Denník N

Kotlebovci šíria hoax o znásilnení vo vlaku, polícia ich verziu poprela

Pre kotlebovcov bol Facebook najdôležitejším komunikačným kanálom. Video, ako Kotlebove hliadky pomohli z vlaku vyviesť jedného opitého Róma, malo viac než pol milióna zhliadnutí. Foto – Facebook M. Mazureka
Pre kotlebovcov bol Facebook najdôležitejším komunikačným kanálom. Video, ako Kotlebove hliadky pomohli z vlaku vyviesť jedného opitého Róma, malo viac než pol milióna zhliadnutí. Foto – Facebook M. Mazureka

Fašistická ĽSNS prípadom ospravedlňovala svoje hliadky, aj keď v tomto vlaku nebola. Pokus o znásilnenie pre RTVS poprela polícia aj železnice.

ĽSNS Mariana Kotlebu v utorok zavolala novinárov na tlačovku, na ktorej hovorili o údajnom pokuse o znásilnenie 16-ročnej dievčiny v medzinárodnom vlaku z Budapešti do Nemecka. Kotlebovci, ktorí sa od minulého roka propagujú hliadkami vo vlakoch, chceli prípadom ospravedlniť svoju prítomnosť vo vlakoch.

Pri tejto udalosti však neboli a ako sa ukázalo, všetko bolo inak, ako to opisovali na tlačovke. Napriek tomu neoverenú správu na svojich portáloch šírila súkromná tlačová agentúra SITA.

Sexuálny útok, ktorý sa nestal

Nitrianska polícia pre Rozhlas a televíziu Slovenska vysvetlila, že o žiadny pokus o znásilnenie nešlo. RTVS zverejnila informáciu o prípade na svojej facebookovej stránke Správy RTVS.

„Žena uviedla, že sa jej spiacej niekto dotkol, nešlo však o dotyky sexuálneho charakteru,“ informuje nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Dievča sa podľa polície len zľaklo a vyhľadalo pomoc vlakovej čaty – nešlo však o čatu kotlebovcov, ale o bežný vlakový personál.

„K dokonaniu tohto zverstva nedošlo iba vďaka rýchlemu zásahu vlakovej čaty,“ hovoril napriek tomu na tlačovke Kotleba a opakovane používal spojenie „vlaková čata“ bez toho, aby vysvetlil, že nešlo o jeho vlakové hliadky, ale o bežný vlakový personál, ktorý zavolal policajtov.

Podľa Čuhákovej dievča opakovane povedalo, „že je v poriadku, nič jej nechýba, nechce podať žiadne dodatočné oznámenie a chce cestovať ďalej do Hamburgu“.

Nepravdivosť vyhlásenia Kotlebovej strany potvrdila aj Železničná spoločnosť Slovensko, podľa ktorej sa dievčaťa zrejme dotkol niekto z organizovanej skupinky, ktorá sa sústreďuje na železničné krádeže. Po mužovi polícia pátra.

„Bohužiaľ, na Slovensku i v Maďarsku existujú organizované skupiny, ktoré sa špecializujú na železničné krádeže a okrádajú spiacich cestujúcich,“ vysvetľuje hovorca železničnej spoločnosti Tomáš Kováč s tým, že to bol zrejme aj tento prípad. Skupina do vlaku nastúpila ešte v Maďarsku, všetko sa pravdepodobne odohralo pred prekročením hraníc.

Ani krádež nesedí, turisti si batožinu zabudli

„Keďže vlak medzitým dorazil do stanice Štúrovo, podozriví tam vystúpili a utiekli. Nešlo teda o pokus o znásilnenie, ale o pokus o krádež, ktorý sa odohral možno ešte na území Maďarskej republiky.“

Verejnoprávny telerozhlas dodáva, že okrem tohto incidentu sa ukázal vymyslený aj iný prípad, ktorý kotlebovci spomenuli na tlačovke. V ich verzii mali zahraničným turistom ukradnúť batožinu začiatkom tohto týždňa „asociáli“. V skutočnosti si skupina kórejských turistov batožinu len zabudla vo vlaku, sprievodca ju našiel a vrátil.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie