Denník N

Amerika už jedného populistu prežila, Trump si zavesil jeho portrét nad stôl

Andrew Jackson (1776 – 1845) bol prezidentom dve funkčné obdobia.
Andrew Jackson (1776 – 1845) bol prezidentom dve funkčné obdobia.

Bojovník proti establišmentu Andrew Jackson, prezident z 19. storočia, je Trumpov vzor. V mnohom sa podobajú, v mnohom líšia.

Donald Trump krátko po nástupe do Bieleho domu urobil menšie zmeny v Oválnej pracovni. Na stenu kúsok od stola zavesil portrét 7. amerického prezidenta Andrewa Jacksona (1829 – 1837). Keď nový prezident pózuje fotografom, Jacksona často vidno v pozadí.

Trumpovi ľudia často hovoria, že je jeho pokračovateľom. Jackson o sebe tvrdil, že reprezentuje bežného Američana a v kampani bojoval „proti skazenému establišmentu“.

„Vytvoríme úplne nové politické hnutie podobné Jacksonovmu populizmu,“ povedal Trumpov poradca Steve Bannon pre Hollwyood Reporter po voľbách. Jackson sa pokladá za zakladateľa Demokratickej strany a vďaka nemu strana získala aj svoj symbol – oslíka.

Celkom významný

Andrew Jackson sa v rebríčku historikov pohybuje okolo prvej desiatky najvýznamnejších amerických prezidentov (celkovo ich je 45). Jeho portrét s hustými vlasmi je zobrazený aj na 20-dolárovke. A tak nečudo, že Trump by po sebe určite rád zanechal podobné dedičstvo.

Podľa odborníkov sa však príbehy týchto dvoch prezidentov, hoci v niečom podobné, v mnohom aj líšia.

V prvom rade: na rozdiel od Trumpa bol Jackson prvým prezidentom, ktorý sa do Bieleho domu dostal – v úvodzovkách – z chatrče. Vyrastal v chudobnej rodine farmárov so škótsko-írskymi koreňmi. V trinástich rokoch osirel.

Jeho obraz si Trump zavesil na stenu. Foto - tasr/ap
Jacksonov obraz si Trump zavesil na stenu. Foto – TASR/AP

Vlastnými silami sa dostal na výslnie. Bol právnikom a generálom, preslávil sa víťaznou bitkou proti Britom v roku 1815. Donaldovi Trumpovi, na druhej strane, otec požičal milióny zdedil milióny po otcovi a súčasný prezident sa vyhol vojenskej službe vo Vietname.

Jackson takisto na rozdiel od Trumpa nebol v politike nováčikom. Bol guvernérom, slúžil v snemovni aj v senáte, kým v roku 1824 prvýkrát zabojoval o post amerického prezidenta.

Hoci získal najviac hlasov aj voliteľov, nemal nadpolovičnú väčšinu, a tak o prezidentovi rozhodli kongresmani. Tí si zvolili Johna Quinceyho Adamsa, čo Jackson hlasno označoval za korupciu (šéf snemovne sa stal Adamsovým ministrom zahraničia).

Ďalšiu kampaň viedol ako boj bežných ľudí proti skazenému establišmentu vo veľkých mestách. On sa vďaka svojmu príbehu definoval ako zástupca ľudu. Dovtedajší prezidenti boli vždy bohatí diplomati alebo štátnici.

„Aj Trump, aj Jackson kandidovali ako rebeli, kandidáti mimo hlavného prúdu, ktorí sľubovali, že zatrasú establišmentom vo Washingtone,“ hovorí pre Denník N americký historik Daniel Feller, ktorý sa Jacksonovi venuje. Iné podobnosti v charaktere či politike oboch nevidí.

Podľa iných sa však podobali aj povahou. Aj Jackson bol podľa svojich kritikov vulgárny a tvrdý politik. „Bol som stvorený v búrke, pokoj mi nevyhovuje,“ hovoril.

„Bol nesmierne kontroverzný, horkokrvný, nepredvídateľný, okázalý a vedel si robiť reklamu. Génius v marketingu,“ napísal portál PRI.

Šestnásť novín a veľké X

Jackson bol tiež veľkým hltačom novín, ktoré v tom čase naberali na náklade: mal predplatených 16 druhov a veľkým X si značil články, s ktorými nesúhlasil. Chápal meniaci sa mediálny priestor lepšie ako jeho kritici.

Čo sa týka politických názorov, je to zložitejšie. „Je ťažké porovnávať politiku dnes a pred 180 rokmi, lebo kontext je v mnohých prípadoch úplne iný,“ odpísal Feller.

Jedna z mála vecí, kde vidí pokračovanie, je „odmietanie vplyvu bohatých a mocných nad vládou, osobitne pomocou bankového systému“. No tu za pokračovateľku Jacksonovho boja považuje – skôr ako nového prezidenta – demokratickú senátorku Elizabeth Warrenovú, tvrdú kritičku Trumpa.

Jackson bol pacifista, čo sa o Trumpovi zatiaľ nedá povedať; takisto podporoval medzinárodný obchod, kým Trump je skôr izolacionista.

Jedným z najhorších Jacksonových činov bolo schválenie presídlenia Indiánov za rieku Mississippi. Pochod, pri ktorom tisícky ľudí zahynuli, volajú Čerokijovia „pochodom sĺz“.

Vtedajší prezident bol tiež plantážnikom (pestoval bavlnu) a majiteľom otrokov. Na pôde, ktorú zabral Indiánom, často bohatol. Ako prezident tak bol v podobnom konflikte záujmov, aký hrozí aj súčasnému prezidentovi, ktorý vlastní majetky v takmer 30 krajinách sveta.

Ťažko hľadať paralely

Jackson, ktorému hovorili aj „starý orechovec“ (strom s tvrdým drevom), dokázal „radikálne zmeniť“ úrad americkej hlavy štátu. „Urobil prezidenta rovným s kongresom a zmenil bankovú politiku USA, ktorá pretrvala až do 20. storočia,“ povedal o ňom pre BBC historik Howard Kittell.

Podobne ako o Trumpovi, aj o Jacksonovi sa hovorí, že bol populista. Historik Feller je však s týmto nálepkovaním opatrný. „Populista je vágny termín s mnohými významami a konotáciami,“ hovorí.

Takisto váha, či sa dá niečo z príbehu Andrewa Jacksona vziať do súčasnosti. „Hoci je tu silná inklinácia k historickým precedensom a paralelám súčasných udalostí, musím povedať, že Jackson ako prezident nám neponúka žiadne nápovede, čo sa dá očakávať od Donalda Trumpa,“ hovorí Feller.

„Jediné porovnanie je, že Trump zapadá do tradície charizmatických, populistických, antiestablišmentových protodemagógov, ktorí sa pravidelne objavujú a spôsobia rozruch, ale to neznamená, že za sebou zanechajú lepší svet,“ napísal portál PRI.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie