Denník N

Nebbia: Ak vám prekáža reklama s černochom, vráťte tovar cez [email protected]

Rasistické komentáre na FB post slovenskej značky športového oblečenia Nebbia.
Rasistické komentáre na FB post slovenskej značky športového oblečenia Nebbia.

Slovenská značka fitness oblečenia Nebbia zverejnila nový blog k modelovi tmavej pleti, ktorého použila v reklame. Hovorí v ňom, že nechce, aby ich oblečenie nosili rasisti, a tak im môžu tovar vrátiť.

Firma Nebbia, ktorá na Slovensku vyrába oblečenie pre šport a fitness, sa novým blogom vrátila k rasistickým komentárom, ktoré zaplavili jej facebookovú stránku po zverejnení príspevku, na ktorom bola odfotená modelka s černošským modelom.

Hovorí v ňom, že ju prekvapil rozruch, ktorý príspevok vyvolal. „Veď Dennisa, ktorý bol na fotke, sme uverejnili na našom Facebooku niekoľkokrát. Dokonca aj na našej hlavnej facebookovej stránke Nebbia, kde máme viac ako 100 000 fanúšikov! Nikdy tam nebola jediná negatívna reakcia, tak prečo teraz?“ pýta sa šéf firmy Martin Pecko.

„Včera a dnes sme zostali zaplavení stovkami mailov a správ, z ktorých väčšina je povzbudzujúca. Veľmi vám za ne ďakujeme. Ale aj množstvom správ, ktoré sa nečítali príliš dobre.“ Pecko vraví, že Nebbia sa rozhodla ďalej k téme nevyjadrovať a on sám nekývne ani na ponuky na rozhovor od médií.

„Čo však urobíme, je toto – rozhodli sme sa poukázať viac na rasizmus. Ja som si myslel, že rasizmus je v dnešnej dobe len populisticky zneužívaný a reálne vo vyspelej spoločnosti, ako je naša, neexistuje. Žiaľ, podľa stoviek reakcií vidíme, že to tak nie je. Je to v ľuďoch hlboko zakorenené aj napriek tomu, že sa ich rasizmus nikdy nijako nedotkol.“

Nebbia preto vyzýva tých, ktorým prekáža, že Nebbia sa považuje za globálnu značku a bude ďalej v reklamách využívať aj modelov tmavej pleti, aby im oblečenie vrátili. „Vrátime vám peniaze v plnej výške vášho nákupu, pričom nám je jedno, či máte tričko rok, alebo desať. Po včerajšku nechceme, aby naše oblečenie nosili ľudia, ktorí v sebe majú rasovú nenávisť,“ píše Pecko.

Pre tých, čo chcú oblečenie vrátiť, zriadili mailovú adresu [email protected].

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie