Denník N

Na Facebooku želal Lipšicovi pištole nielen na vodu, prišiel o miesto dozorcu vo väznici

Pracovníka ilavskej väznice potrestali za zverejnenie statusu proti Danielovi Lipšicovi. Výpoveď dostal za mimoriadne hrubé porušenie predpisov.

Napísal na Facebook „škoda, že mali pištole len na vodu“ a pod to dal odkaz na článok o bývalom politikovi Danielovi Lipšicovi, ktorého pred škôlkou tento týždeň napadli štyria zamaskovaní muži. Za zverejnenie takéhoto statusu prišiel o prácu pracovník Zboru väzenskej a justičnej stráže z ilavskej väznice.

Riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a väzby v Ilave Róbert Mudronček okamžite preveril podnet týkajúci sa statusu. Zamestnanec sa k napísaniu statusu priznal a v piatok ho za to hneď prepustili zo služobného pomeru „za obzvlášť hrubé porušenie služobnej prísahy a služobnej povinnosti“.

„Odmietam akékoľvek prejavy agresie vo verejnom živote. O to viac, keď sa ich dopúšťa príslušník ozbrojených zložiek, pretože to má ešte aj iný rozmer. A v takomto prípade si myslím, že je vždy namieste nekompromisne konať,“ vyhlásila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd. 

Status, pre ktorý ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská prikázala prepustenie pracovníka väznice. Reprofoto - Facebook
Status, pre ktorý ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská prikázala prepustenie pracovníka väznice. Reprofoto – Facebook

Prepustený pracovník nevysvetlil, prečo status napísal. „Nebudem sa k danej veci vyjadrovať.“

Podľa služobnej prísahy príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže je verejným činiteľom, ktorý má byť čestným, statočným a disciplinovaným, svoje sily a schopnosti má vynakladať na ochranu práv občanov, ich bezpečnosť a verejný poriadok. Ak treba, aj s nasadením vlastného života.

Riaditeľ ilavskej väznice považuje zverejnenie statusu za narušenie verejného poriadku, ktoré môže narušiť dôveru verejnosti v Zbor väzenskej a justičnej stráže. Preto zamestnanca prepustili.

„V súčasnosti sa prejavy nenávisti a extrémizmu v spoločnosti, najmä prostredníctvom sociálnych sietí, výrazne rozširujú a úlohou štátnych orgánov by malo byť pôsobenie proti takýmto prejavom, nie ich šírenie,“ napísal riaditeľ väznice Mudronček o prepustení pracovníka v odôvodnení personálneho rozkazu, ktoré poskytlo ministerstvo spravodlivosti.

Pred škôlkou s vodnými pištoľami

Na Lipšica v stredu zaútočili štyria zamaskovaní muži po tom, ako vyšiel zo škôlky v bratislavskom Starom Meste, kde priviedol syna. Traja muži mu odrazu začali na chrbát striekať vodu z vodnej pištole. Štvrtý incident nahrával na mobil a hovoril, že je to odveta za „vodné dielo“. Lipšic sa za nimi rozbehol, ale ušli mu.

Daniel Lipšic a Lucia Žitňanská spolu sedeli vo vláde Ivety Radičovej. Lipšic bol ministrom vnútra, Žitňanská aj vtedy bola ministerkou spravodlivosti. Foto N – Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic a Lucia Žitňanská spolu sedeli vo vláde Ivety Radičovej. Lipšic bol ministrom vnútra, Žitňanská aj vtedy bola ministerkou spravodlivosti. Foto N – Tomáš Benedikovič

Transparent s nápisom „Lipšic na nás poslal vodné delo“ mali 27. januára neznámi ľudia na proteste, ktorý organizovali aktivisti Peter Weisenbacher a Alena Krempaská. Dvojica často kritizuje opozíciu, hlavne lídra OĽaNO Igora Matoviča. Upozornili aj na jeho nezrovnalosti so živnosťou, za čo mu hrozí strata poslaneckého mandátu. Keď Matovičov prípad riešil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, dvojica naň chodila s kamarátmi prezlečenými za šašov a s transparentmi, že aj na šaša Matoviča by mali platiť zákony.

Lipšic: Moju rodinu zo sporov vynechajte

Weisenbacher po útoku na Lipšica pred škôlkou reagoval, že akýkoľvek útok hodnotí negatívne.

Útok kritizoval aj minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru.

Lipšic v stredu avizoval, že preň podá trestné oznámenie. „Neviem, ktorý mafián alebo gangster týchto štyroch lúzrov zaplatil. Ale chcem ho/ich vyzvať na jedno: ak chcete, tak si ma počkajte kdekoľvek, ale nie pred školou alebo škôlkou mojich detí. Moju rodinu z našich sporov vynechajte.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie