Denník N

Prečo Trump hneď nezrušil sankcie proti Putinovi? Vyzeralo by to zle

Michael Flynn. Foto - ap
Michael Flynn. Foto – ap

Vo Washingtone boli mnohí presvedčení, že nový americký prezident okamžite zruší protikremeľské sankcie. Škandál poradcu pre národnú bezpečnosť môže byť dôvodom, prečo to zatiaľ neurobil.

Autorka je historička a novinárka
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Počas normálneho odovzdávania moci a na začiatku normálneho funkčného obdobia nového prezidenta by nebol nikto prekvapený, keby novovymenovaný poradca pre národnú bezpečnosť telefonoval so zahraničným veľvyslancom – dokonca ani keby to bol ruský veľvyslanec. Alebo čínsky veľvyslanec.

Počas štandardného procesu odovzdávania moci a štandardnej prezidentúry by bola považovaná za škandalóznu predstava, že by oficiálni predstavitelia dali novinárom k dispozícii výňatky z výpisov z takýchto telefonátov.

Lenže toto nie je normálne funkčné obdobie prezidenta a Donald Trump neprešiel normálnym prevzatím moci. Takisto ako nebolo normálne, aby sa poradcovia pre národnú bezpečnosť stali objektom vyšetrovania FBI.

Vedeli, že to bude škandál

Keď sa Michael Flynn ujal svojej úlohy v Trumpovej administratíve, americká spravodajská komunita sa už jednomyseľne zhodla, že ruské hakovanie a trollovanie na internete zohrali úlohu v prezidentských voľbách. Lenže otázka, či Flynn, Trump alebo ktokoľvek iný ruskej vláde výmenou za takúto pomoc niečo sľúbili, zostávala nezodpovedaná.

V takejto situácii sa preto normálny telefonát stal potenciálnym škandálom a Michael Flynn to vedel. To isté zjavne platí aj o iných – vrátane prezidenta. Telefonát nevyhnutne nemusí byť dymiacou zbraňou, nespochybniteľným dôkazom, že došlo k dohode niečo za niečo: „Vy pomôžete nám vyhrať voľby a my vám pomôžeme so zrušením sankcií.“ Lenže celkom iste vyvoláva dojem, že by ním mohol byť.

To vysvetľuje, prečo Michael Flynn o svojom telefonáte klamal viceprezidentovi aj novinárom. Vysvetľuje to tiež, že prezident Flynna nevyhodil skôr aj napriek tomu, že o probléme vedel týždne predtým. Zároveň to vysvetľuje, prečo prezident vyjadril poľutovanie nad únikom prepisu telefonátu, a nie v prvom rade nad tým, že Flynn vôbec telefonoval. Vysvetľuje to aj dôvod, pre ktorý Flynn rezignoval. Presne vie, a prezident to vie tiež, ako zle to celé zvonka vyzerá.

Prečo okamžite nezrušil sankcie

No a Flynnova rezignácia pomáha uviesť do kontextu ďalšiu záhadu: prečo Trump neodvolal sankcie proti Rusku už počas prvého týždňa v úrade? Mnohí vo Washingtone a rozhodne na ministerstve zahraničia boli presvedčení, že je odhodlaný urobiť to. Mnohí Európania už zároveň pripravovali vlastnú odpoveď. Tvrdilo sa, že od plánu vydať takéto nariadenie pravdepodobne upustil pre tlak lídra senátnej väčšiny Mitcha McConnella z Kentucky a senátora Johna McCaina z Arizony. A preto, že britskí diplomati údajne presvedčili jeho tým, aby to neurobil ešte pred návštevou britskej premiérky.

Teraz už vieme, že môže existovať ešte jedno vysvetlenie: Donald Trump a Michael Flynn sa začali strachovať, ako to celé bude pôsobiť navonok – na vyšetrovateľov, ktorí sa zameriavali na Flynna, rovnako ako na iných, čo vedeli o obsahu Flynnovho telefonátu – keby to vyzeralo tak, že odmeňujú ruskú vládu za jej pomoc. Alebo, samozrejme, ako by to vyzeralo, keby sa ruskej vláde skutočne odvďačili za jej podporu.
Vyšetrovanie pokračuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie