Denník N

Ako by dopadol Bašternáčesku (udalosti týždňa)

Ilustrácia – Shooty
Ilustrácia – Shooty

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa I

Firma so športovým oblečením pôsobiaca v 40 krajinách použila na reklamu športového oblečenia aj športovca Denisa tmavej pleti, Európana s vysokoškolským vzdelaním. Hoci takúto reklamu používajú už dlhší čas, odrazu práve v tomto čase je firma zaplavená množstvom rasistických reakcií. Je to príklad toho, kam vedie rozdúchavanie neznášanlivosti a pošliapavanie ľudských práv. Rasizmus nie je len populisticky zneužívaný, ale hlboko zakorenený v mnohých ľuďoch. Oceňujem stanovisko a verejný postoj, spôsob, ako firma zareagovala. Nestiahla reklamu, nezachraňovala si peniaze. Odpovedala otvoreným a veľmi jasným odsúdením rasizmu, a aj tým, že ponúkla možnosť vrátiť aj oblečenie zakúpené pred 10 rokmi. Bude zaujímavé vedieť, koľkí na výstižnú a nápaditú mailovú adresu [email protected] takúto požiadavku naozaj napíšu. Tím z uvedenej firmy podstatu veci pomenoval veľmi presne: „Rasizmus nemá miesto v športe ani nikde inde.“

Udalosť týždňa II

Ďakujem, pani Dubovcová, Vám osobne a celej Vašej kancelárii. Vdýchli ste život a význam verejnému ochrancovi práv. Vyše 15-tisíc podnetov od fyzických a právnických osôb pre nedodržiavanie ich základných práv orgánmi verejnej správy, verejnej moci, keď jej konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť boli v rozpore s právnym poriadkom. Množstvo žiadostí o usmernenie, o sprístupnenie informácií, riešenie problémov z vlastnej iniciatívy, prieskumy a návštevy inštitúcií, návrhy na zmeny legislatívy. A to všetko pri veľmi obmedzenom rozpočte. Verte, že informovanie o Vašich zisteniach, návrhoch, riešeniach, prednášané pred skoro prázdnym plénom NRSR, malo svojich pozorných poslucháčov, ktorí si Vašu prácu vážia.

Udalosť týždňa III

Protesty občanov v Rumunsku primali vládu stiahnuť nehorázne nariadenie o tolerovaní korupcie. Parlament však vláde, ktorá s istým typom korupcie nemá problém, vyslovil dôveru. Že narastá hnev a nedôvera voči politikom? A aká iná by mohla byť reakcia?

 

Ján Štrasser, spisovateľstrasser

Udalosť týždňa

Nikdy by som nebol veril, že si Balkán a Karpatská kotlina môžu vymeniť miesta. Keby bol komplex Bonaparte v Rumunsku, pán Bašternáčesku a jeho politickí protektori by sa asi dívali na náš boží svet z trochu inej perspektívy…

Prešľap týždňa

Ruská Štátna duma zrušila zákon postihujúci domáce násilie ako trestnú činnosť. Má to svoju logiku: v systéme, kde je prítomné medzinárodné násilie (Donbas, Krym, zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou), verejné násilie (Magnitskij, Litvinenko, Nemcov, áno, aj Navaľnyj), predsa nemožno obyčajné domáce násilie diskriminovať…

Citát týždňa

Danko kritizoval aj Denník N. (…)  „Tento denník potom napíše, že už mi nehovorte, že som kok…, ale že som kapitán.“ Potlesk! Štylizovať síce nevie, ale podtexty chápe.

 

Eugen Korda, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Na úvod chcem povedať, že minister financií ČR agentom ŠtB bol, a to bez ohľadu na to, čo tvrdia naši ctihodní sudcovia a sudkyne zamaskovaní v talároch spravodlivosti. Mne je v podstate úplne fuk, či tento človek pomáhal komunistom udržať si moc, či udával z presvedčenia, alebo len z obyčajnej túžby byť pri výnosnom koryte. Som však smutný a hlavne znepokojený z toho, čo súdny verdikt o jeho „nespolupráci“ s eštebákmi vypovedá o mentálnom stave nášho súdnictva. Naši sudcovia veria našim tyranom. Naši sudcovia sa postavili na stranu tých, ktorí nás obrali o slobodu. Naši sudcovia len potvrdili, že ku skutočnej obrode nášho súdnictva nikdy neprišlo. Naši sudcovia sa nám vysmievajú drzo do tváre.

Prešľap týždňa

1. Holjenčík podal trestné oznámenie na Denník N za to, že zverejnil nahrávku, ktorá ho usvedčovala z toho, že navádzal niektoré spoločnosti, ako zvýšiť cenu za dodávky ich produktov. Argumentoval „ako súkromná osoba“ tým, že: „Redaktorka celkovým kontextom predmetného článku navodzuje v bežnom čitateľovi nepravdivý dojem, že sa dopúšťam podvodného konania v súvislosti s výkonom činnosti predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Predmetný článok a tvrdenia v ňom obsiahnuté považujem za plne spôsobilé vyvolať difamačné účinky voči mojej osobe.“ Nuž, ja by som rád, tiež ako súkromná osoba, pánovi Holjenčíkovi odkázal, že ja nemám dojem, ale istotu, že sa podvodného konania dopustil. A myslím si to aj bez prispenia zmienenej redaktorky.

2. Som hrdý na bývalého ministra obrany Martina Glváča. Správa sa ako učebnicový partizán, ktorý ani pri tých najtvrdších výsluchoch neprezradí, v ktorej doline má jeho oddiel postavené zemľanky. Svojich vládnych spolubojovníkov, plukovníkov, kapitánov a inú chamraď, vrátane seba, chráni až do roztrhania tela. Tak mu teda držím palce, pri tej žalobe, ktorú vraj celkom určite podá na Denník N. Smutné však je, že pri stave, v akom sa naše súdnictvo nachádza, nie je vylúčené, že vyhrá.

Podcenená udalosť 

Až do dnešného dňa som nevedel, že stačí vlastniť sociálne zariadenie na prevýchovu mladých ľudí, v ktorom sa odohrávajú protizákonné veci, a pozvú vás do parlamentu. A tam z balkóna sledovať, ako za vás hrdinsky nastavuje hruď bývalý redaktor Markízy, potom hovorca najúprimnejšieho ministra vnútra, poslanec a v súčasnosti Ficov spin doktor, Erik Tomáš. Div, že sa tam nepobil za práva ľudí, ktorí sú podozriví z hrubého zneužívania svojej moci, ktorej zdroj pochádza predovšetkým z príbuznosti všemocnému smeráckemu klanu. Nuž, čo! Vrana k vrane sadá.

 

Branislav Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Trumpovo zvolenie testuje americkú demokraciu. Sudca pozastavil platnosť výnosu zakazujúceho obyvateľom zo siedmich krajín vstup do USA. Zatiaľ to teda vyzerá, že brzdy brzdia, protiváhy vyvažujú a moci sú naozaj oddelené. Uvidíme, ako dlho to vydrží.

Aj imunita slovenskej spoločnosti voči hnedému moru sa začína zviechať. Výrobca a predajca fitness oblečenia, firma Nebbia, použil v reklame černocha. Každému, komu to prekáža, ponúka vrátenie tovaru. Stačí len napísať na mail [email protected]. Bravó, Nebbia. Proti rasizmu sa už neozýva len kaviareň, ale aj posilňovňa. To je dobré znamenie.

Prešľap týždňa

Michal Hvorecký napadol firmu Nebbia za sexizmus. Podľa neho budujú obraz ženy „ako bytosti vhodnej akurát na vytŕčanie nafúknutej riti“, „vymakaného bruška, kôz a zadku“. Ja som si vždy myslel, že cieľom fitnessu je okrem iného aj zvýšiť si príťažlivosť u opačného pohlavia zmenou veľkosti a tvaru rôznych častí tela. Michala však pohoršuje, že fitness firma si nevšíma netelesnú stránku človeka. Nechcem zovšeobecňovať, ale v tomto prípade je príslušník intelektuálnej elity odtrhnutý od reality.

Citát týždňa

„Doma sme mali tisíce zajacov aj sliepok a nezabil som ani jedného, tak neviem, v čom by som mal byť fašista.“ Kandidát ĽSNS na funkciu ombudsmana.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie