Denník N

Kotlebovcov na hru o popálenom rómskom dievčatku nevpustili, predstavenie Natálka cestuje ďalej

Predstavenie Natálka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predstavenie Natálka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predstavenie Natálka v bratislavskom gymnáziu chcel vidieť kandidát na ombudsmana za kotlebovcov Anton Čulen a poslankyňa ĽSNS Natália Grausová. Do triedy ich nepustili, budovu strážili aj policajti.

V rohu miestnosti stoja dvaja muži maskovaní kuklou. Počas modlitby v rómčine maľujú na čiernu tabuľu hákový kríž. Pokračujú kreslením rasistických hesiel na kulisách domu. „Čierne kurvy do pece. Parazity, skapte. Na stráž. Do plynu.“

Vystrašená matka malej Natálie drží sochu Panny Márie a modlí sa. Sošku položí pred namaľovaný hákový kríž a v televízii sleduje pochod radikálov.

SND hrá gymnazistom priamo na škole. Autorka: Martina Koník

Záujem v škole aj pred školou

Prírodovedná učebňa gymnázia na Pankúchovej v Petržalke sa v pondelok na necelú hodinu stala javiskom Slovenského národného divadla. Zatiaľ čo trieda gymnazistov sleduje predstavenie o brutálnom útoku na rómsku rodinu z Moravy, na dvere školy klopú skutoční extrémisti.

Po internetových vyhrážkach voči predstaveniu a hercom na sklonku minulého týždňa stráži budovu školy päť policajtov. Dvoch odporcov hry – nie sú to verejne známe osoby – pošlú preč.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie