoniec emigroval, Sergej Udaľcov sedí za údajnú prípravu prevratu vo väzení. Navaľnyj je na tom zatiaľ lepšie, no vie, že sa to môže kedykoľvek zmeniť. A spolu s ním to vie každý, kto by ho chcel nasledovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie