Denník N

Dokument o Jahnátkovom povýšení usvedčuje Glváča z klamstva (+video a audio)

Rozkaz Martina Glváča o povýšení Ľubomíra Jahnátka.
Rozkaz Martina Glváča o povýšení Ľubomíra Jahnátka.

Podpredseda parlamentu a predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč nehovorí o povýšení Ľubomíra Jahnátka pravdu. Jahnátek, ktorý pôvodne povýšenie na plukovníka opakovane potvrdil, hovorí, že išlo len o jeho iróniu.

Denník N získal dokument, ktorý usvedčuje podpredsedu parlamentu Martina Glváča z toho, že zavádza o povýšení svojich straníckych kolegov. Ministrov odmenil vyššími vojenskými hodnosťami 1. marca 2016, keď sa končila jednofarebná vláda Smeru. Rozkazom ministra obrany Glváč povýšil aj bývalého ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka zo Smeru z hodnosti kapitán do hodnosti plukovník v zálohe.

Glváč takýto rozkaz podľa informácií Denníka N rozdal desiatim ľuďom – členom vlády a úradníkom vrátane Jahnátka alebo vtedajšieho podpredsedu Smeru Pavla Pašku. Zákon však neumožňuje povýšenie na plukovníka v zálohe ľuďom, ktorí už mali 55 rokov.

Paškovo aj Jahnátkovo povýšenie by tak bolo protizákonné. Z rozdeľovníka, ktorý je súčasťou dokumentu, vyplýva, že Glváč vyrobil iba dve kópie dokumentu – jednu nechal na ministerstve obrany a druhú dal do rúk povyšovaným.

Podľa zákona mal vyrobiť ešte jednu kópiu a odovzdať ju na príslušný úrad, ktorý eviduje vojakov v zálohe. Keďže to neurobil, tak povýšenie Jahnátka či Pašku nikdy formálne neplatilo. O tom zrejme nevedeli ani títo formálne povýšení dôstojníci v zálohe, čo platilo až do chvíle, kým na to neupozornil poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Ten si všimol, že povyšovanie ľudí nad 55 rokov je protizákonné.

doc1

„Áno, už to viete? Povýšili ma z kapitána na plukovníka,“ povedal najprv v januári exminister pôdohospodárstva Jahnátek Denníku N, keď dostal otázku o vojenských hodnostiach. Podobne sa vyjadril aj pre televíziu Markíza: „Ja som mal tú funkciu plánovanú, čiže v prípade mobilizácie by som bol takisto zostal u toho plukovníka,“ tvrdil Jahnátek.

To isté odkazoval novinárom aj podpredseda parlamentu Glváč: že povyšoval v súlade so zákonom.

Po Beblavého upozornení však začal exminister obrany hovoriť, že Pašku ani Jahnátka nikdy nepovýšil. Glváč dokonca chodil za niektorými poslancami v parlamente, ktorí ho za to verejne kritizovali, a žiadal ich, aby neklamali, pretože on nikoho nepovýšil.

„Pán Glváč si ma zavolal na začiatku parlamentnej schôdze a veľmi ostro mi povedal, nech si overujem, čo robím, lebo on žiadne povýšenie Pavla Pašku a pána Jahnátka neurobil,“ povedal Denníku N Miroslav Beblavý, ktorý podal aj protest na prokuratúru. „Som dosť šokovaný, že si dovolil mi takto do očí klamať, keď papier hovorí, že to naozaj podpísal,“ povedal teraz Beblavý.

Denník N sa snažil znovu osloviť aj Glváča; v Národnej rade sa však stretnutiu vyhýbal a vo štvrtok sa ospravedlnil aj z rokovania výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, pred ktorým ho čakali novinári. Odmietol sa vyjadriť aj pre televíziu Markíza k inej téme, ak tam budú aj redaktori Denníka N.

Dokument teda podpredseda Smeru dostal cez SMS správu: „Pán Jahnátek nikdy nebol povýšený, tak ako som vášmu denníku už povedal,“ odpísal Glváč. Na to, prečo podpísal takýto rozkaz a či len s povyšovaním robil žarty, už neodpovedal.

Dokument ukazuje, že Glváč Jahnátkovo povýšenie podpísal
autorka: Martina Koník

Do reči nebolo tento týždeň na túto tému najprv ani Jahnátkovi: „Neviem, o čom hovoríte. Ja som ten dokument nevidel, čo ešte vám mám k tomu povedať?“ Pred kamerou utekal. Tri dni potom už tvrdil, že keď na začiatku potvrdil svoje povýšenie novinárom, tak klamal.

„Váš kolega mi povedal, že som bol povýšený za plukovníka, a ja som ho v tom nechal a ďalej som to neriešil. Najprv som váhal, ale potom som si povedal, že keď si to myslíš, tak si to mysli. Načo by som to poprel, keď on mi oznámil, že som plukovník? Som sa s ním zahral, to je všetko,“ hovorí teraz Jahnátek.

Čo potom znamenala jeho veta („Áno, už to viete? Bol som povýšený z kapitána na plukovníka.“)? Podľa exministra pôdohospodárstva išlo o iróniu. Zo zvukovej nahrávky, ktorú má Denník N, však vyplýva, že Jahnátek vôbec nebol ironický. Svoje povýšenie bral vážne. „Ja neviem, čo podpísal pán Glváč, žiadny papier nemám, nikdy som ho do ruky nedostal,“ tvrdí poslanec Jahnátek teraz. Novinárov vraj len nechal v ich hre.

Bol na vláde, keď Glváč hromadne povyšoval? „Ja si nepamätám,“ odpovedá teraz.

https://soundcloud.com/dennik-n/rozhovor-s-jahnatkom

Stranícky vtipkár

Glváč je v Smere známy vtipmi, ktoré sa nie vždy stretnú s pochopením jeho kolegov. Povyšovanie malo byť jedným z nich.

„Bol som z toho rovnako prekvapený ako vy teraz. Nikoho som ja – a myslím, že ani moji kolegovia – o nič také nežiadal. Dokonca sme ani vopred nevedeli, že sa to udeje, čo si myslím, že sme mohli vedieť. Jednoducho nám vtedajší minister obrany na zasadaní vlády rozdal rozkazy. Z takejto hodnosti nič nevyplýva, doma som ten papier strčil do šuplíka a tým sa to pre mňa skončilo,“ povedal v rozhovore pre Denník N minister kultúry Marek Maďarič, ktorý sa tiež proti svojej vôli stal plukovníkom.

Keď Beblavý zistil, že Paška aj Jahnátek boli na povýšenie príliš starí, obrátil sa na prokuratúru s podozrením, že Glváč zneužil svoju právomoc. Tá sa podnetom zaoberá. „Vec je momentálne v štádiu zadovažovania podkladov nutných na posúdenie, či došlo k porušeniu zákona alebo iného všeobecne záväzného právneho predpisu,“ napísala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Beblavý vyzval Glváča, aby sa za klamstvo ospravedlnil aj v pléne; ten len zopakoval, že nikoho nepovýšil.

Po Glváčovom povyšovaní chcel svojmu straníckemu kolegovi urobiť radosť aj minister obrany Peter Gajdoš z SNS a v septembri 2016 povýšil predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka do hodnosti kapitán v zálohe.

„V prípade, že je vojak vyradený zo zálohy a nie je ani výsluhový dôchodca, ani vojnový veterán, nie je možné ho mimoriadne povýšiť. Takýto rozkaz o povýšení by bol neplatný,“ povedalo ministerstvo obrany. Ku Glváčovmu povyšovaniu sa odmietli vyjadriť. Denník N požiadal o zoznam všetkých Glváčom povýšených ľudí k 1. marcu 2016 aj prostredníctvom infozákona. Na odpoveď zatiaľ ministerstvu plynie lehota.

Glváč vo štvrtok večer Denníku N oznámil, že ho zažaluje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie