Denník N

Slovenských lyžiarov potiahol za medailou životnými výkonmi neznámy Falat

Matej Falat v roku 2014. Foto – TASR
Matej Falat v roku 2014. Foto – TASR

Čaro tímovej súťaže spočíva v tom, že o slovenských medailách rozhodol lyžiar, ktorý sa nikdy nedostal do druhého kola Svetového pohára.

Slovensko získalo vôbec prvú medailu z majstrovstiev sveta v najmladšej disciplíne alpského lyžovania. Strieborné medaily vybojovali vo švajčiarskom St. Moritzi slalomári Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa.

Začali v osemfinále, teda v konkurencii 16 najlepších štátov v alpskom lyžovaní. A skončili až vo finále, v ktorom s Francúzmi tesne prehrali len o pár stotín. Ešte predtým sme porazili tímy Nemecka, Talianska a Švajčiarska.

V roku 2018 prvýkrát uvidíme takúto tímovú súťaž aj na olympijských hrách v paralelnom slalome, na ktorých by sa mala zúčastniť ešte aj Veronika Velez-Zuzulová.

Tímová súťaž sa prvýkrát na šampionáte objavila v roku 2005, v modeli paralelného slalomu však pretekári na trate vyrazili prvýkrát až o šesť rokov neskôr. V roku 2009 na MS táto súťaž chýbala, no vrátila sa a súčasťou podujatia je dodnes. Majstrovstvá sveta v lyžovaní sa konajú každé dva roky.

Paralelný slalom jednotlivcov pravidelne jazdia ako súčasť Svetového pohára, nie však na olympijských hrách.

„S týmto sme nepočítali, hoci sme si verili, že by sme mohli urobiť dobrý výsledok. Ale toto je ozaj skvelé. Naše dievčatá boli úžasné,“ povedal v cieli pretekov pre ORF Matej Falat.

Životné výkony

Čaro tímovej súťaže spočíva aj v tom, že o medaile pre slovenský tím mohol rozhodnúť práve lyžiar ako Falat.

Má 24 rokov, no stále sa nepresadil v pretekoch Svetového pohára. Od roku 2011 sa o to snažil už šestnásťkrát, no deväťkrát nedokončil prvé kolo a sedemkrát nedosiahol čas, ktorý by  ho posunul do elitnej tridsiatky.

Pred dvoma týždňami na zimnej univerziáde v kombinácii získal bronzovú medailu.

Popri športovej kariére úspešne študoval na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach.

V utorok sa však v osemfinále majstrovstiev sveta postavil na štarte proti Felixovi Neureutherovi z Nemecka. Tento 32-ročný hviezdny pretekár pred štyrmi rokmi získal v slalome na majstrovstvách sveta striebornú medailu, dlhodobo patrí do úzkej svetovej špičky.

Falat v životných pretekoch prekvapil celý lyžiarsky svet a Nemca zdolal o 13 stotín sekundy. V tej chvíli začínalo byť reálne, že náš tím má šancu niečo dokázať.

Model súťaže naznačoval, že Slovensko musí čakať na prekvapujúce výkony mužov za predpokladu, že naše ženy berieme ako víťaznú istotu. Šance pred pretekmi sa trochu znížili, keď pre zranenie nenastúpil papierovo najrýchlejší slovenský slalomár Adam Žampa.

V každom z vyraďovacích kôl (od osemfinále po finále) sa proti sebe postupne postavili z každej krajiny štyri páry – dva ženské a dva mužské.

Najlepšia ženská dvojica

Bolo jasné, že Slovensko má najsilnejšiu ženskú dvojicu. To sa aj potvrdilo, Veronika Velez-Zuzulová (2.) aj Petra Vlhová (6. v celkovom hodnotení slalomu Svetového pohára) vyhrali všetky svoje štyri súboje.

Veľmi sa nerátalo s tým, že by mohli prísť body aj od mužov. V prípade remízy 2:2 o víťazovi rozhoduje súčet časov najlepšej ženy aj muža z oboch tímov. Tím s nižším súčtom postupuje.

O úspech sa tak pričinil aj Andreas Žampa, ktorý nevyhral ani jeden duel. Jeho čas však pomohol rozhodnúť semifinálovú remízu 2:2 proti Švajčiarsku, bolo dôležité, že na svojich konkurentov nestrácal veľa.  V zostave domácich Švajčiarov nastúpili aj čerství majstri sveta v kombinácii Wendy Holdenerová a Luca Aerni.

Slovensko postúpilo napriek tomu, že náš najrýchlejší muž Žampa o 28 stotín sekundy podľahol najrýchlejšiemu Švajčiarovi. Veronika Velez-Zuzulová však bola o 34 stotín rýchlejšia ako obe švajčiarske slalomárky. Slovensko tak vyhralo o šesť stotín.

Naopak to bolo vo finále. Velez-Zuzulová síce bola o 20 stotín rýchlejšia ako Adeline Baud Mugnierová, no Žampa zaostal za Alexisom Pinturaultom o 28 stotín. Celkovo Slovensko prehralo o osem stotín.

Tréner Timotej Zuzula po pretekoch pripomenul, že striebro je veľký úspech. „Na Slovensku lyžuje veľa ľudí, ale my sme vlastne privátny tím, ktorý nemá také podmienky ako veľké zjazdárske tímy. O to väčšiu radosť pociťujeme z takéhoto úspechu.“

Petra Vlhová sa tešila zo špecifík súťaže družstiev: „Zdolali sme skoro všetkých, akurát s Francúzmi sme tesne prehrali, ale aj tak sme šťastní. Veď málokto by v to veril, veľa ľudí nás považovalo za outsiderov. Môj cieľ bol vyhrať všetky štyri moje jazdy a to som aj splnila. Veľmi som sa tešila na túto súťaž, lebo ide o tím, a tá atmosféra ma nesklamala.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v lyžovaní

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie