Denník N

Šíri sa video s americkým konvojom cez Slovensko. Je to plánovaná akcia, upokojuje ministerstvo

Video s presunom amerických vozidiel cez Sabinov videli na Facebooku stovky tisíc ľudí. Úradníci ministerstva obrany sa v prvej chvíli uspokojili s tým, že odkázali na niekoľko dni starú tlačovú správu.
Video s presunom amerických vozidiel cez Sabinov videli na Facebooku stovky tisíc ľudí. Úradníci ministerstva obrany sa v prvej chvíli uspokojili s tým, že odkázali na niekoľko dni starú tlačovú správu.

Americké transportéry podľa železníc smerovali z Poľska do Maďarska a na Balkán. Ministerstvo obrany o nich informovalo začiatkom februára.

Viac než 200-tisíc zhliadnutí už malo video, ktoré včera nahral na Facebook jeden z užívateľov. Je na ňom vlak so zahraničnou vojenskou technikou, ako prechádza cez železničný most v Sabinove.

Vlak ide juhovýchodným smerom na Prešov, vidno na ňom napríklad americké transportéry Bradley, veliteľské vozidlo M 577 alebo nákladné autá FMTV.

Upozornenie: vo videu sú vulgarizmy

V komentároch pod videom sa objavujú rôzne špekulácie, napríklad že vlak vezie tajné posily pre ukrajinskú armádu proti Rusom.

Podľa Železníc Slovenskej repuliky (ŽSR) je to jeden z ohlásených vojenských vlakov, ktorý zabezpečujú štátni dopravcovia v spolupráci so slovenskou armádou. Prepravuje americkú vojenskú techniku z Poľska na základne v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku.

„Ide o príslušníkov a vojenskú techniku americkej armády. Vracajú sa z Poľska na svoje základne,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Ministerstvo obrany o chystanom presune informovalo začiatkom februára. V tlačovej správe uviedlo, že v období do 12. februára prejde cez Slovensko celkovo 22 cestných a šesť vojenských konvojov.

„Presuny slovenských a zahraničných spojeneckých vojsk sa uskutočňujú z dôvodu konania medzinárodných cvičení, konferencií, pracovných rokovaní a ďalších vojenských aktivít v rámci bilaterálnej spolupráce vojenských jednotiek krajín NATO. Najdôležitejšie presuny bude zabezpečovať Vojenská polícia,“ uviedlo ministerstvo.

Presuny konvojov cez Slovensko sú bežnou záležitosťou už dlhé roky. Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine sa zintenzívnili vzhľadom na novú stratégiu NATO, ktoré sa začalo viac zameriavať na obranu svojho teritória. Súčasťou tejto stratégie sú veľké vojenské cvičenia vo východnej Európe, ako aj trénovanie presunov techniky medzi jednotlivými štátmi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie