Denník N

Európa vedela, že Grécko nedokáže splatiť dlhy

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dávať najskrachovalejšiemu štátu najväčšiu pôžičku v histórii bol zločin proti ľudskosti, tvrdí grécky minister financií.

Európski predstavitelia počas celej gréckej dlhovej krízy vedeli, že Atény nebudú nikdy schopné svoje dlhy splatiť. Povedal to grécky minister financií Janis Varufakis v dokumente nemeckej televízie ARD. Jeho výrok dnes vyvolal podľa agentúry Reuters ostrú reakciu v nemeckých médiách.

„Rozumní ľudia v Bruseli, Frankfurte a Berlíne už v máji v 2010 vedeli, že Grécko nikdy nesplatí svoje dlhy. Postupovali ale tak, ako by Grécko nebolo na mizine, ako by len nemalo dosť likvidných finančných prostriedkov,“ uviedol Varufakis v dokumente.

„Dávať najskrachovalejšiemu štátu najväčšiu pôžičku v histórii bol zločin proti ľudskosti,“ dodal. Podle Reuters nie je jasné, kedy presne bol dokument natočený.

Nemecký denník Bild dnes Varufakisove výroky zaradil na svoju prvú stránku a v redakčnom komentári vyzval európskych predstaviteľov, aby ukončili poskytovanie finančnej pomoci Grécku. „Grécka vláda sa správa, ako by všetci museli tancovať podľa ich nôt. Toto šialenstvo musí skončiť. Európa zo sebe nesmie nechať robi hlupáka,“ píše sa v komentári.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať EÚ a Medzinárodný menový fond o pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v objeme 240 miliárd eur.

Druhý záchranný program mal vypršať na konci februára. Eurozóna sa však po zložitých rokovaniach zhodla na jeho predĺžení o štyri mesiace.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie