Denník N

Milan Mazurek, človek víťazný

Mazurek na proteste proti islamu v roku 2015. Reprofoto – N
Mazurek na proteste proti islamu v roku 2015. Reprofoto – N

V koži Milana Mazureka je dnes pohodlne a teplučko. Smutným paradoxom je, že je dielom náhody.

Existuje neúprosná postupnosť, v ktorej silnejší nahrádzajú slabších, schopnejší menej šikovných a výrazní priemerných. V politike hlavne. Hlavne dnes.

Počuť hlas tých, ktorých hlas počuť, povedal by Andrej Danko a mal by pravdu – je čas na jasné postoje a zvýšené hlasy. Netreba počúvať, treba byť počutý. Znejú čitateľné a jednoduché posolstvá, nepočujeme myšlienky, ale heslá; myšlienky sú totiž zložité, heslá znejú dobre.

Forma musí byť navyše v súlade s obsahom a keďže silnejší nahrádzajú slabších, na scénu prichádza Milan Mazurek. Neráčkuje a nehabká, hovorí zrozumiteľne a dôrazne. Búši do všetkých naokolo, o chvíľu pre väčší efekt udrie aj do rečníckeho pultu.

Nebojí sa presne ako Kotleba, ale nebojí sa lepšie. Vie to, čo sa Kotleba nikdy nenaučí, lebo sa to naučiť nedá: na počkanie dávať plamenné prejavy. Do parlamentu priniesol ulicu, nie ulicu ako hlas občanov, ale ulicu ako spôsoby. Na ulici sa nediskutuje, ale kričí, platí fyzická sila, nie sila argumentu.

Toto je moment Milana Mazureka, spolužiaci hovoria, že sa naň dávno pripravoval. Vždy vedel rečniť, vždy mal ten nezastaviteľný ťah na bránu, len ihrisko sa zmenilo. Z hodiny matematiky je parlamentná schôdza.

A tak Milan Mazurek rozpráva. Predostiera svoje mýty a legendy, vyberá čerešničky, nezaťažuje sa súvislosťami. Jeho prejavy neznesú komplexný svet, heslá predsa nenávidia súvislosti. Heslá nemajú čas. A je to brilantné.

Keď ho sledujeme, občas myslím na Viktora, človeka víťazného z dávneho študentského filmu. Viktor bol guru multilevel marketingu, ktorému slušní ľudia hovoria pyramídová hra. Viktor bol presvedčený o svojej dokonalosti, bol si istý, že ho v živote čaká už iba úspech. Viktor vyhrával. Ako sa má Viktor dnes? Neviem, ale nedávno som na seminári Teach for Slovakia povedal, že nikoho život nie je len nepretržitou sériou víťazstiev. Pravda: bolo to v inom kontexte.

V koži Milana Mazureka je dnes pohodlne a teplučko, jeho kariéra za posledný rok a pol nie je ničím iným ako práve zdrvujúcim úspechom. Predminulé leto bol holohlavým chalanom vykrikujúcim po náhodnej arabskej rodine, ktorá mala tú smolu, že sa v Bratislave ocitla v ten istý deň ako on.

Dnes je holohlavým chalanom, ktorý to isté vykrikuje z poslaneckej lavice. Obsah nezmenil, formu tak akurát prispôsobil. Makal na sebe, celý život sa pripravoval na túto jednu úlohu. Milan, človek víťazný. Ruka vo vrecku, pouličná chôdza odvážneho chalana, jemne pozdvihnutý kútik, ktorým dáva najavo, ako všetkými opovrhuje. Pravda je predsa viac ako tisíceurová pokuta, najmä ak má nové Audi. Dobré časy.

Smutným paradoxom je, že celý Milan Mazurek je dielom náhody. Plamenné prejavy ako z mníchovskej pivárne, ľudskoprávny výbor, pokuty, nové auto, Milan, človek víťazný – to všetko sa nemalo stať. Stačilo nebyť pouličným gangom, za ktorý sa do parlamentu dostal človek, čo v krčme mláti ľudí len preto, že mu nezapadajú do jeho predstavy o svete.

Jeho náhradníkom sa Milan Mazurek stal a strana v ňom objavila poklad – nikto nedokáže takou kadenciou povedať toľko nezmyslov. A čo bude zajtra? Mazurek hrá celý život hru o všetko, alebo nič – doteraz bolo nič, na rade je všetko. Neviem, ako sa má Viktor, ale spolieham sa na to, že život nie je nepretržitá séria víťazstiev.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie