Denník N

Hádanka: Vyzerá ako utečenec a nie je Arab

Smutný paradox: na ovzdušie strachu vytvorené domácimi populistami doplatia srbskí robotníci.

Božie mlyny melú pomaly, ale isto a ak vytrvale šírite nenávisť, obvykle sa vám to vráti aj s úrokmi. Tisíce srbských gastarbeitrov prichádzajúcich na volanie našich fabrík sú pre slovenských nacionalistov, xenofóbov a populistov od Fica až po Kotlebu komunikačnou nočnou morou.

Sú to belosi, Európania, kresťania a dokonca slovanskí bratia z tých najmilovanejších. Patria k národu, ktorý si naši rodoľubovia vždy idealizovali, obhajovali jeho príslušníkov, nech stvárali čokoľvek, a považovali ich po Rusoch za najbližších spojencov v boji so Západom, s demokraciou a so slobodnou spoločnosťou.

Ako naraz majú svojim ovečkám vysvetliť, že keď na Slovensko konečne dorazil niekto podobný utečencom, pred ktorými roky strašili, nie je to ani moslim, ani Arab, ale skoro „našinec“? A navyše sa títo cudzinci – aspoň podľa rečí kolujúcich po mestách a obciach juhozápadu Slovenska – správajú presne tak, ako sa utečenci podľa populistickej propagandy správať majú: sú vraj hluční, násilní, obťažujú ženy, berú domácim prácu a zhoršujú ich životné podmienky.

Tých Srbov je pritom stále len pár tisíc. Pre krajinu so zdravou ekonomikou, s prudkým hospodárskym rastom a rekordne nízkou nezamestnanosťou, za akú nás vydáva vláda, by ich absorbovanie nemal byť žiadny problém. Vláda i samosprávy mohli byť na takúto situáciu pripravené, pretože bola už dlho na spadnutie. Ak svoju ekonomiku nastavíte ako montážnu halu a nemáte potrebu na tom nič meniť, musíte okrem iných počítať s tým, že vám lacná domáca pracovná sila k linke časom dôjde a bude sa musieť dovážať. Na to treba spoločnosť  pripraviť na celoštátnej i na lokálnej úrovni, vytvoriť napríklad jasné pravidlá pre výstavbu a prevádzku ubytovní a pre spoluzodpovednosť firiem za ľudí, ktorých zamestnávajú.

A tiež zaistiť dostatok legálnych pracovných možností pre ľudí spoza hraníc Európskej únie, aby sa nestali obeťami agentúr, ktorých činnosť neraz nemá ďaleko k metódam pašerákov ľudí.

U nás sa však nezanedbala len príprava. Vlády i mnohé samosprávy robili presný opak a šírili slepý strach. Ťažko dnes budú práve oni vysvetľovať, že zmluvný robotník nie je utečenec, ak doteraz ľudí učili, že netreba rozlišovať, každý cudzí je hrozba. Ťažko niekoho presvedčia, že podľa zopár neprispôsobivých nemožno súdiť všetkých, ak doteraz hlásali kolektívnu vinu. A že je možné s novými susedmi nájsť spoločnú reč a spolunažívať v pokoji.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým naši politici vyrovnajú, teda ak sa zmieria s tým, že niečo robiť musia, nestačí sa už hrať na mŕtveho chrobáka alebo rýchlo pohľadať iného nepriateľa, ktorým odvedú pozornosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie