utorok

Porovnali potraviny rovnakej značky u nás a v Rakúsku, polovica mala iné zloženie

Testy z laboratória potvrdili, že sa veľká časť potravín určená pre slovenský a rakúsky trh odlišuje v zložení aj kvalite.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) vybrala a kúpila v Bratislave a v prihraničných rakúskych mestách Hainburg a Kittsee 22 potravinových výrobkov nadnárodných koncernov. Keď preskúmala ich zloženie a preverila ich v laboratóriách, zistila, že len 9 výrobkov predávaných v dvoch krajinách malo identické zloženie aj charakteristiku.

Kde nezistili žiadny významný rozdiel:

  • marhuľový jogurt/Apricot Yogurt
  • mliečna čokoláda z alpského mlieka Milka/Milka Alpenmilch
  • Nescafe Gold Original/Nescafe Edelmischung
  • ochucovadlo Podravka/Vegeta
  • Toffifee
  • hlbokozmrazené porcie z filé aljašskej tresky/Pazifischer Polardorsch
  • saláma Feurika/Feurika Salami
  • Fouda polotvrdý zrejúci plnotučný syr/Gouda Scheiben
  • Rímska šunka/Romer Schinken

Pri zvyšnej viac ako polovici vybraných potravín, ktoré kupujú spotrebitelia po celom svete, pretože ich značku poznajú a očakávajú, že budú rovnaké, nech ich kúpia kdekoľvek, zistili inšpektori v zložení aj kvalite väčšie či menšie rozdiely.

Všímali si pritom ich deklarované aj reálne zloženie, obsah alergénov, gramáž. V rámci senzorického hodnotenia preverili chuť, farbu i konzistenciu potravín.

Vo viacerých prípadoch v potravinách z bratislavských pultov zistili nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, nižšiu gramáž, viac konzervačných látok a umelých náhrad cukru, než mali tie z Rakúska.

Rozdiely pri mäse aj kole

„Spotrebiteľ má právo na rovnakú kvalitu potravín ako v zahraničí. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú iné regionálne chute, neobstojí, pretože neočakávajú, že dostanú v potravinách viac éčok a menej mäsa,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Kde zistili väčšie rozdiely, ktoré ovplyvňujú kvalitu:

  • puding so smotanou a vanilkovou arómou/Puding Vanille mit Sahne: rozdiely v zložení, vo všetkých výživových údajoch.
  • 10 rybích prstov hlbokozmrazených/Iglo 10 Fischstäbchen 

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

    Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Kvalita potravín

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |

Už viac ako 103524 z vás dostáva správy e-mailom