Denník N

Dokument ukazuje fanúšikov UFO: Najviac lieta ponad Trnavu a okolie

Ufológia na Slovensku nie je retro, má svoj okruh fanúšikov, ukazuje nový film.

„Slovenskí ufológovia nie sú takí ako americkí. Nemajú drahé obleky ani čierne autá, zato sú úprimnejší, hovoria, čo si myslia,“ hovorí dokumentarista MAROŠ BERÁK. Jeho film Sprisahanie šedej rasy má premiéru v našich kinách v marci.

Vy veríte v UFO?

Ja to takto neberiem, som dokumentarista. Na UFO ma zaujíma komunita ľudí okolo.

Takže v UFO neveríte?

UFO nie je vecou viery, ale faktov. A fakty sú také, že fenomén neidentifikovaných lietajúcich objektov ťažko popriete. Výsledkom projektu pod americkým armádnym letectvom, ktorý trval 21 rokov, je slávna Modrá kniha s množstvom zaznamenaných svedectiev. Spomína 15 tisíc pozorovaní UFO. Drvivú väčšinu z nich vysvetlili, stále však zostalo 701 prípadov, ktoré sa nijako vysvetliť nepodarilo.

Zaujímavá je správa číslo 14, ktorá má štatistickú povahu. Napriek pôvodným predpokladom, že čím budú svedectvá presnejšie, tým viac bude tých prípadov, ktoré idú racionálne vysvetliť, stal sa pravý opak: v excelentne zdokumentovaných svedectvách sa počet nevysvetlených javov vyšplhal na 30 percent.

Fenomén UFO je dobre zdokumentovaný. Samozrejme, iná vec je mimozemská hypotéza, teda tvrdenie, že za UFO majú byť mimozemšťania.

A podľa vás sú?

Vylúčiť to nemôžeme. Je to možné vysvetlenie, ale tých je viac.

Napríklad aké?

Podľa psychológa Carla Gustava Junga je UFO psychická projekcia. Nie náhodou majú takéto zážitky často ľudia, ktorí sú priveľmi racionálni, vytesňujú z vedomia veci, ktoré si nedokážu vysvetliť, až sa im vrátia. To je psychologické vysvetlenie.

Druhý okruh vysvetlení hovorí, že UFO sú vojenské objekty. Keď Američania bombardovali v roku 1999 Srbsko, v Petržalke pozorovali na nebi trojuholník. Je doložené, že jeden poškodený bombardér B2 pristál v Maďarsku, ale možno, že letel nad Slovenskom, dátumovo to sedí. Do tretice je tu vysvetlenie o mimozemšťanoch.

Ak je UFO len psychická projekcia, môže to byť nákazlivé?

Skôr by som povedal, že niektorí ľudia sú na to náchylnejší, predisponovaní. Napríklad ja taký nie som. Som si istý, že UFO nikdy neuvidím, lebo tú tému neprežívam nejako zvlášť hlboko, aj keď ako filmára ma intelektuálne zaujíma.

Maroš Berák (1975)

absolvoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave so špecializáciou na logiku, sémantiku a filozofiu vedy a dokumentárny film na VŠMU. Nakrútil niekoľko krátkych filmov. Ako koproducent v spoločnosti Ultrafilm spolupracuje s režisérkou Zuzanou Piussi.

Všetci ľudia z vášho filmu verili, že za UFO sú mimozemšťania. Vy ste pre nich boli čím? Spojencom?

Áno. Od začiatku som im hovoril, že som dokumentarista a môj postoj je neutrálny. Nie som odporca ani zástanca mimozemskej hypotézy, lebo keď ste odporcom alebo zástancom, už je to otázka viery.

Mojou úlohou nie je diváka presviedčať, ale urobiť obraz. Môj dokument je až ľahostajné pozorovanie fenoménu, ku ktorému nepodsúvam vlastné interpretácie. Sám nemám rád, keď mi snímka podsúva, čo si mám myslieť.

Rozumiem, že ste chceli byť neutrálny, pocity však neoklamete. V jednej scéne objednáte bager, ktorý v lese hĺbi jamu na mieste, kde podľa ufológov majú byť zachované zvyšky lode mimozemšťanov. Čo ste vtedy cítili? Bola to zvedavosť?

Určite. Tým skôr, že tam niečo bolo. Keď to miesto pred dvadsiatimi rokmi navštívil bratislavský klub bádateľov, urobil fotografie, na ktorých šiel rozoznať objekt v tvare elipsy, vyzeralo to ako dobre opracovaný bochník chleba. Skeptici hovoria, že to boli stopy po bubline v geologickej hmote. Každopádne objekt už tam nie je, zerodoval.

Zažili ste situácie, keď sa nešlo zdržať smiechu?

Skôr som bol fascinovaný. Niektorí ufológovia ma prekvapili. Jeden z nich bol finančný expert, ktorého som musel najprv dlho presviedčať a sľubovať, že utajím, kto to je. Potom ma prekvapilo, keď prišiel pred kameru a hneď začal otvorene rozprávať.

UFO bola populárna téma ešte v 90. rokoch. Nie je to dnes trochu retro?

Trochu je. Záujem o UFO vrcholil v ére filmov E.T.: Mimozemšťan a Stretnutie tretieho druhu, ktoré si pamätám z detstva. V generácii odrastených divákov filmy  stále rezonujú.

Druhý dôvod, prečo je UFO stále populárne, môže byť socializmus, ktorý tieto fenomény popieral a pretláčal vedecký svetonázor. Dänikena či Ludvíka Součka by sme dnes onálepkovali ako konšpirátorov, vtedy to bol závan slobody. Pre mňa je UFO romantickým návratom do minulosti, ale aj téma, čo ma stále priťahuje.

 Čím?

Poukazuje na niečo, čo my, ľudia, 21. storočia nemáme príliš radi: na hranice poznania. Nejde iba o UFO. Ani gravitáciu či kvantovú teleportáciu nedokáže veda úplne vysvetliť. Základná otázka znie, či sme alebo nie sme na vrchole evolúcie. Preto je UFO taká vzrušujúca téma, že provokuje otázky, ktoré musíme klásť sami sebe.

Pôvodne k nám UFO prišlo z Ameriky. Čím fenomén obohatili naši ufológovia?

Slovenskí ufológovia nie sú takí ako americkí. Nemajú obleky na mieru, ani čierne autá, nie je okolo nich taký rozruch. Na druhej strane, sú úprimnejší, povedia vám, čo si myslia. Film je trochu obrazom Slovenska. Nie je len o mimozemšťanoch, ale o nás.

Problém je, že ufológiu zobrazuje ako hoby pre neškodných čudákov. Na premiéru však dorazil vyholený mladík, ktorý tvrdil, že Putin je mimozemšťan  z dobrej planéty a Slovania sú geneticky predurčení na spojenie s vesmírčanmi… Nemôže byť viera v UFO nebezpečná, ak zmutuje s novším typom konšpirácií?

Nemyslím si, že by bola ufológia nebezpečná ideológia. V spoločnosti, samozrejme, sledujeme nárast iracionality, nedôveru v médiá či establišment, ktorá je aj tradičnou súčasťou ufológie. Tá však nie je toho príčinou, je to dôsledok širších spoločenských procesov a neistoty, keď sa jedna éra končí a ďalšia – ešte nevieme aká – sa začína.

UFO komunita je a vždy bola mimo politiky. Tí ľudia nie sú politicky organizovaní, ani si nemyslím, že politika je to, čo ich na tej téme vzrušuje. Iste, je v tom nedôvera v politiku a inštitúcie ako také, ale nie tak, že by to súviselo povedzme so slovenským extrémizmom. Nie je to také jednoduché, že ľudia, ktorí veria v UFO, volia Kotlebu.

Len či nie za oboma rovnaký sklon konšpirovať.

Áno, ale otázne je, čo všetko je konšpirácia? V istom zmysle bol konšpirátorom už Platón. Aj jeho filozofia sa začína pocitom, že všetko je celkom inak, ako sa nám zdá. A touto nedôverou v realitu a zmyslové poznanie je poznačená celá západná filozofia.

Keď už sme pri filozofii, jeden z vašich ufológov je logik a bývalý akademik Roman Hambálek, ani ďalší respondenti nie sú žiadni nevzdelanci: účinkuje finančník, podnikateľka, analytik, pilot… Hrá pri UFO nejakú rolu vzdelanie?

Nehrá. Pri armádnom výskume UFO v USA boli prípady takých ľudí, čo do projektu prišli ako skeptici, ktorí majú v popise práce fenomén poprieť, a po rokoch odtiaľ odchádzali ako presvedčení ufológovia. Konvertovali. Boli to ľudia, ktorí boli vzdelaní a mali vysoké spoločenské postavenie.

Podľa mňa v tom skôr ako vzdelanie hrá faktor akéhosi romantického myslenia. Každý potrebuje mať nejakú vášeň a UFO môže byť náhradou za niečo. Určite to však nie je niečo, čomu sa má človek brániť.

Jednou z vecí, s ktorou sa musí ufológ vyrovnať, je tá nepríjemnosť, že okrem „skutočných“ prípadov UFO koluje množstvo podvrhov a hoaxov.

Áno. Ale to, že existujú falošné peniaze  neznamená, že neexistujú tie pravé. Samozrejme, okolo tej témy je veľa ľudí, ktorí majú psychické problémy, alebo potrebujú upútať na seba pozornosť. Zabávajú sa tým, že vešajú na internet rôzne hoaxy. O ľuďoch v mojom dokumente však nemám pochybnosti, že niečo zažili.

Prečo im to veríte?

Snažím sa s nimi pracovať dlhšie, overovať si, že si nevymýšľajú, mám už na to metódu, pýtam sa viackrát to isté a podobne. Som si istý, že nejaké zážitky mali.

Ako riešia to, že sa ich zážitky tak rôznia? Niekto vidiel ufóna so šikmými očami, iný prisahá na jašterov, niekedy je pohyb taniera prerušovaný, inokedy plynulý…

Musíme rozlišovať dve rôzne roviny. Jedna vec sú ľudia, čo sa mi zverili s tým, že niečo zažili. Po filme sa mi s UFO dokonca zverujú ľudia v mojej rodine (smiech). Druhá rovina je reflexia tohto fenoménu, teda ľudia, ktorí ten zážitok nemali, ale sa tým z nejakého dôvodu zaoberajú.

To je dobré oddeľovať, lebo nie všetci tí, čo niečo videli, majú sklon k globálnym špekuláciám. Niektorí o tom nechcú špekulovať, alebo ani hovoriť, čo si o tom myslia. Povedia, čo videli – a na reflexiu sú už iní odborníci.

Jedným z nich je stredoškolský učiteľ fyziky. V práci nemá s UFO problém?

Vôbec nie, na škole ho majú radi. Prácu a UFO Peter Paulik striktne oddeľuje. Nezaujímajú ho politické interpretácie, ale UFO z technického hľadiska: ako asi funguje a podobne… Žiaci si to veľmi chvália, fyzika je omnoho vzrušujúcejšia.

K ufológom má blízko aj sekta Vesmírnych ľudí. Tých ste osloviť nechceli?

Tých som naschvál neoslovil, lebo sa obávam, že sú to blázni. Pracoval som iba s ľuďmi, ktorých dlho poznám, viem, že sú duševne zdraví a že to berú ako koníček, majú zamestnanie, rodiny… Vesmírni ľudia sú už skôr obrazom nejakej psychózy.

Sú slovenské lokality, kde sa UFO obzvlášť často vyskytuje?

Najviac ich pozorujú v Trnave a okolí. Už som tam ani nechcel chodiť, stále sa mi hlásili ďalší svedkovia. Mamičky s kočíkmi, upratovačka v kultúrnom dome, všetci vraj niečo videli. Guľa pred oknom, disk nad panelákom… Normálna vec v Trnave.

Prečo práve tam?

Netuším. Blízko je jadrová elektráreň, tak možno preto.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie