Denník N

Maďar, smerák alebo Uhrík? Župné voľby v Nitre rozhodne matematika

Kandidáti, o ktorých sa hovorí. Milan Belica, Tomáš Galbavý, Peter Oremus a Milan Uhrík. Foto – TASR
Kandidáti, o ktorých sa hovorí. Milan Belica, Tomáš Galbavý, Peter Oremus a Milan Uhrík. Foto – TASR

Jednokolové župné voľby dali maďarským stranám v Nitrianskom kraji nádej na obsadenie postu župana. V Moste-Híd a SMK teraz riešia dilemu, či by predsa len nebolo lepšie nominovať Slováka.

Keď sa hovorí o župných voľbách, ktoré budú na jeseň, v popredí je najmä Banskobystrický kraj. Región so županom z krajne pravicovej Ľudovej strany Naše Slovensko stojí pred otázkou, či sa podarí demokratickým stranám Mariana Kotlebu poraziť.

Čoraz zaujímavejšia je však situácia aj v iných krajoch – napríklad v Nitrianskom. Je to kraj s najväčším podielom maďarského obyvateľstva, ktorý súčasný župan Milan Belica vedie už od roku 2001, teda odvtedy, čo samosprávne kraje vznikli. A je to kraj, kde zrejme bude kandidovať dvojka Kotlebovej strany, poslanec Milan Uhrík.

Po schválení jednokolovej voľby predsedov VÚC sa súťaž ešte zostrila. Vďaka tomuto kroku vládnej koalície totiž po prvý raz maďarské strany majú reálnu nádej, aby uspel ich človek. Rokovania medzi Mostom-Híd Bélu Bugára a Stranou maďarskej komunity sú na spadnutie a aj od ich výsledku môže závisieť, kto po novembri 2017 Nitriansku župu povedie.

Súčasný župan Milan Belica. Foto - TASR
Súčasný župan Milan Belica. Foto – TASR

Dilema SMK: Maďar alebo Slovák?

Pred štyrmi rokmi boli ešte voľby župana dvojkolové. V prvom kole zvíťazil kandidát Smeru a SNS Milan Belica so ziskom takmer 47 percent, pravicový protikandidát Tomáš Galbavý získal o desať percentuálnych bodov menej. V druhom kole výsledok neobrátil a županom sa stal Belica.

Čo sa udeje tento rok, ovplyvní republiková rada SMK, ktorá prebehne v túto sobotu. Po nej by sa mali začať rozhovory s Mostom-Híd. Strany budú hovoriť o spoločnom postupe vo všetkých krajoch, ale situácia v Nitre patrí k rozhodujúcim. Podpredseda SMK Iván Farkas hovorí, že zatiaľ to vyzerá tak, že rokovania s Bugárovou stranou sa naozaj začnú.

Voľby v Nitrianskej župe 2013

Prvé kolo:

Milan Belica (Smer, SNS) 46,9 %
Tomáš Galbavý (Most-Híd, SMK, SDKÚ, SaS) 37,3 %
Peter Oremus (nez.) 10,2 %

Druhé kolo:

Milan Belica (Smer, SNS) 55,6 %
Tomáš Galbavý (Most-Híd, SMK, SDKÚ, SaS) 44,4 %

„Len čo sa vyrokujú všetky propozície, presunú sa rokovania na župnú úroveň. No teraz by sme ešte predbiehali. Máme isté úvahy, ale to musíme prerokovať s partnerom,“ vraví Farkas. Základnou dilemou SMK je, či v Nitre vyrukovať s kandidátom maďarskej národnosti, alebo Slovákom, ktorý by bol prijateľnejší aj pre severné okresy regiónu. V Nitrianskom kraji žije asi 30 percent ľudí, ktorí sa hlásia k maďarskej národnosti, Slovákov je približne 69 percent.

„Pred štyrmi rokmi sme sa ako prvá relevantná strana postavili za Tomáša Galbavého. My sme vydali zásadný signál, aby sa pridal Most-Híd aj ostatné pravicové strany. V južných okresoch sme Tomášovi veľmi pomohli, aj keď to nestačilo na to, aby porazil pána Belicu,“ pripomína Farkas z SMK.

Podpredseda strany dodáva, že tentoraz sa zatiaľ prikláňajú k tomu, že by postavili maďarského kandidáta. Ale vo finále rozhodne dohoda s Mostom-Híd a jednoduché počty. „Je tu ešte jedna matematika: Keď bude málo slovenských kandidátov, naša šanca je malá. Keď ich bude päť-šesť, tak potom sa naše šance enormne zvyšujú,“ dodáva Farkas.

Galbavý kandidatúru zvažuje

V SMK zároveň dodávajú, že ak by sa napokon rozhodli pre slovenského kandidáta, zrejme by opäť podporili Galbavého. „Myslím si, že ak by sme išli cestou podpory kandidáta slovenskej národnosti, tak by to zrejme bol Tomáš. Ale je to len jeden z možných variantov.“

Most-Híd je pri komentovaní rokovaní opatrný, v strane totiž stále zvažujú možnosť, že by v niektorých župách koordinovali svoj postup aj s koaličnými partnermi na národnej úrovni, teda Smerom a SNS. „Nastávajúce voľby si vyžadujú zodpovedný prístup všetkých politických strán,“ odpísala hovorkyňa Bugárovej strany Klára Debnár.

„Strana Most-Híd v jednotlivých župách vedie rozhovory so stranami, ktoré tento prístup majú. Za rokovací stôl si sadneme aj so stranou SMK. Zatiaľ je však všetko otvorené.“

Tomáš Galbavý. Foto - TASR
Tomáš Galbavý. Foto – TASR

Podľa informácií Denníka N si v Moste uvedomujú, že ani pri najväčšej mobilizácii sa v Nitre kandidátovi s maďarským priezviskom nepodarilo nikdy v župných voľbách vyhrať. A to ani len v prvom kole. Najlepšie dopadol v roku 2001 Miklós Fehér s 36 percentami, no aj vtedy ho Milan Belica predstihol.

Galbavý, ktorý v roku 2015 vstúpil do Mosta-Híd a v parlamentných voľbách mu strana vyhradila 23. miesto na kandidátke, svoju opätovnú kandidatúru nevylučuje. Pre Denník N povedal, že účasť vo voľbách zvažuje, a ak by sa pre ňu rozhodol, bude sa uchádzať o podporu viacerých strán.

Belica zostáva v hre

Dôležité pre výsledok župných volieb v Nitre bude, čo urobí Smer. Ak by sa totiž dohodol na spoločnom postupe s Mostom-Híd, práve v Nitre by Bugárovej strane mohol pomôcť tým, že tu svojho kandidáta nenominuje. Krajský predseda strany Tibor Glenda zatiaľ o detailoch nehovorí.

„V súčasnom čase prebiehajú rokovania o spolupráci, respektíve o vytvorení koalície, ktorá by deklarovala podporu spoločnému kandidátovi na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Keďže tieto rokovania nie sú ukončené, bolo by predčasné sa vyjadrovať k podrobnostiam,“ odpísal.

Belica, pre ktorého by to bola piata kandidatúra v rade, zatiaľ iba hovorí, že cíti podporu od občanov. „Predseda kraja Milan Belica si váži skutočnosť, že pri jeho takmer každotýždenných stretnutiach s občanmi Nitrianskeho kraja registruje ich podporu a záujem o jeho opätovnú kandidatúru na post predsedu,“ povedala hovorkyňa župana Oľga Prekopová.

„Aj napriek tomu definitívne rozhodnutie môžu ešte ovplyvniť mnohé súvislosti, a preto sa k nemu vyjadrí v čase, keď na viaceré otázky bude mať jasnejšiu odpoveď.“

Opozíciu zastúpi OĽaNO

Menoslov možných kandidátov na župana v Nitrianskom kraji sa zatiaľ podobá voľbám spred štyroch rokov. Peter Oremus, ktorý sa v roku 2013 uchádzal o hlasy voličov ako nezávislý a skončil ako tretí, však už otvorene hovorí, že kandidovať bude.

Kampaň Petra Oremusa v roku 2013. Foto - FB Peter Oremus
Kampaň Petra Oremusa v roku 2013. Foto – FB Peter Oremus

„Na rozdiel od tradičných politikov nebudem robiť tajnosti a otvorene poviem, že som rozhodnutý kandidovať na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Naďalej zotrvávam v línii skutočne nezávislého kandidáta, ktorú sa snažím presadzovať od svojho vstupu do politického prostredia.“

Oremus je synom zakladajúceho člena Smeru a dlhoročného krajského predsedu strany, ktorý zomrel v roku 2006. Už v roku 2013 mal podporu Matovičho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, v posledných parlamentných voľbách sa ako nezávislý objavil na jeho kandidátke. Z 37. miesta sa do Národnej rady nedostal.

Či ho OĽaNO podporí aj tento rok, Oremus nevie. „Zatiaľ ma nekontaktovala žiadna politická strana,“ vraví. „Z mojej strany viem zaručiť, že iné označenie ako ‚nezávislý kandidát‘ za mojím menom nepripadá do úvahy.“

Vysvetľuje, že za OĽaNO v parlamentných voľbách kandidoval preto, že iný spôsob nezávislým kandidátom volebný systém neumožňuje. „Nie som ich členom, a ako budú postupovať v regionálnych voľbách, neviem.“

V parlamente sú Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Foto – TASR
V parlamente sú Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Foto – TASR

Opozícia rokuje, Uhrík kampaňuje

Líder OĽaNO Igor Matovič pre Denník N povedal, že v týchto dňoch doťahujú dohodu so Slobodou a solidaritou o spoločnom postupe v župných voľbách. O konkrétnych menách sa preto zatiaľ baviť nechcel. V SaS otvorene hovoria, že v Nitrianskom kraji podporia človeka, ktorého navrhne Matovičovo hnutie.

To výrazne zmenšuje šance ešte jednému pravicovému kandidátovi, ktorý sa doteraz spomínal. Ján Greššo bol v minulosti členom SDKÚ, donedávna pôsobil ako šéf Divadla Andreja Bagara. Nitrianskym županom chcel byť už v roku 2005. V prvom kole však získal len 13 percent hlasov a skončil tretí.

Napriek tomu nakoniec zabojoval aj v druhom kole, lebo kandidát SMK László Szigeti sa kandidatúry vzdal. V SMK vtedy dospeli k názoru, že slovenský pravicový kandidát má väčšie šance poraziť Milana Belicu. Nestalo sa to – Greššo nakoniec získal len 26 percent. Podľa informácií Denníka N s ním dnes v opozícii veľmi nerátajú.

Oficiálne ešte záujem kandidovať neohlásil ani poslanec Kotlebovej strany Milan Uhrík, stará sa však o to, aby ho v kraji bolo vidieť. Koncom januára bol hlavnou tvárou mítingu strany v Nových Zámkoch, dva dni predtým v Šali uvádzal film o bitke pri Viedni v roku 1683, v ktorej európski kresťanskí panovníci porazili tureckú armádu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie