Denník N

Americkou popovou kráľovnou sa stala Adele, no sama priznala, že Beyoncé by si to zaslúžila viac

Adele a Beyoncé. Foto: AP
Adele a Beyoncé. Foto: AP

V počte sošiek Grammy zatienila britská speváčka americkú, v originalite je to naopak. Ktoré momenty 59. ročníka udeľovania hudobných cien zostanú najviac v pamäti.

Kto získal hlavné Grammy

Album roka 25 (Adele)
Nahrávka roka Hello (Adele)
Pieseň roka Hello (Adele)
Najlepší popový vokálny album 25 (Adele)
Najlepší album elektronickej tanečnej hudby Skin (Flume)
Najlepší rapový album Coloring Book (Chance the Rapper)
Najlepší urban music album Lemonade (Beyoncé)
Najlepší inštrumentálny album Culcha Vulcha (Snarky Puppy)
Najlepší album/alternatívna hudba Blackstar (David Bowie)
Najlepšia rocková pieseň Blackstar (David Bowie)
Najlepší popový výkon TwentyOnePilots
Objav roka Chance the Rapper

Kompletný zoznam víťazov 59. ročníka Grammy

Nemusíte milovať pop ani si nahovárať, že ide o viac než o americkú záležitosť, ale musíte uznať, že Američania vedia, ako sa robí šou, ktorá trvá niekoľko hodín. A že slovo eklektický nemusí byť urážkou, ale výzvou namiešať čo najpestrejší mix takmer všetkých žánrov. A ako sa dá spoločne baviť, aj napriek rôznemu veku a napriek rôznej hudbe. Väčšiu časť galavečera prestáť na nohách než presedieť, držať si navzájom palce, nezazerať po víťazoch.

Nahlas to vyslovil aj prezident americkej akadémie Neil Portnow, ale nebolo treba. Stačili prestrihy kamier do publika počas celého priameho prenosu a bolo jasné, že toho, čo v sále prítomných muzikantov spája, je viac než toho, čo ich rozdeľuje.

Na ktoré momenty 59. ročníka sa bude spomínať?

Adele to naživo na Grammy nejde – na pódium vyšla ako úplne prvá a schádzala z neho po štyroch hodinách posledná. Po vlaňajších problémoch spievala tentoraz hneď na úvod a Hello sa obišlo bez falošných tónov aj bez sĺz.

Keď však neskôr prišla odspievať Fast Love ako spomienku na Georgea Michaela so sprievodom sláčikového orchestra, musela pesničku prerušiť so slovami „prepáčte, nemôžem mu to pokaziť“ a začať nanovo. Pôsobila zraniteľne, ale k pesničke britského speváka, ktorý nečakane zomrel pred koncom roka, sa to celkom hodilo. Publikum ju podržalo a na druhýkrát to dala veľmi pekne.

Britská speváčka pri predposlednej ďakovačke povedala, že by si priala, aby Beyoncé bola jej matkou, no pri preberaní hlavnej ceny to napravila komplimentom, že pre ňu je albumom roka práve Lemonade od americkej speváčky. „Je taký monumentálny, tak dobre premyslený a taký krásny,“ vyhlásila a symbolicky rozlomila sošku na dve polovice.

Tehotná Beyoncé – Priamy prenos sa dal sledovať aj na ČT art, ktorá tradične namiesto predelových reklám púšťala videoklipy. Celý večer však dominoval mainstreamový pop, príliš veľa originálneho umenia sa nekonalo.

Najviac ho priniesla Beyoncé, ktorá naživo ukázala, čo znamená „vizuálny album“, ako sa označuje jej nahrávka Lemonade. Hoci speváčka už je v druhej polovici tehotenstva a čaká dvojičky, postarala sa o takmer desaťminútové výpravné číslo. V počte cien Grammy nakoniec zostala v tieni Adele, v originalite je to však presne naopak. Rozhodnutie potvrdilo „akademickosť“ americkej akadémie respektíve jej zotrvávanie v preferovaní toho, čo je populárnejšie namiesto ocenenia novátorských prístupov. Lemonade sa objavil v Top 10 všetkých vplyvných hudobných magazínov, ktoré robili rebríčky najlepších albumov roka, 25 nie.

https://twitter.com/girlhoodposts/status/830967565136576517

Špeciálne vystúpenia – Každý rok sa organizátori snažia dať dokopy s rôznym úspechom rôzne muzikantské zostavy. Tento rok sa však asi najviac čakalo na niečo iné – na pocty známym menám, ktoré vlani zomreli. Bruno Mars v pesničke Let’s Go Crazy naplno ukázal, za čo všetko vďačí Princeovi (a koľko mu zároveň ešte k nemu chýba).

Lady Gaga s Metallicou aj Daft Punk a The Weeknd viac zaujali ohňami a svetelnou šou než pesničkami (Určite by to bolo lepšie, keby spevákovi Jamesovi Hetfieldovi fungoval mikrofón). Oveľa viac to rozpumpovali A Tribe Called Quest, ktorí si vystačili aj bez pôvodne avizovaného Dava Grohla.

Prvýkrát moderoval Brit – a bolo to dobre. Hneď na úvod komik James Corden pobavil, keď sa pri vstupe na pódium váľal po schodoch, stratil topánku a začal rapovať, čo všetko divákov ťahá. „Teraz máme Trumpa, čo bude, nevieme,“ neodpustil si prvú politickú narážku. Tá zostala takmer jedinou, lebo politiku v priamom prenose americkí hudobníci s výnimkou A Tribe Called Quest neriešili. Corden pohotovo reagoval aj na preberanie cien – keď si napríklad TwentyOnePilots prišli po sošku iba v trenírkach, bez váhania to zopakoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie