Denník N

Glváč hlasoval Dankovou kartou

Andrej Danko i Martin Glváč doplatili na správy, ktoré si vymieňali cez chatovacie aplikácie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko i Martin Glváč doplatili na správy, ktoré si vymieňali cez chatovacie aplikácie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 19:55 – Predseda parlamentu tvrdí, že on zákon neporušil, na ospravedlnenie nevidí dôvod.

Podpredseda parlamentu a predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč sa na začiatku dnešnej mimoriadnej schôdze o odvolávaní Roberta Fica prezentoval hlasovacou kartou predsedu parlamentu Andreja Danka. Vyplýva to z videozáznamu servera Topky, na ktorý upozornilo hnutie OĽaNO.

Video: Glváč hlasoval Dankovou kartou

 

Glváč si to, že hlasuje Dankovou kartou, najprv zrejme nevšimol. Danko prišiel do sály a hľadal, kde má kartu. Potom odišiel.

Keď sa vrátil, všimol si, že jeho kartou hlasoval Glváč, zobral si ju od neho a Glváč vtedy do hlasovacieho zariadenia vložil svoju kartu. Ani jeden z nich sa k tomu nepriznal.

Video: Matovič očakáva, že sa Glváč aj Danko vzdajú mandátu

 

„Predseda parlamentu Andrej Danko neporušil žiadny zákon ani rokovací poriadok. Hlasoval svojou kartou, ktorú mal na stole,“ povedala Dankova hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Čo hovorí Danko, že jeho kartou sa prezentoval podpredseda parlamentu Martin Glváč? „Predseda parlamentu neporušil zákon a neporušil ani rokovací poriadok, za pána Glváča nebudem reagovať,“ povedala Čižmáriková s tým, že Glváč sa k tomu vyjadrí sám.

Asistent Martina Glváča Martin Čambálik neskôr vyhlásil, že nešlo o štandardné hlasovanie, ale o zisťovanie účasti. Glváč si podľa neho nevšimol, že ide o Dankovu kartu, keďže bola náhradná – bez mena a len s číslom. „Bol presvedčený, že je to jeho hlasovacia karta,“ hovorí Čambálik. Na ospravedlnenie dôvod nevidí.

„Každý novinár, ktorý sleduje Národnú radu, musí vidieť, že podpredsedovia si menia miesta. Keď sa Glváč prezentoval, tak sa zdvihol, zobral kartu a vložil ju na svoje miesto. On ani nemohol vedieť, že hlasuje inou kartou. Predseda každý deň hľadá kartu, má asi päť náhradných. Aj Martin Glváč mal náhradnú kartu, na nej je len číslo. Tým, že ju hľadal, nenašiel, predseda sa vrátil – hovorí nie je to tvoja? Je to úplná blbosť,“ reagoval podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, podľa ktorého sa tento moment nedá porovnávať s prípadom Ivety Radičovej.

Hrnčiar na to, prečo sa Glváč s Dankom neospravedlnili, keď následne v sále zistili, že došlo k omylu, povedal, že si to zrejme v tej sekunde neuvedomili.

„Bol som prítomný, môj prejav bol jasný a či mám zasunutú náhradnú kartu dva alebo 492, ktorá mi je vydaná a že ju tam mal predtým zasunutú ten alebo ten, to je úplne jedno,“ povedal Glváč pre Markízu.

„S pánom Glváčom spáchali podvod, keď pán Glváč hlasoval miesto kapitána Danka. Keď na to prišli, nepriznali sa a nechali schôdzu bežať ďalej,“ povedal Igor Matovič. Danka aj Glváča vyzval, aby sa vzdali poslaneckého mandátu.

Rokovací poriadok zakazuje hlasovanie jedného poslanca za druhého.

Podobná situácia sa stala aj Ivete Radičovej v roku 2009, ktorá sa vzdala svojho poslaneckého mandátu. Radičová hlasovala namiesto kolegyne z SDKÚ Tatiany Rosovej. Rozdiel bol v tom, že Radičová vedela, že hlasuje Rosovej kartou, kým Glváč to zrejme nevedel.

Veronika Remišová povedala, že Radičová tak nastavila latku politickej kultúry. „Radičová vtedy ukázala, že v krajine by malo platiť niečo viac ako zákon, mala by platiť morálka a politická kultúra.“

V júni minulý rok hlasovala podvodne aj poslankyňa Martina Šimkovičová. Hlasovala za poslanca Rastislava Holúbeka. „Bola to nováčikovská chyba, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík,“ povedala vtedy. Výbor jej neskôr udelil pokutu tisíc eur.

Za podvodné hlasovanie hrozí Glváčovi pokuta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie