Denník N

Kollár sa chystá najať Ukrajincov, Smer vidí nedostatok ľudí (anketa o robotníkoch z cudziny)

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenské podniky hovoria o nedostatku pracovnej sily, do našich miest preto prichádzajú pracovníci zo zahraničia. Ako tento fenomén vnímajú poslanci parlamentu?

Ako vnímate narastajúci počet zahraničných pracovníkov v slovenských fabrikách a mestách, ktorí prichádzajú najmä z balkánskych krajín?

 

Boris KollárBoris Kollár (Sme rodina)
Problém je, že do fabrík naozaj nevieme zohnať ľudí. Máme síce osempercentnú nezamestnanosť, ale v skutočnosti je veľa šikovných ľudí vonku. Venujem sa cestovnému ruchu a mám obrovský problem zohnať ľudí k technike, na parkoviská, zohnať čašníkov či kuchárov. Všetci títo ľudia sú preč. A ja bohužiaľ nemôžem dať pracovníkovi na parkovisku 2-tisíc eur len preto, aby tam niekto robil. Na budúci rok preto budem musieť zháňať ľudí na Ukrajine. Tento problém cíti cestovný ruch aj fabriky. No je veľmi smutné, keď štát dáva fabrikám dotácie a stimuly, a tie potom zamestnajú Rumunov.

marian-keryMarián Kéry (Smer)
Bol by som veľmi rád, keby sme nepotrebovali pracovnú silu zo zahraničia. Dnes je nezamestnanosť v mojom okrese Zlaté Moravce 5,6 percenta. Keď sa stretávam s majiteľmi fabrík, hovoria mi, že je veľký problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu. Onedlho to bude problém celého Slovenska. Samozrejme, že tu vždy hrozí riziko nejaké napätia v slovenských mestách, ale ak to budú ľudia z Bulharska alebo Srbska, budú oveľa viac schopní prispôsobiť sa prostrediu, ako keby išlo o ľudí z krajín mimo Európy.

katarina-machackovaKatarína Macháčková (nezaradená, primátorka Prievidze)
My ako mesto nemáme prístup k presnému číslu, koľko cudzincov u nás v meste pracuje. U nás tento problém vnímame najmä v baniach, kde je problém nájsť pracovnú silu. Je to o ponuke pracovných miest a čas prinesie, že sem budú prichádzať ľudia zo zahraničia, lebo dnes už tu máme pracovné pozície, kde naši ľudia pracovať nechcú. No nemalo by to tak byť. Je smutné, že na Slovensku dnes ešte stále takéto pozície vytvárame.

Lucia NicholsonováLucia Nicholsonová (SaS)
Tí, čo sú tu nelegálne, tu nemajú čo robiť. Tí, čo sú tu legálne, na to majú právo. Samosprávy, štát a politici by mali prispieť k tomu, aby tu bolo možné takýchto ľudí integrovať. Nejde mi o vytváranie nejakého multi-kulti v slniečkarskom ponímaní, lebo to sa neosvedčilo ani v krajinách ako je Kanada. Ale dnes to nie je o tom, že nás zamorili cudzinci, a máme stále nádej na to, aby integračný proces uspel, lebo môže obohatiť spoločnosť. Navyše považujem za prirodzené, že v situácii, keď naše fabriky nevedia nájsť ľudí, k nám prichádzajú ľudia z členských krajín EÚ. To je úplne v poriadku, lebo na voľnom pohybe ľudí Únia vznikla.

jana-valovaJana Vaľová (Smer, primátorka Humenného)
Pri poslednej návšteve prezidenta v Humennom sme navštívili závod Mecomu (mäsokombinát -pozn. red.). Tam, aj v ďalších podnikoch, hovoria, že majú v určitých profesiách málo ľudí. Viem, že ľudia môžu povedať, že firmy nemôžu nájsť zamestnancov, lebo dávajú nízke mzdy, no faktom je, že pri istých zručnostiach fabrikám chýbajú robotníci. Je veľmi ťažké povedať, či sú naši nezamestnaní vôbec ochotní robiť prácu, ktorá neprekáža cudzincom. Nepoznám srbskú mentalitu, ale poznám ukrajinskú mentalitu, a s Ukrajincami pri spolužití problém nie je.

Jaroslav PaškaJaroslav Paška (SNS)
Pohyb pracovných síl, ak nie je regulovaný, prináša rôzne situácie. Srbi, ale aj Chorváti, majú k nám jazykovo blízko, je preto logické, že si hľadajú prácu tam, kde sa vedia dohovoriť. No je naozaj škoda, že naši ľudia často nemajú záujem o takú prácu, ktorá potom musí byť ponúknutá zahraničným záujemcom. Keďže stále máme veľkú nezamestnanosť, bolo by dobré, aby sme sa viac venovali tým, ktorí prácu nemajú a pomohli im s vzdelaním a odbornou prípravou tak, aby našli uplatnenie v slovenskom priemysle.

Ondrej DostálOndrej Dostál (klub SaS)
V čo najväčšom meradle je potrebné rešpektovať voľný pohyb osôb v Európskej únii. Rumunsko je členom Únie, Srbsko nie, ale v prípade, že existujú regióny, kde je nedostatok pracovných síl, je úplne normálne, ak na niektoré pracovné miesta prijmeme ľudí zo zahraničia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie