Denník N

Zomrela valašská cérka Jarmila Šuláková, vystupovala takmer 70 rokov

Foto – muzikus.cz
Foto – muzikus.cz

Vo veku 87 rokov zomrela vo Vsetíne speváčka ľudových piesní z Moravy Jarmila Šuláková.

„Děcka, utište sa, včil si zaspíváme.“ Valašská folklórna speváčka Jarmila Šuláková dokázala ešte donedávna rozospievať tisícky mladých na rockových aj na folkových a country festivaloch po celom Česku. A aj vedela, ako ich utíšiť a upútať ich pozornosť.

Ešte vo svojej osemdesiatke koncertovala po celej krajine s kapelou Fleret, ktorá valašské ľudové pesničky upravila do modernej podoby; Šuláková sa ich zhostila rovnako dobre ako všetkého, čo za svoj dlhý život naspievala.

Jej vystúpenia boli plné živelnosti aj vo chvíli, keď už nevydržala dlho stáť. Na pódiu mala pripravenú stoličku, na ktorú sa usadila, a zatiaľ čo kapela hrala, oddýchla si. Jej nástup diváci zakaždým ocenili ováciami. Nie nadarmo ju ďalší skvelý hudobník, primáš Hradišťanu Jura Pavlica, nazval „ženská ekrazit“.

Muzika na celý život

Šuláková pochádzala z muzikantskej rodiny a spievala od detstva. Profesionálne však vystupovala takmer sedemdesiat rokov.

Mama hrala ochotnícke divadlo, kde aj spievala; otec mal tanečnú skupinu. Jarmila spievala v školskom zbore a neskôr s rôznymi kapelami. Vyučila sa za krajčírku, ale zistila, že táto práca ju neveľmi baví.

Šijací stroj zanechala v momente, keď dostala v roku 1950 ponuku od Supraphonu, aby predávala v ich predajni. Napriek všetkému úspechu, ktorý dosiahla, a koncertom po celom svete, zostala v predajni 35 rokov.

Pôsobila najprv vo folklórnom súbore Vsacan, kde si našla aj manžela – muzikanta Ludvíka Schmidta, s ktorým má dcéru Zuzanu, tiež folkloristku a učiteľku hudobnej výchovy.

Od roku 1951 spievala v Brnianskom orchestri ľudových nástrojov, o rok neskôr už bola sólistka. S orchestrom precestovala polovicu sveta. A, samozrejme, vydržala v ňom až do roku 1993.

Popritom spievala aj s viacerými známymi folklórnymi súbormi ako Kyčera, Jasénka či Technik Jana Rokytu, vystupovala v televízii, na medzinárodných súťažiach.

Po tom, čo jej v roku 1970 zomrel manžel, takmer rok nevystupovala; nakoniec sa nechala presvedčiť, aby pokračovala. Vydala sa ešte raz a s manželom prišli aj jeho dvaja synovia, o ktorých sa starala.

V 90. rokoch pristúpila na zaujímavú spoluprácu so vsetínskou folkrockovou kapelou Fleret. V dôchodkovom veku začala nakrúcať ľudové pesničky v novom šate, s nadhľadom sebe vlastným zvládla koncerty, ale aj festivaly rôznych žánrov s tisíckami divákov.

Hudbu označovala za liek na všetky choroby. Sama hovorila, že má rada všetky žánre, najmä jazz či vážnu hudbu – okrem dychovky, tú považovala za jednoduchú.

S Fleretom koncertovali až do roku 2011, keď už nevládala chodiť. Vlani vyšiel jej autorizovaný životopis. Jednou z jej túžob, ktoré sa jej už nesplnili, bolo stáť na jednom pódiu s dcérou Zuzanou a Fleretom. Pretože „Fleret, to sú moje deti, no myslím si, že aj vnuci,“ povedala pre časopis Muzikus.

Veľmi rada komunikovala s publikom, potrebovala vidieť reakcie tých, ktorým spieva. „Aj keď teda niekedy nie je veľmi o čo stáť, pretože zákon schválnosti platí a v prvom rade buď sedia najväčší papaláši, alebo najväčší kakabus – a ten potom celý koncert na teba ‚hledí jak koza z chlévka‘. To sa potom rýchlo pozerám do ďalších radov na slušných ľudí,“ povedala pre Muzikus.

Mnějte sa rádi

„Bola to naša Ella Fitzgeraldová a je škoda, že už nespieva,“ povedal o Šulákovej spevák Jožka Černý pre české Právo. Spolu precestovali veľa krajín, spievali spolu aj na turné po USA a Kanade v roku 1971.

Šuláková nikdy nebola krehotinka – jej sýty a čistý hlas presne korešpondoval s rázovitými valašskými piesňami. Vekom sa k nej pridala láskyplnosť babičky ako od Němcovej; zmysel pre humor a úsmev z nej sršali pri každom vystúpení.

Svoje vystúpenia s Fleretom končievala valašská „cérka“ slovami: „Mnějte sa rádi a buďte šťastni, nehádajte sa, nenadávajte si, radši sa napíte dobrého moku.“ Občas dodala: Miláčkové, děcka alebo mládeži.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie