Denník N

Slovenské tenistky porazili Talianky 3:1, nečakanými hrdinkami boli Hantuchová a Šramková

Slovenský fedcupový tím. Foto – TASR
Slovenský fedcupový tím. Foto – TASR

Rozhodujúci bod získala mladá tenistka Rebecca Šramková, ktorá po prekvapujúcej výhre nad Erraniovou potvrdila výbornú formu a zdolala aj Francescu Schiavoneovú. Slovenky tak postúpili do baráže o svetovú skupinu.

Taliansko – Slovensko 1:3

4. dvojhra: Francesca Schiavoneová – Rebecca Šramková 2:6, 4:6

Šramková nastúpila proti Schiavoneovej posilnená druhým slovenským bodom, ktorý získala Daniela Hantuchová po hladkom triumfe nad Erraniovou. Talentovaná Slovenka nadviazala na výborný výkon zo soboty.

Hrala agresívne, diktovala tempo a v porovnaní s duelom proti Erraniovej zlepšila podanie. V prvom sete dvakrát prelomila servis Schiavoneovej, ktorá bola vo výmenách príliš pasívna. V druhom dejstve sa Šramková rýchlo ujala vedenia 2:0, za stavu 4:2 Schiavoneovú opäť brejkla a šancu na zisk tretieho bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Schiavoneová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Šramková pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

Po skončení zápasu mala obrovskú radosť. „Získať pri fedcupovom debute dva body na talianskej pôde, to je niečo neuveriteľné. V dôležitých momentoch som si zachovala chladnú hlavu. Hrám silový tenis, a preto dúfam, že v ďalšom priebehu sezóny budem hlavne zdravá. Pokiaľ ide o moje rebríčkové ciele, rada by som sa dostala do prvej svetovej stovky a potom do prvej šesťdesiatky,“ povedala v prvom interview priamo na kurte.

Rebecca Šramková. Foto: TASR
Rebecca Šramková. Foto – TASR

3. dvojhra: Sara Erraniová – Daniela Hantuchová 2:6, 0:6

Slovenské tenistky po tejto dvojhre viedli v zápase 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie nad domácim Talianskom 2:1. O druhý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke vo Forli postarala Daniela Hantuchová, ktorá po koncentrovanom výkone deklasovala zdravotne indisponovanú taliansku jednotku Saru Erraniovú 6:2, 6:0.

Skúsená Slovenka nahradila v úvodnej nedeľňajšej dvojhre pôvodne nominovanú Janu Čepelovú; tímovú jednotku stále trápia žalúdočné problémy. Postup Sloveniek do aprílovej baráže o svetovú skupinu mohla definitívne spečatiť Rebecca Šramková v nasledujúcej dvojhre v prípade triumfu nad talianskou dvojkou Francescou Schiavoneovou.

Hantuchovej vyšiel úvod zápasu s Erraniovou, keď dvakrát prelomila súperkino podanie a vybudovala si náskok 4:1. Fedcupová rutinérka kvalitne returnovala, pri dlhších výmenách dokázala súperku rozbehať a zakončiť víťazným úderom do odkrytej časti dvorca.

Erraniová mala čoraz väčšie problémy s pravým lýtkom, za stavu 1:4 požiadala o prestávku na ošetrenie a zamierila do šatne. Hantuchová po krátkej pauze stratila podanie, následne však Erraniovú opäť brejkla a prvý set sa stal jej korisťou. V druhom dejstve Hantuchová úplne ovládla kurt v hale PalaGalassi: po dvoch brejkoch odskočila Erraniovej na 4:0 a ubolenej súperke uštedrila „kanára“.

Hantuchová bola po hladkom víťazstve spokojná. „Čakala som, že to bude náročný zápas – veď Sara je veľmi kvalitná tenistka a hrala doma. Už dlho som nehrala takýto dôležitý duel, preto som sa naň veľmi tešila. Som veľmi spokojná s predvedenou hrou. V priebehu zápasu som zaregistrovala, že Sara sa trápi a má problémy s pohybom. Snažila som sa však koncentrovať iba na seba, išla som fiftín za fiftínom. Som hrdá na to, ako som to doklepla, pretože najťažšie je vždy zvládnuť koncovku. V prípade potreby som pripravená nastúpiť aj na záverečnú štvorhru,“ povedala v prvom interview priamo na kurte.

Daniela Hantuchová. Foto: TASR
Daniela Hantuchová. Foto – TASR

Taliankam chýbala vo Forli ich líderka Roberta Vinciová; Slovenky pricestovali do Talianska bez Dominiky Cibulkovej a zranenej Kristíny Kučovej. Ide o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže.

V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová – terajšia fedcupová trénerka, tretí pridala Hantuchová.

Triumf Sloveniek na horúcej talianskej pôde je o to cennejší, že nastúpili bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej a Kristíny Kučovej. Liptákove zverenky spoznajú svoje súperky v baráži o elitnú svetovú osmičku v utorok, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Slovenky v ňom budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami. Naposledy hrali vo svetovej skupine v roku 2014, v baráži vtedy nestačili v Quebecu na Kanadu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie