Denník N

Kotlebov kandidát na ombudsmana chce zastaviť predstavenie o útoku nacistov na rómsku rodinu

Predstavenie Natálka. Foto – Bratislavský samosprávny kraj
Predstavenie Natálka. Foto – Bratislavský samosprávny kraj

Obdivovateľ Tisa a Kotlebov kandidát na ombudsmana chcú zastaviť divadelnú hru pre študentov o brutalite extrémistov. Nepáči sa im obraz kresťanskej sochy pred hákovým krížom, SND tvrdí, že je to metafora a odkaz nepochopili.

Extrémisti chcú na školách zastaviť protiextrémistické divadelné predstavenie Natálka. Proti hre vystúpili obdivovateľ Tisa Igor Cagáň a kandidát do parlamentu za ĽSNS Anton Čulen, ktorého Kotlebova strana navrhovala na ombudsmana.

V jednej zo scén hry Slovenského národného divadla je pred hákovým krížom socha Panny Márie. Divadlo tvrdí, že je to metafora a predstavením o brutalite nacistov a utrpení rómskej rodiny nechceli uraziť kresťanov.

Cagáň podal pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia oznámenie na generálnu prokuratúru, ku ktorému sa pridal aj Čulen. Obaja tiež žiadajú, aby súd predbežným opatrením zakázal ďalšie predstavenia hry. Generálna prokuratúra sa zatiaľ k podaniu nevyjadrila.

Hru nevidel

Čulen na svojom webe tvrdí, že obsah hry a ani kontext použitia sošky pred symbolom hákového kríža nepozná. „Avšak takáto samotná statická obrazová metafora, s ktorou som sa dostal do kontaktu na sociálnej sieti, a ktorou je inscenácia verejne propagovaná, vo mne vyvolala pohoršenie, keďže mi ňou bol komunikovaný obsah, že ‚katolícke náboženstvo prikrýva zločin‘,“ napísal na svojom webe.

Riaditeľ činohry SND Roman Polák v reakcii na oznámenie vysvetľuje, že nepochopili, o čo v hre a v tejto scéne išlo.

„Celý význam metafory je o tom, že do bytu vtrhnú neonacisti, namaľujú hákové kríže, matka sa modlí k Panenke Márii a dá ju na svoje miesto, za ktorým je už hákový kríž. Je to nádherná metafora o tom, že viera v Boha skrz Matku Božiu prekryje zlo v tejto spoločnosti. V žiadnom prípade to nie je dehonestácia kresťanského myslenia a cítenia,“ hovorí Polák.

Slovenské národné divadlo v spolupráci s Bratislavskou župou na školách predstavuje študentom príbeh o útoku na rómske dievčatko Natálku a jej rodinu. Českí neonacisti v roku 2009 na ich dom vo Vítkove na Morave hodili zapálené fľaše s benzínom, Natálka mala po útoku ťažké popáleniny na 80 percentách tela.

SND: Je to zastrašovanie

Oznámením podľa Poláka neprajníci hry chcú, aby sa inscenácia „plná viery a Boha“ nedostala tam, kam patrí – medzi mladých ľudí –, a aby zastrašili ďalších učiteľov, ktorí by ju chceli uviesť na svojich školách.

„Myslím si, že každý kresťan, ktorý cíti vo svojom vnútri blízkosť Boha, by sa mal pozrieť na to, aby táto krajina bola tolerantná, aby sme si chránili demokraciu, ktorú máme, a boli šťastní, že žijeme v štáte, ktorý má napriek rôznym problémom demokratické zriadenie.“

SND pripravilo hru ako reakciu na situáciu po voľbách, keď sa do parlamentu dostali extrémisti. „Dielo malo priamo na školách hovoriť o netolerancii a extrémizme,“ hovorí Polák. Pre študentov zároveň pripravili aj diskusiu s odborníkmi.

Predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo na tlačovke k oznámeniu ukázal fotku popálenej Natálky aj scénu z hry a zdôrazňoval, že hra je o popálenom dievčati a nie symbole, na ktorý poukazujú Cagáň a Čulen.

Frešo hovorí, že niektorí ľudia z tímu, ktorý hru pripravuje, dostali po oznámení strach, či nerobia niečo nelegálne.

Predstavenie chce odohrať v budúcnosti pre všetkých, nielen pre študentov. Pozval naň aj Cagáňa a Čulena, aby si hru najskôr pozreli a po predstavení diskutovali, čo v nej skutočne videli.

Čulen: Nechcel by som byť čierny

Čulen kandidoval v parlamentných voľbách za ĽSNS, kampaň si robil aj na bratislavskej škole, kde učil náboženstvo. Cirkev s ním spoluprácu skončila a učiť už nemôže. ĽSNS ho neskôr navrhla na ombudsmana. „Ja patrím k bielej rase, ja svoju rasu milujem, nechcel by som byť čierny, ani kakaový,“ povedal na vypočutí pred poslancami na ľudskoprávnom výbore.

Cagáň zasa prevádzkoval stránku zameranú proti SNP, ktorú podľa portálu teraz.sk preverovala polícia. Cagáň má aj stránku o Jozefovi Tisovi, kde ho označuje za mučeníka.

Naposledy sa proti kultúre postavil banskobystrický župan Marian Kotleba, ktorý zastavil peniaze pre Štúdio tanca a zablokoval medzinárodný letný festival. Kotleba odmietol podpísať grant aj pre bábkové divadlo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie